Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Herdenkingsbijeenkomst 26 januari

Op 31 augustus 2019 is met de herdenking van de Slag om de Schelde, waarbij Zeeland en West Brabant werden bevrijd, het Vrijheidsjaar ingeluid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een aantal momenten aangemerkt die van belang zijn voor het Vrijheidsjaar. Zo werd operatie Market Garden in september herdacht; vieren we in 2020 de vrijheid in de maand april; wordt uitgebreid aandacht besteed aan herdenken en vieren op 4 en 5 mei;  herdenken we op 15 augustus 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en op 24 oktober het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Het Nationaal Comité heeft de wens geuit om in samenwerking met gemeenten en organisatoren van lokale herdenkingen in iedere gemeente stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit die gemeente. Het 4 en 5 mei comité Houten en het 4 mei comité Schalkwijk geven daar graag gehoor aan, zeker gelet op de indrukwekkende gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen in Schalkwijk en Houten.

Zij nodigen belangstellenden van harte uit om de herdenking bij te wonen. Deze vindt plaats op zondag 26 januari 2020 in de H. Michaëlkerk aan de Jonkheer Ramweg 18 in Schalkwijk. De herdenking begint om 15.00 uur.

Burgemeester Gilbert Isabella houdt een toespraak en auteur Peter Hein houdt een lezing: 'Schalkwijk, 19 oktober 1943, een fataal verlopen onderduik'. Er is muziek van Het Klein Operakoor en de Utrechtse Oratorium Vereniging. Zij zingen de vier Mauthausenliederen van Mikis Theodorakis.

Bij de kerk is beperkt parkeerruimte voor auto’s. Parkeren mag ook langs de Jonkheer Ramweg (niet aan de waterkant).

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Mail ze aan lidavandermarel@gmail.com (voorzitter 4 en 5 mei comité Houten).

Print Icoon printen