Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Activiteiten op 4 mei

Bloemenhulde

Op 4 mei brengt het comité ’s middags samen met de (loco-)burgemeester, jongeren en jongerenwerkers van 'van Houten&co' een bloemenhulde aan het monument in ’t Goy en aan de oorlogsgraven in Schalkwijk en Tull en ’t Waal.

Bij het monument en de graven kunnen jongeren een gedicht voorlezen of een muziekstuk spelen. Jongeren die graag meewillen, geven zich op bij m.thijssen@vanhoutenenco.nl.

Ouders, begeleiders en inwoners zijn van harte welkom om aan te sluiten (in beginsel met eigen vervoer). Jongeren die meegaan met de bloemenhulde eten na afloop gezamenlijk in jongerencentrum Enter.

  • 14.15 uur: vertrek bij jongerencentrum Enter (Hefbrug 1, Houten)
  • 14.45 uur: monument 't Goy (nabij Goyerbrug, hoek Goyerdijk/Nachtdijk)
  • 15.15 uur: N.H. begraafplaats Schalkwijk (De Brink 10)
  • 15.35 uur: R.K. begraafplaats Schalkwijk (Jhr. Ramweg 18)
  • 16.00 uur: N.H. begraafplaats Tull en 't Waal (Waalseweg 71)

Herdenkingsbijeenkomst

Om 19.00 uur is er in Houten een herdenkingsbijeenkomst in de R.K. kerk aan de Loerikseweg met muziek en een lezing rondom het nationale jaarthema. In 2019 is dat In vrijheid kiezen. De lezing wordt in 2019 gehouden door mr. dr. Jerfi Uzman, universitair hoofddocent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit Utrecht (na 4 mei plaatsen we zijn lezing onder Downloads. U vindt daar ook lezingen uit eerdere jaren).

Nationale Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Op het Plein in het Oude Dorp is de Nationale Herdenking van 19.45 tot 20.30 uur met medewerking van Muziekvereniging KNA, Scouting Schonauwen, Veteranencomité Houten en de horeca in het Oude Dorp. KNA verzorgt de muziek, scouts vormen de erewacht en veteranen staan bij het monument. Het 4 en 5 mei Comité Houten nodigt militairen, woonachtig in Houten, uit om in uniform of met baret bij de herdenking aanwezig te zijn. 

Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus leggen de (loco-)burgemeester en kinderen van de basisschool kransen. Daarna houdt de (loco-)burgemeester een toespraak en is er muziek. Tot slot is er een bloemenhulde. Bezoekers van de herdenking kunnen zelf een witte bloem meenemen.

Na 4 mei plaatsen we de toespraak van de (loco-)burgemeester onder Downloads. U vindt daar ook toespraken uit eerdere jaren.

Na de Nationale Herdenking is er in Theater Aan de Slinger een voorstelling in het kader van Theater Na de Dam. De muziekvertelvoorstelling begint om 21.00 uur.

Ook om 21.00 uur, in de RK kerk aan de Loerikseweg, is er een Herdenkingsconcert door projectkoor Adveniat Musica onder leiding van Rienk Bakker.

Schalkwijk

Zie voor meer informatie over het programma van de Dodenherdenking in Schalkwijk www.oranjeverenigingschalkwijk.nl.

Print Icoon printen