Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Adoptie van een afvalbak of een buitenasbak

Sparrenhout

De gemeente Houten biedt bewoners, bedrijven, sportclubs, ondernemers en stichtingen de mogelijkheid een afvalbak en of een asbak op de openbare ruimte te adopteren. Bij adoptie zorgt u voor het legen van de afvalbak en/of de buitenasbak. Bij voorkeur doet u dat samen met iemand anders. Dit is gezelliger en zo kost het u niet teveel tijd. Samen zorgt u voor een schone omgeving.  

Adoptie kan alleen in goed overleg met de gemeente. De gemeente biedt afvalbakken en buitenasbakken aan. Hebt u goede idee├źn bij u in de buurt? Er zijn uiteraard wel enkele spelregels,maar wij staan open voor suggesties en denken graag met u mee. De spelregels kan je terugvinden in deze overeenkomst. 

Spelregels adoptie afvalbak en buitenasbakken

U wilt samen met een buur of samen met een collega/vrijwilliger een afvalbak of een asbak onderhouden bij u in de buurt? De gemeente waardeert uw initiatief en wil er graag aan meewerken als u bereid bent de afvalbak te adopteren. Hieronder vindt u praktische informatie en enkele spelregels.

Wat doet de gemeente?

 • De gemeente markeert de adoptieafvalbak met een adoptiesticker
 • Voert op uw verzoek reparaties uit en verwijdert graffiti
 • Geeft de contactpersoon een sleutel van beheer van de bak en een afsluitklep voor de afvalbak 
 • Gaat het om een nieuwe locatie?  Dan vindt er overleg plaats met de aanvrager of de gemeente wellicht een afvalbak levert en plaatst
 • Als blijkt dat een geadopteerde bak niet wordt geleegd, laat de gemeente deze alsnog verwijderen
 • Geeft de contactpersoon een schoonmaakpakket.

Wat doet u?

 • U leegt de afvalbak of asbak zo vaak als nodig is. Het afval doet u in eigen kliko of verzamelcontainer
 • Rond de afvalbak houdt u het netjes
 • De peuken die buiten de bak liggen, veegt u regelmatig in de bak
 • U ontvangt een schoonmaakpakket met bijvoorbeeld vuilniszakken (alleen voor bewoners), de sleutel van de afvalbak/asbak en een zwerfafvalgrijper
 • Rond de jaarwisseling haalt u de binnenbak uit de afvalbak, slaat deze tijdelijk op en sluit u de afvalbak af met de bijgeleverde afsluitklep. 
zwemschool

Contactpersoon

Als u een bak wilt adopteren, dan stelt de gemeente een overeenkomst op met minimaal twee personen. Als het om een nieuwe locatie gaat spreken zij samen met de gemeente af waar hij precies komt te staan. Mocht er op enig moment iets aan de hand zijn met de afvalbak of asbak, dan is er contact met elkaar om gezamenlijk een oplossing te bedenken.  

Hoe verder?

Hebt u nog vragen over de mogelijkheden in uw buurt? Neemt u dan contact op met Margriet Krul of Willem Zwambag van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. U kunt de mogelijkheden met haar bespreken. U kunt een mail sturen naar gemeentehuis@houten.nl.

Print Icoon printen