Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

juridisch medewerker aanpak ondermijning

Team VTH

Wil je bijdragen aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit in Houten?
 

Wij vragen een:

Juridisch medewerker aanpak ondermijning

24 uur per week, schaal 10 (indicatief)
Vacaturenummer: 2020-016-VTH

SOLLICITEER

Over Houten en ondermijning

Wij stellen ons graag aan je voor. Gemeente Houten ligt centraal in Nederland, in de regio Utrecht. We zijn gericht op ontwikkeling. Van een dorp met 7000 inwoners groeiden we uit tot een middelgrote gemeente met 50.000 inwoners. Iedere dag dragen onze 330 collega’s eraan bij dat inwoners Houten een prettige plek vinden om te wonen. Je krijgt bij ons eigen verantwoordelijkheden en ruimte om zelf invulling te geven aan je werkzaamheden. Als collega’s staan we voor elkaar klaar. We lopen gemakkelijk bij elkaar binnen, onze deuren staan letterlijk en figuurlijk voor elkaar open.

In 2019 heeft de raad het Integraal Veiligheidsplan vastgesteld. Eén van de drie speerpunten hierin is de aanpak van ondermijnende criminaliteit. We werken op basis van een door het college vastgesteld uitvoeringsplan, waarin integrale controles en casuïstiek een belangrijke plaats innemen. Uiteraard besteden we aandacht aan bewustwording, communicatie en innovatie. Samenwerken met partners binnen en buiten de gemeentelijke organisatie is waar het op aan komt om goede resultaten te kunnen boeken.

Wat je doet

 • Je verzorgt en bewaakt de afdoening van minder complexe tot complexe handhavingsacties die voortvloeien uit de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Houten en geeft daarmee uitvoering aan het programma Veiligheid. Daarvoor analyseer en beoordeel je meldingen, ben je betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van integrale controles in het kader van ondermijning, stem je activiteiten af met (vak)specialisten en bewaak je de voortgang van handhavende acties.
 • Je levert – in nauwe samenspraak met het team Advies &Ondersteuning, onderdeel Veiligheid -   juridische expertise bij het voorbereiden en uitvoeren van handhavingsacties, zoals het opleggen van een (voornemen) last onder dwangsom dan wel bestuursdwang; je bent zelf verantwoordelijk voor het redigeren van handhavingsbeschikkingen.
 • Je verricht handhavingstaken door uitvoering te geven aan het zgn. drie stappenplan. Je doet dit vooral in projectverband. Als de situatie vraagt om een andere aanpak, ben je daar flexibel in en adviseer je vanuit de juridische invalshoek over de mogelijke aanpak. Je  beoordeelt constateringsrapporten over diverse overtredingen en adviseert over de vervolgstappen.
 • Tenslotte lever je vakinhoudelijke ondersteuning bij de vertegenwoordiging van de gemeente in rechte, draag je bij aan de ontwikkeling en evaluatie van het toezicht- en handhavingsbeleid voor het onderdeel ondermijning en neem je vanuit je vakgebied deel aan projecten.
   

Hoe ziet je werkdag eruit?

Als jurist ondermijning besteed je in projectverband veel tijd aan de voorbereiding van projecten (uitzoeken, bestemmingsplannen, kadaster, bewoners) en welk juridisch kader van toepassing is. Tussen je afspraken door handel je de juridische procedures af, waarbij flexibiliteit in de aanpak en het zoeken naar mogelijke oplossingen wezenlijk is. In overleg ben je aanwezig bij integrale controles op locatie omdat dit nuttig is voor je werk. Dan leer je de handhavers, politie en alle betrokkenen goed kennen en krijg je een “gevoel” bij hetgeen er geïnspecteerd wordt.

Wie je bent

 • Je bent iemand met een HBO werk- en denkniveau en bij voorkeur een afgeronde relevante juridische opleiding, zoals Management, Economie en Recht of Bestuursrecht. Daarbij beschik je over voldoende kennis van het omgevingsrecht, APV en bijzondere wetten.
 • Je hebt affiniteit en bij voorkeur aantoonbare ervaring met de aanpak van ondermijnende criminaliteit.  
 • Je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid waardoor je in staat bent om je in je contacten helder uit te drukken.
 • Je werkstijl kenmerkt zich door een hoge mate van samenwerkingsgerichtheid in teamverband en je bent stressbestendig.
 • Je bent consequent, accuraat en besluitvaardig in je optreden. Een goed ontwikkeld omgevingsbewustzijn en voldoende politiek-bestuurlijke sensitiviteit stelt je in staat om in te spelen op ontwikkelingen, signalen waar te nemen en te handelen naar wensen en verwachtingen binnen het werkveld en de werkomgeving.

In welk team kom je terecht    

Je bent vast nieuwsgierig wie jouw nieuwe collega’s worden in deze functie.

De functie maakt onderdeel uit van het team Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Je werkt intern het meeste samen met handhavers/toezichthouders milieu en bouwen en de beleidsadviseur Veiligheid van het team Advies &Ondersteuning (A&O). Het team VTH houdt zich in hoofdzaak bezig met handhaving, toezicht en vergunningverlening in de fysieke leefomgeving, inclusief het toezicht op de buitenruimte (BOA’s), totaal ca.45 mensen.

Om een beeld te geven van het profiel van het team, hieronder enkele meer gehoorde uitspraken van je nieuwe collega’s:

‘in Houten hebben we graag iets voor elkaar over. We zijn flexibel en betrokken. Ook merken we dat we elkaar eerder moeten remmen dan moeten duwen, de bereidheid om elkaar te helpen is erg hoog.’

‘Je krijgt in Houten zeker kansen om je te ontwikkelen als je daarvoor open staat, dat maakt ook dat veel collega’s hier lange tijd blijven werken.’

Dit krijg je van ons

We belonen jouw inzet graag met:

 • Een salaris dat afhankelijk is van je opleiding en ervaring. In het algemeen ontvang je in het eerste jaar een salaris in de aanloopschaal (schaal 9, min. € 2.729,- – max. € 4.008 bij 36 uur). Na je eerste jaar volgt een beoordeling, voldoe je dan aan de gestelde functie-eisen, dan kom je terecht in de functieschaal (schaal 10, min € 2.943,- – max. € 4.450,- bij 36 uur). De inschaling is indicatief. Definitieve beschrijving en waardering zal nog plaatsvinden.
 • Bij wederzijdse tevredenheid kom je na een jaar in aanmerking voor een vast dienstverband
 • Vakantiegeld en een eindejaarsuitkering in de vorm van een Individueel keuzebudget (IKB). Je kunt dit IKB vrij inzetten, bijvoorbeeld door het uit te laten betalen of voor extra verlof.
 • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering en een pensioenregeling.
 • Opleiding en ontwikkel mogelijkheden, bijvoorbeeld via ons interne opleidingscentrum: de Houten Academie.
 • Mogelijkheid om te sporten met korting via Bedrijfsfitness Nederland.

Overige informatie

De gemeente Houten kan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verzoeken. 

Enthousiast geworden?

Fijn dat je de tijd hebt genomen om deze vacaturetekst helemaal te lezen. Dat betekent misschien wel dat je wilt solliciteren. Wil je meer weten over de functie of heb je vragen? Schroom niet om contact op te nemen met de Teammanager, Jan Bleijenberg, tel: 06 52546784 of Sietske Werensteijn, Projectleider Ondermijning, tel. 06 46287517.

Wil je solliciteren?

Daar zijn we blij mee! Vul het digitale formulier in en solliciteer met een motivatiebrief en recent cv. Je kunt solliciteren tot en met maandag 6 juli 2020 o.v.v. vacaturenummer 2020-016-VTH.

Verwachten wij dat we een goede match kunnen zijn, dan nodigen we jou uit voor een gesprek op dinsdag 14 juli 2020.

Wij zien je sollicitatie met interesse tegemoet!

Print Icoon printen