Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Houten in het kort

De gemeente Houten ligt ten zuidoosten van Utrecht, tussen de rijkswegen A12 en A27 en de rivier de Lek. De gemeente omvat sinds 1962 de dorpen Houten, ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Begin jaren zeventig was Houten een dorp met ongeveer 4.000 inwoners. Dat aantal groeide na een eerste bouwtaak in de jaren negentig naar 30.000. Na een tweede groeiperiode staat de bevolkingsteller nu op ruim 50.000. Houten is uniek om zijn stedenbouwkundige structuur en de ruime aandacht voor fietser en voetganger. Veel van de geschiedenis is zichtbaar: archeologische opgravingen, de oude dorpskern het Oude Dorp en historisch interessante gebouwen kregen een plek tussen de nieuwbouw.

Historie

Houten is een boeiende nieuwbouwgemeente met wortels in het verleden, dat teruggaat tot voor de jaartelling. Omstreeks 1800 voor Christus stroomde de Rijn dwars door Houten. Door vele overstromingen trokken bewoners weg uit Houten. Pas in 1500 v.C. werd Houten weer bewoond. De dorpen Houten en ‘t Goy zijn ontstaan op de hoger gelegen gronden (stroomruggen) die in vroegere tijden door de Kromme Rijn zijn afgezet. Tussen 900 en 1200 n.C. werden de lager gelegen dorpen ontgonnen, waardoor Schalkwijk en Tull en ’t Waal ontstonden. Vroeger waren de voornaamste bronnen van inkomsten landbouw en fruitteelt op de hoge gronden en veeteelt op de lage gronden. Wijk- en gebiedsnamen als Schonauwen, Wulven, Waijen, Heemstede en Honswijk verwijzen naar de historische indeling en landgoederen van de gemeente.

Centra

Houten heeft drie centra met winkels en uitgaansgelegenheden. Als eerste het karakteristieke kleinschalige Oude Dorp, met gezellige terrasjes aan het plein tussen de kerken. Vervolgens Het Rond als stadshart, waar het station met een enorm fietstransferium, de bibliotheek, de bioscoop, het cultuurcentrum Theater Aan de Slinger en het gemeentehuis zijn gevestigd. Wekelijks vindt hier ook de markt plaats. Als laatste Castellum in Houten Zuid met het nieuwe wijkwinkelcentrum, een groot fietstransferium en het tweede station. In Houten is de eerste parkeerperiode in de ruime parkeergarages gratis. Op beide stations kan men overdag zes keer per uur in alle richtingen de trein pakken.

Fietsen en verkeer

Houten behoort tot de kopgroep van Nederlandse plaatsen waar inwoners vaker op de fiets dan in de auto stappen voor korte ritjes. Dankzij alle fietsvriendelijke voorzieningen is Houten in 2008 en in 2018 uitgeroepen tot fietsstad van Nederland. De brede, voornamelijk rood geasfalteerde, fietspaden leiden langs de mooiste plekjes binnen en buiten Houten. Op de fiets bent u binnen Houten meestal sneller dan met de auto. Scholen liggen allemaal aan of dichtbij een vrijliggende fietsroute, zodat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Via de Rondweg zijn alle woonwijken en bedrijventerreinen makkelijk en snel met alle uitvalswegen verbonden. Voor het gemotoriseerde verkeer is elke wijk slechts via één punt vanaf de Rondweg bereikbaar. Daardoor rijdt in de woonwijken alleen bestemmingsverkeer en geldt er bovendien een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Zo blijft Houten rustig, veilig en schoon.

Sport

In Houten zijn veel mogelijkheden om sport te beoefenen, al dan niet georganiseerd, binnen of buiten. Ten westen (Weteringhoek) en oosten (Kruisboog) van de kern Houten zijn de meeste sportvoorzieningen geconcentreerd. Met de komst van Sport- en werklandschap De Meerpaal heeft Houten nog meer ruimte gekregen om te sporten. Zwemmers kunnen terecht in De Wetering.

Recreatie

Houten heeft veel groen en water met volop gelegenheid tot recreëren. Vissen en varen in het Kooikerspark, een kinderboerderij en speeltuin in het Imkerspark, zwemmen en zonnen aan het strand van de Rietplas, klimmen en bouwen in speelnatuurgebied Nieuw Wulven, de recreatiezone De Vijfwal en het nieuwe recreatiegebied Hof van Wulven geven ruimte aan wandelaars, joggers en spelende kinderen. Zo is er voor ieder wat wils. Verder zijn alle wijken uitgerust met speelweiden en -toestellen voor kleine en grote kinderen en biedt recreatieplas Down Under bij Laagraven nog eens ruimte aan 3.000 strandgasten, horeca, speeltoestellen en een telewaterskibaan. Ook buiten de kern Houten is genoeg te zien en beleven. Op het Eiland van Schalkwijk kunt u bijvoorbeeld kanoën, wandelen of fietsen langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het polderlandschap en de uiterwaarden van de Lek.

Sociaal en cultureel

In alle kernen van de gemeente Houten vindt u sociaal-culturele centra. Hier kunnen jong en oud ruimtes huren voor ontmoetingen, sport en spel, muziek of cursussen. Boven in het Theater Aan de Slinger zijn lokalen voor muziek-, kunst- en cultuuronderwijs. Het gebouw fungeert ook als cultuurcentrum voor amateurgezelschappen en muziekverenigingen die hier kunnen repeteren en optreden.

Onderwijs

Houten heeft vele goede onderwijsvoorzieningen. Zo zijn er 22 basisscholen (26 locaties), één school voor speciaal basisonderwijs, één school voor speciaal
onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs, één school voor mavo en beroepsgericht onderwijs, één school voor voortgezet onderwijs (havo/atheneum) en één school voor middelbaar beroepsonderwijs met een afdeling vmbo-groen.

Bedrijvigheid en werkgelegenheid

Houten kent een gezond economisch klimaat. De verschillende bedrijventerreinen en winkelcentra voorzien in talrijke arbeidsplaatsen. De bedrijventerreinen (De Meerpaal, De Schaft, De Koppeling, Doornkade en Rondeel) bieden een hoogwaardige stedenbouwkundige opzet waar bedrijven uit diverse sectoren zich kunnen vestigen. Van distributie- en groothandel tot de lichte industrie, van bouwnijverheid tot de dienstverlening. Ook het kantorenterrein aan de Molenzoom is een aantrekkelijke vestigingsplek, direct naast het stadshart. De winkelcentra Het Rond en Castellum zijn interessant voor detailhandel en horeca.
Al deze voorzieningen, de goede bereikbaarheid, de bijzondere en duurzame uitstraling van bedrijven en het prettige woonklimaat maken Houten tot een gewilde vestigingslocatie in het centrum van Nederland.

Informatie

In de hal van het gemeentehuis kunt u op afspraak terecht met vragen over wonen en leven in Houten of over burgerlijke stand, belastingen, vergunningen en uitkeringen. Actueel nieuws leest u in Houten Actueel, de gemeenterubriek in het lokale weekblad Houtens Nieuws. Toeristische informatie kunt u vinden op www.welkominhouten.nl.

Print Icoon printen