Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Liveblog: crisisnoodopvang vluchtelingen in sporthal De Wetering

Dinsdag 13 oktober 2015 15.25 uur

Burgemeester bedankt inwoners van Houten voor hun inzet

In een open brief bedankt burgemeester Wouter de Jong alle inwoners van Houten die hebben bijgedragen aan de opvang van vluchtelingen in Sporthal de Wetering.  “Ik ben ontzettend trots op de manier hoe die opvang de afgelopen twee weken is verlopen”,  aldus de burgemeester. U vindt hier de complete PDF icon bedankbrief (80 KB).


Bus staat klaar voor vertrek
Afscheid met lach en traan
uitzwaaien vluchtelingen
Uitzwaaicomité

Dinsdag 13 oktober 2015 15.15 uur

Op weg naar Leek

In vier bussen zijn de vluchtelingen op weg naar Leek. Ze werden uitgezwaaid door vrijwilligers, hulpverleners, inwoners en medewerkers van de gemeente. Met een lach en een traan namen de vluchtelingen afscheid van Houten, waar zij twee weken verbleven in De Wetering.  


Dinsdag 13 oktober 2015 11.15 uur

Liveblog gemeente Leek

Zojuist meldde het COA ons dat de sporthal in Leek twee weken beschikbaar is. De vluchtelingen vertrekken hier vanmiddag naartoe in vier bussen. Ook de gemeente Leek houdt een liveblog bij over de crisisnoodopvang.  


Dinsdag 13 oktober 2015 10.50 uur

Vluchtelingen naar crisisnoodopvang in Leek

Vanochtend heeft het COA bevestigd dat de vluchtelingen vanmiddag naar de crisisnoodopvang in Leek vertrekken. Hier verblijven zij voor minimaal 72 uur.

Het COA vertelde de gemeente gisteravond dat de vluchtelingen vandaag naar een noodopvang onder beheer van het COA zouden vertrekken. Dit was ook uitdrukkelijk het verzoek van de gemeente aan het COA, om voor een langduriger opvang te zorgen. Gezien het korte tijdsbestek heeft de gemeente de informatie van het COA gisteren meteen gedeeld met de vluchtelingen en via dit liveblog.

Burgemeester Wouter de Jong vertelt de vluchtelingen op dit moment dat de informatie van gisteravond helaas niet juist bleek te zijn. Wij betreuren deze gang van zaken enorm. De vluchtelingen vertrekken vanmiddag wel gewoon om 14 uur. Wij vertrouwen erop dat zij goed worden opgevangen in de gemeente Leek, en zorgen voor een goede overdracht aan het COA.

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen en de afstemming met de gemeente Leek over het vervolg.


Maandag 12 oktober, 19.45 uur

Zojuist heeft burgemeester Wouter de Jong de vluchtelingen meegedeeld dat zij morgen vertrekken naar een noodopvanglocatie van het COA in Leek (Groningen). De gemeente Houten is blij dat de vluchtelingen nu van een tijdelijke locatie naar een plaats gaan waar ze langer kunnen verblijven (naar verwachting 5 tot 6 maanden). In de noodopvang kunnen de vluchtelingen bovendien starten met de asielprocedure.

Dinsdag 13 oktober vanaf 14 uur vertrekken vier bussen met de 171 vluchtelingen. Medewerkers van de gemeente, hulpverleners en vrijwilligers zullen de vluchtelingen een goede reis wensen tijdens het uitzwaaien.

Vanwege het vertrek van de vluchtelingen is de Welkomwinkel bij Enter vanaf dinsdag 13 oktober gesloten. De ingezamelde spullen worden gedoneerd aan het goede doel, zoals de kledingbank. Het gebouw zelf is dinsdag nog wel geopend voor vrijwilligers.


Maandag 12 oktober 2015, 12:45 uur

Zijn er nog vrijwilligers nodig?

Afgelopen dagen hebben veel vrijwilligers zich aangemeld om te helpen met de opvang van de vluchtelingen. De gemeente Houten is erg dankbaar voor alle spullen en inzet die er vanuit de Houtense samenleving is gekomen. Momenteel zijn er voldoende vrijwilligers om te helpen.


Zaterdag 10 oktober 2015, 16:55 uur

Vluchtelingen en inwoners ontmoeten elkaar in Brandweerhuis

Vanmiddag hebben ongeveer 200 vluchtelingen en inwoners van Houten elkaar ontmoet in het Brandweerhuis aan De Brug. Het was een levendige bijeenkomst waar onder het genot van koffie en thee en wat kleine versnaperingen de mensen met elkaar kennis maakten en verhalen uitwisselden. Veel vluchtelingen bedankten de inwoners voor hun gastvrijheid. Er waren tolken die konden helpen met vertalen. Ook de burgemeester was bij de bijeenkomst aanwezig. Om de kinderen te vermaken hadden vrijwilligers gezorgd voor kleurkrijt en kralen. Het weer werkte ook mee: de zon scheen volop.

Brandweerhuis
Brandweerhuis
Kleuren

Zaterdag 10 oktober 2015, 13:11 uur

Vrijwilligers organiseren veel activiteiten

Veel vrijwilligers organiseren voor de vluchtelingen onderhoudende activiteiten. Zo waren er al een voetbaltoernooi, een dans clinic, schminken voor kinderen en diverse knutselactiviteiten. Dit weekend is er wederom sportiviteit met korfballen en basketballen. Vanmiddag is er bovendien een bijeenkomst in het Brandweerhuis waarbij vluchtelingen en inwoners van Houten elkaar kunnen ontmoeten. Zie voor meer informatie elders in dit liveblog.

Voetbaltoernooi

Vrijdag 9 oktober 2015, 16:00 uur

Voldoende hulpgoederen ingezameld

Er zijn op dit moment voldoende hulpgoederen gebracht bij de Welkomwinkel. Dank aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft. Het aanbod is overweldigend. Daarom verzoeken wij voorlopig geen spullen te brengen naar de Welkomwinkel.

Op dit moment is er alleen nog behoefte aan herenriemen en herenschoenen (alle maten). Als u deze kunt missen, breng ze dan naar de Welkomwinkel bij Enter.

Zodra er weer behoefte is aan andere specifieke goederen leest u dit in het liveblog.  


Vrijdag 9 oktober 2015, 11:30 uur

Vanmiddag eerste bus naar Rotterdam voor identificatie

Vrijdagmiddag 13.00 uur vertrekt de eerste bus met 30 vluchtelingen naar Rotterdam voor de identificatie. Eind van de middag keert de bus weer terug bij De Wetering.

Ook zaterdag- en zondagochtend en maandagochtend en -middag rijden er bussen naar Rotterdam voor de identificatie van de vluchtelingen.

De vluchtelingen zijn bij aankomst in Nederland geregistreerd. De identificatie is de tweede stap. Omdat de toestroom van vluchtelingen momenteel erg groot is zijn er deze week, naast Ter Apel, meerdere identificatiecentra geopend. Rotterdam is er daar één van.

Het is de bedoeling dat als de vluchtelingen dinsdag De Wetering verlaten, zij allemaal zijn geïdentificeerd.


Donderdag 8 oktober 2015, 16:30 uur

Vluchtelingen en inwoners ontmoeten elkaar

Op veler verzoek organiseert de gemeente Houten een moment van ontmoeting tussen de vluchtelingen en inwoners van Houten. Veel inwoners willen graag kennismaken met de vluchtelingen en hun verhalen horen. Tegelijkertijd geven de vluchtelingen aan dat zij in contact willen komen met de Houtense bevolking om die persoonlijk te bedanken voor de gastvrijheid.

U bent allen van harte welkom tijdens de informele ontmoeting op zaterdag 10 oktober tussen 14.30 en 16.30 uur in het Brandweerhuis, De Brug 2. Lees verder.


Donderdag 8 oktober 2015, 14:00 uur

Journalisten op bezoek

Een aantal journalisten van lokale en regionale media heeft vandaag de opvanglocatie bezocht. Zij spraken in de Welkomwinkel en in de sporthal met vrijwilligers, medewerkers van de organisatie én met vluchtelingen.


Woensdag 7 oktober 2015, 17:00 uur

Identificatie vluchtelingen in Rotterdam

Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 6 oktober besprak de gemeenteraad dat de vluchtelingen zo snel mogelijk geïdentificeerd moeten worden in Leusden. Vandaag bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat de identificatie in Rotterdam plaatsvindt in plaats van in Leusden.

Tussen komende vrijdag en maandag gaan de vluchtelingen naar Rotterdam verspreid over verschillende groepen. Maandag 12 oktober is de identificatie van de vluchtelingen in de crisisnoodopvang De Wetering rond. Dinsdag 13 oktober verlaten zij de crisisnoodopvang. De volgende verblijf locatie is nog niet bekend.


Burgemeester De Jong spreekt vluchtelingen toe

Woensdag 7 oktober 2015, 12:15 uur

Burgemeester De Jong informeert vluchtelingen over verlenging crisisnoodopvang

Burgemeester De Jong sprak zojuist de vluchtelingen toe in sporthal de Wetering. De Jong informeerde de vluchtelingen dat hun verblijf in de crisisnoodopvang in Houten is verlengd tot en met dinsdag 13 oktober.


Dinsdag 6 oktober 2015, 23.45 uur

Gemeenteraad stemt unaniem voor verblijf vluchtelingen t/m 13 oktober

De gemeenteraad van Houten wil dat de crisisnoodopvang voor vluchtelingen in sporthal De Wetering met nog maximaal zeven dagen wordt verlengd. De motie met het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om de opvang tot uiterlijk dinsdag 13 oktober te continueren, werd unaniem door de raad aangenomen. Lees verder


Dinsdag 6 oktober 2015, 14:00 uur

Agenda raadsvergadering gewijzigd

Gelet op de gewijzigde actualiteit is het interpellatiedebat dat tijdens de raadsvergadering vanavond zou plaatsvinden, vervangen door een debat over drie moties.

Deze zogeheten 'moties vreemd aan de orde van de dag' gaan over de crisisnoodopvang in Houten, over onderzoek naar de mogelijkheden voor de huisvesting van een asielzoekerscentrum in Houten en over de mogelijkheden voor huisvesting van statushouders.

U vindt de nieuwe raadsagenda met bijlagen in het Bestuurlijk Informatiesysteem (BIS).


Dinsdag 6 oktober 2015, 10:45 uur

IND en COA informeren vluchtelingen

Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn deze ochtend in sporthal De Wetering. Zij geven de vluchtelingen uitleg over de procedure om als vreemdeling tot Nederland te worden toegelaten. Ook informeren zij de vluchtelingen over de voortgang van hun asielprocedure. Het is op verzoek van de burgemeester dat IND en COA vanochtend in Houten aanwezig zijn.


Maandag 5 oktober 2015, 23:15 uur

Sfeerreportage Omroep Houten online

Omroep Houten heeft gisteren op de opvanglocatie gesproken met vluchtelingen, vrijwilligers en vertegenwoordigers van de EHBO, beveiliging en catering. De 10 minuten durende sfeerreportage staat sinds vanavond online.


Maandag 5 oktober 2015, 16:15 uur

Omwonenden en omliggende bedrijven geïnformeerd per brief

Omwonenden en omliggende bedrijven/organisaties hebben vandaag een PDF icon brief van de burgemeester over de verlenging van de opvang (137 KB) ontvangen. Ook de gebruikers van de sporthal zijn op de hoogte gesteld van de verlenging.


Maandag 5 oktober 2015, 15:30 uur

Nieuwe aanmeldingsformulieren voor vrijwilligers crisisnoodopvang

In verband met de verlenging van de crisisnoodopvang vluchtelingen hebben wij weer vrijwilligers nodig die zich hiervoor willen inzetten. Vrijwilligers die zich al eerder hebben opgegeven en nu misschien opnieuw ook weer mee willen helpen, moeten zich opnieuw aanmelden omdat er nieuwe aanmeldingsformulieren beschikbaar zijn. Op deze formulieren kunt u aangeven op welke dagdelen u beschikbaar bent. Dit maakt het makkelijker om vrijwilligers op de juiste momenten in te zetten. Wilt u een bijdrage leveren aan de opvang van de vluchtelingen in Houten? Via het aanmeldformulier kunt u uw hulp aanbieden.


Maandag 5 oktober 2015, 14:40 uur

Burgemeester De Jong over verlenging opvang

Download "Burgemeester over verlenging spoedopvang vluchtelingen"-Video: MP4

Ziet u de video niet? Bekijk deze dan op YouTube


Maandag 5 oktober 2015, 12:45 uur

Houten verlengt crisisnoodopvang vluchtelingen

De vluchtelingen in de crisisnoodopvang Sporthal De Wetering in Houten kunnen in elk geval tot en met donderdag 8 oktober en mogelijk tot en met uiterlijk dinsdag 13 oktober blijven. De gemeente wil hiermee de vluchtelingen zoveel mogelijk rust en duidelijkheid bieden. 


Maandag 5 oktober 2015, 11:50 uur

Heeft u een joggingbroek en/of sportschoenen over?

Onder de vluchtelingen is er behoefte aan joggingbroeken en sportschoenen, vooral voor mannen. Heeft u deze liggen en doet u er toch niets mee? Breng ze dan naar de Welkomwinkel. Dat kan tot 20.00 uur vanavond. De Welkomwinkel is gevestigd in jongerencentrum Enter, Hefbrug 1 (Weteringhoek). De vluchtelingen zijn er enorm mee geholpen!


Zondag 4 oktober 2015, 22:00 uur

Omroep Houten maakt reportage

Omroep Houten aan het filmen in de sporthal

Omroep Houten heeft vandaag op de opvanglocatie gefilmd en gesproken met vluchtelingen, vrijwilligers, cateraar, beveiliging, EHBO. Mooie ontmoetingen. De reportage komt zo snel mogelijk online. Wij zullen hem dan delen hier op het liveblog.

Bekijk hier alvast een andere Omroep Houten-video. Daarin geven drie voorgangers van Houtense kerken hun visie op de opvang van vluchtelingen in de gemeente Houten.


Zondag 4 oktober 2015, 13:30 uur

Behoefte aan scheermesjes en scheerschuim

Onder de vluchtelingen is er behoefte aan scheermesjes en scheerschuim. Heeft u dit liggen en doet u hier toch niets mee? Breng het dan naar de Welkomwinkel. Dat kan tot 20 uur vanavond. De Welkomwinkel is gevestigd in jongerencentrum Enter, Hefbrug 1 (Weteringhoek). De vluchtelingen zijn er enorm mee geholpen!


Zondag 4 oktober 2015, 12:20 uur

Contact met vrijwilligers

Honderden inwoners hebben via de gemeente hun hulp voor de vluchtelingen aangeboden. Door spullen te brengen of door hun diensten aan te bieden. Met de meeste van die vrijwilligers heeft de gemeente inmiddels contact gehad. Om hen in te schakelen of om te laten weten dat er voorlopig voldoende andere vrijwilligers zijn. Namens de vluchtelingen bedankt!


Zondag 4 oktober 2015, 12:14 uur

Voldoende tolken

Veel inwoners hebben zich aangemeld als vrijwilliger om voor de vluchtelingen te tolken of vertalen. Ontzettend bedankt voor uw aanbod! De gemeente heeft nu voldoende tolken om te benaderen als het nodig is.


Zaterdag 3 oktober 2015, 16:30 uur

Bedankt! 

Deze poster hangt op een van de ramen van sporthal De Wetering:

Tekst op de poster: Op naam alle syrische mensen willen jullie bedanken. Dankjewel nederlandse volk.

Zaterdag 3 oktober 2015, 16:10 uur

Rhoxana: 'Ik ben zo blij dat ik íets kan doen voor deze mensen'

Vanmiddag was het flink druk rondom sporthal De Wetering. Veel inwoners brachten spullen naar de Welkomwinkel. Tientallen vrijwilligers hielpen met uitzoeken van kleding, tassen en schoenen. Anderen zorgden voor wat afleiding en vermaak.

Een van de vrijwilligers was Rhoxana Franck. Een jonge Houtense, die, naast school en haar bijbaan als verkoopster, vandaag tijd vrijmaakt voor de kinderen onder de vluchtelingen. 

Rhoxana: 'Ik vind dit hartstikke leuk om te doen. Ik hou van kinderen! Vanmiddag spelen we lekker met ze op het gras in het zonnetje en knutselen we met ballonnen. Gisteravond heb ik een avond voor de jongeren georganiseerd in jongerencentrum Enter. Ik ben zo blij dat ik iets kan doen voor deze mensen.' 


Zaterdag 3 oktober 2015, 15:20 uur

Verzoek tassen en koffers af te geven in de Welkomwinkel

Als u koffers en/of tassen komt brengen voor de vluchtelingen, geeft u deze dan af in de Welkomwinkel. De vrijwilligers zorgen dan voor een eerlijke verdeling onder de vluchtelingen. Hartelijk dank.


Zaterdag 3 oktober 2015, 12:00 uur

Nog steeds behoefte aan grote sporttassen en koffers

Er is nog steeds dringend behoefte aan grote sport/weekendtassen en koffers, met ritsen die goed dicht kunnen. Heeft u deze, breng het dan langs bij de Welkomwinkel in jongerencentrum van Enter. Deze is ook in het weekend geopend van 10.00 tot 20.00 uur 's avonds.


Vrijwilligers in sporthal De Wetering

Vrijdag 2 oktober 2015, 22:00 uur

Vrijwilligers leveren grote bijdrage

Steeds meer vrijwilligers leveren een bijdrage aan de crisisnoodopvang. Er wordt met enorme inzet eten uitgedeeld, spullen gesorteerd en gewassen. Veel dank!  

De vrijwilligers hebben zich aangemeld via het contactformulier op deze website. Voorlopig is er voldoende aanbod van vrijwilligers. Mochten er meer mensen nodig zijn, dan leest u dat op ons liveblog.


Vrijdag 2 oktober 2015, 18:45 uur

Kleding naar kledingbank

De Welkomwinkel krijgt nog steeds veel spullen aangeboden van inwoners. Dat is fantastisch, maar zo langzamerhand raakt het pand erg vol. Wij vragen u om dit liveblog in de gaten te houden en alleen spullen te brengen waar specifiek om gevraagd wordt. Wilt u graag iets betekenen voor een medemens? Denk dan ook eens aan de kledingbank aan de Peppelkade in Houten. Zij geven kleding weg aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Kijk voor meer informatie op de site van de kledingbank.


Vrijdag 2 oktober 2015, 16:35 uur

Onder andere babydraagzakken en buggy’s gevraagd 

Onder de vluchtelingen is behoefte aan een aantal specifieke goederen. Heeft u een van deze spullen liggen en doet u hier toch niets mee? Breng het dan naar de Welkomwinkel. Dat kan tot 20 uur vanavond. In het weekend is de Welkomwinkel ook geopend van 10 tot 20 uur. De Welkomwinkel is gevestigd in jongerencentrum Enter, Hefbrug 1 (Weteringhoek). De vluchtelingen zijn er wederom enorm mee geholpen!  

Het gaat hier om de volgende goederen:

  • Babydraagzakken
  • Buggy’s
  • Badslippers voor mannen
  • Grote sporttassen en weekendtassen ( geen shoppers, daarvan zijn er voldoende.)  

Vooralsnog zijn er geen andere spullen nodig. Zodra er weer behoefte is aan bepaalde goederen leest u dit op dit liveblog.  


Vrijdag 2 oktober 2015, 13:50 uur

Omwonenden en omliggende bedrijven geïnformeerd per brief

Omwonenden en omliggende bedrijven/organisaties hebben vandaag een PDF icon brief van de burgemeester over de verlenging van de opvang (132 KB) ontvangen.


Vrijdag 2 oktober 2015, 11:05 uur

Crisisnoodopvang vluchtelingen Houten verlengd

De crisisnoodopvang voor vluchtelingen in sporthal De Wetering is met 72 uur verlengd tot en met dinsdag 6 oktober. Daartoe heeft burgemeester De Jong gisteren besloten op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Bekijk het nieuwsbericht.


Donderdag 1 oktober 2015, 16:00 uur

Hartverwarmend aanbod: voorlopig voldoende vrijwilligers, nog behoefte aan tassen en herenkleding

Via het contactformulier hebben circa 250 mensen zich aangemeld om een bijdrage te leveren aan de crisisnoodopvang. Overweldigend en hartverwarmend!

Door het grote en zeer diverse aanbod kost het tijd om in kaart te brengen wie wanneer en waarvoor nodig is. Het kan dus zijn dat u niet direct wordt teruggebeld, maar op een later tijdstip wel als dat nodig is.

Omdat er voorlopig voldoende aanbod van vrijwilligers is, is het aanmeldformulier tijdelijk van de website gehaald. Alle aanbiedingen worden nu eerst verwerkt.

De Welkomwinkel in jongerencentrum Enter heeft alle goederen gesorteerd met hulp van vrijwilligers. Er is enorm veel ingezameld! Op dit moment bestaat nog wel behoefte aan weekendtassen en herenkleding. Dit kan afgegeven worden bij de Welkomwinkel (naast De Wetering).


Donderdag 1 oktober 2015, 12:00 uur

Voldoende hulpgoederen ingezameld

Er zijn op dit moment voldoende hulpgoederen gebracht bij de Welkomwinkel. Dank aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft. Het aanbod is overweldigend. Daarom verzoeken wij voorlopig geen spullen te brengen naar de Welkomwinkel.

Zodra er weer behoefte is aan bepaalde goederen leest u dit in het liveblog.  


Donderdag 1 oktober 2015, 9:15 uur

Vraag en aanbod worden in beeld gebracht

De nacht in en rond sporthal De Wetering is rustig verlopen. Intussen komt via het contactformulier voor bijdragen aan de crisisnoodopvang een overweldigend aanbod binnen. Veel dank aan iedereen die een bijdrage wil leveren!

Momenteel wordt in beeld gebracht welke behoeften er zijn op de opvanglocatie. Mochten wij gebruik kunnen maken van uw aanbod dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u spullen ter beschikking stellen voor de vluchtelingen? Breng deze dan naar de Welkomwinkel in jongerencentrum Enter (naast De Wetering). Vanaf 10.00 uur is daar iemand aanwezig om uw spullen aan te nemen.

Er is voldoende voedsel voor de vluchtelingen. Het verzoek is daarom om geen bederfelijke waren bij de Welkomwinkel af te leveren.


Woensdag 30 september 2015, 22:40 uur

Weekendtassen / grote sporttassen gevraagd

Er is onder de vluchtelingen behoefte aan tassen voor hun spullen: denk aan weekendtassen, sporttassen, big shoppers enzovoort. Heeft u zoiets liggen en doet u er toch niets mee? Breng het dan morgen vanaf 10 uur langs bij de Welkomwinkel in jongerencentrum Enter, Hefbrug 1 (Weteringhoek). De vluchtelingen zijn er enorm mee geholpen!


Woensdag 30 september 2015, 22:20 uur

Met spoed kussens gevraagd

Er is een tekort aan kussens voor de vluchtelingen. Er zijn nog ongeveer 50 kussens nodig. Kunt u een of meer kussens missen, breng deze dan vanavond nog naar sporthal De Wetering. De Welkomwinkel in jongerencentrum Enter is inmiddels gesloten, maar bij de sporthal zijn nog vrijwilligers aanwezig.

Dekens en speelgoed zijn er inmiddels ruim voldoende, die hoeft u niet meer langs te brengen. Ook verzoeken wij iedereen om geen eten te brengen. We begrijpen dat dit vriendelijk bedoeld is, maar er is voldoende voedsel aanwezig op de locatie voor alle vluchtelingen.


Woensdag 30 september 2015, 22:00 uur

Houtenaren brengen massaal spullen

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel inwoners iets willen doen voor de vluchtelingen. Jong en oud  brachten vanavond massaal kleding, matrassen, kussens, beddengoed en speelgoed naar sporthal De Wetering en de Welkomwinkel bij Jongerencentrum Enter.
De vluchtelingen geven aan erg dankbaar te zijn voor alle hulp.

Jonge Houtenaar brengt spullen voor de vluchtelingen

Woensdag 30 september 2015, 19:45 uur

Vraag naar dekens en dekbedden

Er is nog een tekort aan dekens en dekbedden voor de vluchtelingen in De Wetering. Kunt u dekens of dekbedden missen? Breng deze dan vanavond nog naar De Wetering. Andere spullen voor de vluchtelingen kunt u brengen bij Jongerencentrum Enter (naast De Wetering). Daar is tot 22.00 uur vanavond iemand aanwezig om de spullen aan te nemen. Ook morgen is Enter open.


Woensdag 30 september 2015, 18:20 uur

Burgemeester De Jong over opvang vluchtelingen

Download "Burgemeester over verlenging spoedopvang vluchtelingen"-Video: MP4

Ziet u de video niet? Bekijk deze dan op Youtube.


Woensdag 30 september 2015, 18:00 uur

171 vluchtelingen, veel verschillende nationaliteiten

Alle 171 vluchtelingen zijn geregistreerd. De meesten komen uit Syrië en Eritrea, maar mensen komen ook uit Albanië, Irak, Oekraïne, Palestina en Nigeria.  


Vluchtelingen komen aan met de bus

Woensdag 30 september 2015, 16:45 uur

Burgemeester praat met vluchtelingen

Burgemeester Wouter de Jong en wethouder Kees van Dalen hebben in de sporthal in het Engels met een aantal vluchtelingen gesproken. Wouter de Jong: 'De mensen gaven aan dat ze zich warm ontvangen voelen. Ze komen uit veel verschillende landen, waaronder Iran, Irak, Nigeria en Syrië. Ze zijn gevlucht uit noodsituaties en zijn dankbaar dat ze nu een dak boven hun hoofd hebben. De meesten hebben vooral behoefte aan rust nu.'


Woensdag 30 september 2015, 16:05 uur

Omwonenden en omliggende bedrijven geïnformeerd per brief

Vanmiddag ontvingen de omwonenden en omliggende bedrijven/organisaties een PDF icon brief van de burgemeester (175 KB) met meer informatie over de opvang.


Woensdag 30 september 2015, 15:50 uur

Vluchtelingen aangekomen in Sporthal De Wetering

Zojuist zijn de eerste bussen met vluchtelingen aangekomen bij sporthal De Wetering. Burgemeester Wouter de Jong en wethouder Kees van Dalen heten de mensen, waaronder veel gezinnen, welkom. 


Woensdag 30 september 2015, 15:30 uur

Veel hulp aangeboden

Inwoners bieden volop hulp aan bij de gemeente. Mensen komen langs en bellen met de vraag waar ze hun spullen kunnen inleveren. We verzoeken u om dat te doen via het formulier op deze website. Dan kunnen wij u het beste van dienst zijn.


Woensdag 30 september 2015, 12:45 uur

Geen matrassen meer nodig

In de sporthal wordt druk gewerkt aan de laatste voorbereidingen, zoals het klaarmaken van de bedden. Er zijn voldoende matrassen. Wilt u helpen of spullen aanbieden? Dat kunt u dat melden op de website via het formulier voor vrijwilligersaanbod.


Woensdag 30 september 2015, 11:50 uur

Contactformulier aanbod diensten

Voor wie diensten of spullen aan wil bieden voor de crisisnoodopvang, is er een contactformulier gemaakt. Er wordt een overzicht gemaakt van alle benodigdheden en het aanbod. Als we gebruik kunnen maken van uw aanbod nemen we contact met u op.


Dinsdag 29 september 2015, 23:02 uur

Voorbereiding inrichting sporthal in volle gang

Vanavond is in Sporthal De Wetering flink doorgewerkt om morgen ongeveer 200 vluchtelingen te kunnen ontvangen.
Inwoners brachten matrassen en beddengoed langs. Ook de oproep van de gezamenlijke kerken in Houten heeft al tientallen matrassen opgeleverd.

Matrassen worden opgestapeld

Dinsdag 29 september 2015, 16:25 uur

Kortdurende crisisnoodopvang vluchtelingen in Houten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Houten dinsdagmiddag gevraagd sporthal De Wetering gereed te maken voor de kortdurende crisisnoodopvang van een groep vluchtelingen. Zij arriveren naar verwachting morgenmiddag in Houten. Het verzoek van het COA voor de crisisnoodopvang is voorlopig voor 72 uur.

Het is nog niet bekend hoe groot de groep is die naar Houten komt. In De Wetering is plaats voor de opvang van maximaal 200 mensen.

Er is op dit moment nog geen informatie bekend over herkomst of samenstelling van de groep. Via dit liveblog houden we u op de hoogte.

Print Icoon printen