Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Invoering vierde kliko en aanrechtbakje

Alle inwoners van de gemeente Houten met een woning met tuin (uitgezonderd de inwoners van De Bermen en De Akkers) hebben een brief van de gemeente over de invoering van een vierde kliko en een aanrechtbakje ontvangen. De vierde kliko is voor PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) en het aanrechtbakje voor GFT-afval. Hiermee kan iedereen afval nog beter scheiden.

Waarom doen we dit?

Nog steeds bestaat een groot deel van het afval dat in de grijze kliko terecht komt uit herbruikbare grondstoffen. Het afval dat u in de grijze kliko gooit, wordt verbrand. Verbranden van afval is slecht voor het milieu en kost veel geld. Daarom moet het zoveel mogelijk voorkomen worden. Het gemeentebestuur wil afval dan ook zo goed mogelijk scheiden, zodat het kan worden hergebruikt.

Waarom bieden we u een vierde kliko en een aanrechtbakje aan?

Er is een proef uitgevoerd met een vierde kliko en het aanrechtbakje in de wijken De Bermen en De Akkers. In heel Houten wordt jaarlijks gemiddeld 190 kg restafval per inwoner in de grijze kliko gegooid. Doordat bewoners in de proefwijk hun afval beter scheiden, hebben zij maar 75 kg restafval per jaar. De nieuwe kliko en het aanrechtbakje hebben hun nut dus bewezen.

Planning

De gemeente zal in december de vierde kliko bezorgen. U hoeft niet thuis te zijn voor de bezorging van de vierde kliko. Als u geen vierde kliko en/of aanrechtbakje wilt, dan kunt u dat per mail voor maandag 20 november aangeven. In dat geval krijgt u er geen. U kunt een mail sturen naar kliko@houten.nl. Indien u geen mailadres heeft, kunt telefonisch doorgeven dat u geen vierde kliko en/of aanrechtbakje wilt. Telefonisch zijn wij bereikbaar op (030) 63 92 611.

De gemeente wil inwoners graag zo goed mogelijk informeren. Daarom zijn er in februari/maart enkele inloopavonden over het nieuwe afvalsysteem. U kunt dan vragen stellen en uw eerste ervaringen met de vierde kliko en het aanrechtbakje met ons delen. Begin volgend jaar krijgt u een brief over de inloopavonden en in die brief zal ook nogmaals beschreven worden hoe het systeem van de vierde kliko en het aanrechtbakje werkt.

Meer informatie

In de brief kunt u o.a. meer lezen over hoe het nieuwe afvalsysteem in de proefwijken bevallen is, hoe we het afval gaan ophalen en het antwoord op veelgestelde vragen. We begrijpen dat het invoeren van een vierde kliko wennen is. U kunt voor vragen en opmerkingen dan ook altijd bij de gemeente terecht. Ook als bijvoorbeeld om medische redenen een maatwerkoplossing nodig is. Voor vragen die daar niet tussen staan kunt u contact opnemen met onze medewerkers via kliko@houten.nl of telefoonnummer (030) 63 92 611.

Extra composteerbare zakjes

Heeft u composteerbare zakjes nodig voor uw aanrechtbakje? Deze zijn te krijgen op het gemeentehuis (Onderdoor 25) en op het Afvalscheidingsstation (De Brug 9).  

Print Icoon printen