Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Senior beleidsmedewerker Werk & Inkomen

Uren per week: 32 tot 36 uur
Vacturenummer: 2019-017-SAM

Gemeente Houten zoekt voor het team Samenleving vanaf heden structurele ondersteuning voor de werkzaamheden van:
Senior beleidsmedewerker Werk & Inkomen
Medewerker Ontwikkeling II

Algemeen

De gemeente Houten is onderdeel van de stadsregio Utrecht en de laatste decennia volop in ontwikkeling. Van een dorp van 7.000 inwoners in 1975 groeide Houten uit tot een middelgrote stad van bijna 50.000 inwoners. Stedelijk van karakter in het centrum en dorps in de mooie en rustige woonwijken en de drie kleine kernen ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Behalve dat Houten mooi, groen, veilig en landelijk gelegen is, kent de gemeente ook veel sociale, culturele en economische activiteit. Deze kenmerken vormen samen de kracht en de kwaliteit van Houten.

De snelle groei van Houten heeft ervoor gezorgd dat we in onze organisatie goed zijn in het combineren van denken en doen. Schouders eronder en aan de slag is iets dat echt bij ons past. In korte tijd kunnen we goede resultaten boeken. Maar op de complexe problemen en uitdagingen die voor de deur staan, bestaat niet altijd een pasklaar antwoord. We zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe oplossingen en manieren van werken. Daar experimenteren we dan mee om te kijken of we zo onze ambities beter waar kunnen maken. Ook persoonlijk contact vinden we erg belangrijk, zowel tussen collega’s als met inwoners, ondernemers en partners. In onze organisatie is de sfeer informeel en staan de deuren letterlijk en figuurlijk altijd voor elkaar open.

Team Samenleving

Team samenleving is één van de twaalf teams die de gemeente Houten rijk is. Het team omvat de beleidsvelden jeugd, onderwijs, werk en Inkomen, welzijn, zorg, cultuur, sport en veiligheid. Er werken circa 30 medewerkers. Het werkveld van dit team is dynamisch. Sterker dan voorheen maken we gebruik van wat inwoners van Houten zelf willen en kunnen. Naast het werken aan een inhoudelijke visie zijn opdrachtgestuurd werken evenals sturen op geld, informatie en risico’s belangrijk binnen het team.

Context binnen het werkveld

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor een groot aantal kerntaken op het gebied van jeugd, zorg en participatie. Ons uitgangspunt hierbij is dat iedere inwoner wat heeft om toe te voegen aan de Houtense samenleving. Iedereen telt mee. Dit wordt het motto van onze nieuwe Sociale Koers voor de komende jaren.

De belangrijkste opgaven binnen het domein werk en inkomen zijn de komende jaren:

 1. de versterking en integratie van de lokale dienstverlening op het gebied van werk en inkomen (‘de Houtense Werktafel’) binnen de totale dienstverlening in het sociaal domein, waarbij inwoners vanuit eigen perspectief worden ondersteund, en;
 2. de bijbehorende transformatie van de regionale uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom.
 3. het vergroten van de vindbaarheid en onderlinge afstemming tussen verschillende minimaregelingen.

Jouw werkzaamheden

Je bent – samen met de medior beleidsmedewerker Werk & Inkomen - verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en uitvoering van de Participatiewet en het lokaal armoedebeleid, de integratie hiervan binnen het sociaal domein en de bijbehorende advisering aan bestuur en directie.

In de functie van senior beleidsmedewerker Werk & Inkomen:

 • Ben je intern en extern het aanspreekpunt voor participatie (betaald en onbetaald werk). Je overlegt hiervoor met collega’s, management en bestuur, maar vooral ook met inwoners en (keten)partners;
 • Formuleer je college- en raadsvoorstellen, en lever je een inhoudelijke bijdrage aan de verantwoording in de P&C-cyclus met betrekking tot Werk en Inkomen;
 • Vertegenwoordig je de gemeente Houten in lokale en regionale werkgroepen, waarbij je een zorgvuldige afweging maakt van onderlinge belangen;
 • Ben je gemeentelijk accounthouder voor de uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom (WIL).

De komende tijd richt je je echter vooral op het faciliteren en borgen van de lokale dienstverlening op het gebied van werk en participatie, onder de noemer ‘De Houtense Werktafel’. Om hier ruimte aan te kunnen geven, wordt tijdelijk ingehuurd op het accounthouderschap WIL en enkele beleidsmatige taken.

Als aanjager van de Houtense Werktafel:

 • Draag je de betekenis van de Houtense Werktafel in interne en externe netwerken uit en creëer je randvoorwaarden voor een effectieve taakuitvoering van de Houtense Werktafel;
 • Ben je beleidsmatig het aanspreekpunt voor de projectleider van de Houtense Werktafel; 
 • Stuur je op de bijbehorende innovatie- en transformatieagenda van WIL (‘WIL 3.0’);
 • Initieer je tussentijdse evaluaties en zorg je voor borging en inbedding van beproefde werkwijzen en succesfactoren van de Houtense Werktafel vanaf 2021.

Jouw profiel

Als senior beleidsmedewerker Werk & Inkomen zie je vooral kansen binnen de dynamiek van het sociaal domein. Je houdt van afwisseling en kunt goed tegen verandering, overziet de ontwikkelingen die gaande zijn en kunt deze in samenhang duiden.

Je kunt op basis van tenminste vijf jaar ervaring in relevante functie(s) met praktische voorbeelden aantonen dat je voldoet aan het onderstaande profiel:

 • Je hebt een HBO+/academisch werk- en denkniveau;
 • Je hebt actuele kennis van de Participatiewet;
 • Je hebt een goed gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen;
 • Je bent een bekwaam netwerker. Met jou is het prettig en goed samenwerken, zakelijk als het moet en met een lach als het kan;
 • Door je hands-on mentaliteit, doorzettingsvermogen en creativiteit zorg je dat je complexe ontwikkelopgaven tot een goed einde brengt;
 • Je bent bovengemiddeld goed in mondelinge en schriftelijke communicatie. Je luistert goed, communiceert makkelijk met diverse doelgroepen en brengt je boodschap begrijpelijk over.

Ons aanbod

Onderdeel uitmaken van een team met een prettige, collegiale werksfeer.
Interessant, veelzijdig en maatschappelijk relevant werk waarin jij jouw kennis en talent tot uitdrukking kunt laten komen en je écht een verschil kunt maken.

Salaris en aanstelling zijn afhankelijk van opleiding en ervaring. Als je voldoet aan de gestelde eisen kunnen wij je inschalen in schaal 11. Het bruto maandsalaris bedraagt bij een fulltime dienstverband van 36 uur maximaal € 4.859,- Naast het genoemde salaris heeft de gemeente Houten uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder flexibele werktijden, reiskostenvergoeding woning-werk, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en uitgebreide studiemogelijkheden en loopbaanondersteuning.

Wil je meer informatie?

Voor meer informatie over de werkzaamheden kun je terecht bij de teammanager Samenleving, Mathijs van den Heuvel, telefoonnummer 030-6392812, email: mathijs.van.den.heuvel@houten.nl

Solliciteren

Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur brief en CV tot en met 20 augustus 2019 naar gemeentehuis@houten.nl o.v.v. 2019-017-SAM.

De sollicitatiegesprekken zijn gepland op donderdag 29 augustus 2019.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern, in de regio en extern opengesteld. Interne kandidaten en de kandidaten van deelnemende regiogemeenten krijgen in eerste instantie voorrang.

Print Icoon printen