Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht

Het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht bestaat sinds 2010 als opvolger van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om een regionaal samenwerkingsverband op het gebied van historische informatie tussen vijf gemeenten in het zuidoosten van de provincie Utrecht: Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Vanaf 2014 heeft ook Vianen zich hierbij als zesde gemeente aangesloten. Eén van de doelen van de archiefsamenwerking is een goede dienstverlening aan het publiek. Wat dat concreet betekent, leest u hierna.

Genealogische dienstverlening

De informatieverstrekking aan genealogen of stamboomonderzoekers vindt centraal plaats in de studiezaal van het RHC Zuidoost Utrecht in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede. U kunt daar de akten van de burgerlijke stand uit de periode 1811-1912 (1952) en de bevolkingsregisters uit circa 1850-1940 van alle aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers op microfiche raadplegen. Ook onderzoek in de zogenoemde voorlopers van de burgerlijke stand, de kerkelijke doop-, trouw- en begraafregisters (dtb) van vóór 1811 is mogelijk. Veel van deze genealogische basisinformatie uit de streek is ook te vinden op genealogiezuidoostutrecht. Bovendien vindt u in Wijk bij Duurstede de archieven van de dorps- en stadsgerechten, de notariële archieven en de weeskamerarchieven van de zes gemeenten.

Overig onderzoek

Wilt u andere archiefstukken dan de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, de dtb-registers, de oud-rechterlijke of notariële archieven inzien, of komt u voor foto’s, prenten, boeken of kranten betreffende één van de deelnemende gemeenten? Ook dan bent u bij het RHC Zuidoost Utrecht aan het juiste adres. Alle historische archieven van de zes gemeenten en hun rechtsvoorgangers zijn er ondergebracht, behalve een groot deel van de bouwvergunningen.

U kunt terecht in Wijk bij Duurstede voor alle openbare bestuursarchieven van de gemeenten Amerongen (tot en met 2005), Bunnik (tot en met 1995), Doorn (tot en met 2005), Driebergen-Rijsenburg (tot en met 2005), Houten (tot en met 1981), Leersum (tot en met 2005), Maarn (tot en met 2005), Rhenen (tot en met 1994), Vianen (tot en met 1995) en Wijk bij Duurstede (tot en met 1995).

Alleen voor de meeste bouwvergunningen kunt u nog niet bij het RHC Zuidoost Utrecht terecht, maar moet u zich rechtstreeks wenden tot de betreffende gemeente. Desgewenst kan het RHC u daarbij behulpzaam zijn.

Archieven, collecties en websites

Het RHC Zuidoost Utrecht beheert op dit moment zo’n 450 verschillende archieven en collecties. Naast overheidsarchieven zijn er ook veel particuliere archieven van kerken, scholen, bedrijven, verenigingen, families en personen uit de streek. Verder zijn er collecties: bibliotheek, documentatie, krantencollecties en vooral kaarten, foto’s en prenten. Een actueel overzicht vindt u op www.rhczuidoostutrecht.nl. Hierop vindt u allerlei soorten informatie en kunt u een kijkje nemen in de kranten en afbeeldingen uit de streek. Natuurlijk kunt u ons altijd bellen of op een andere wijze contact opnemen als u iets wilt weten.

Geen kosten

Alle door het RHC Zuidoost Utrecht beheerde archieven en collecties zijn in beginsel of grotendeels openbaar. U kunt ze zonder kosten inzien. De studiezaalmedewerker helpt u op weg bij uw onderzoek en haalt de stukken voor u op. Het onderzoek doet u zelf. Indien u afdrukken van microfiches of fotokopieën van stukken door ons wilt laten maken, moet u daar wel voor betalen. Ook is het mogelijk om foto’s en documenten uit het archief te laten scannen. Natuurlijk kunt u ook zelf digitale foto’s maken van documenten voor eigen gebruik.

Wanneer u niet zelf (genealogisch) onderzoek wilt of kunt doen, kunnen wij dat voor u doen. U betaalt daarvoor het zoektarief. Voor de tarieven kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers of de website www.rhczuidoostutrecht.nl raadplegen. Dus…Iedereen, jong en oud, die iets wil weten over zijn familie, het huis of de straat waar hij woont, over de geschiedenis van een dorp of stad in het zuidoosten van de provincie Utrecht kan terecht bij het RHC Zuidoost Utrecht. Het maakt niet uit of dat nu is voor uw hobby, voor een werkstuk of voor een verbouwing. Eén van de archiefmedewerkers zal u graag van dienst zijn.

Openingstijden en adres RHC Zuidoost Utrecht

Vanaf 1 april 2014 is de studiezaal op maandag en dinsdag alléén nog geopend voor bezoekers die de (werk)dag tevoren een afspraak hebben gemaakt en stukken hebben gereserveerd via rhczuidoostutrecht.nl. Vanaf woensdag tot en met zaterdag kunt u gewoon zonder afspraak en reservering van stukken terecht.

De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Op zaterdag, wanneer de centrale hoofdingang van het gemeentehuis gesloten is, kunt u gebruikmaken van de archiefbel bij de personeelsingang (om de parkeergarage aan de rechterkant van het gemeentehuis heen lopen en dan linksaf). De adresgegevens zijn: RHC Zuidoost Utrecht, Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede, Postbus 64, 3960 BB in Wijk bij Duurstede; tel. (0343) 595595 (algemeen), 595517 of 595518; e-mail: info@rhczuidoostutrecht.nl.

Print Icoon printen