Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Speelbos Nieuw Wulven

Dicht bij Houten ligt het bos Nieuw Wulven. In dat bos is speciaal voor kinderen een Speelbos aangelegd. Hier mogen zij buiten de paden komen en lekker spelen, met takken slepen, hutten bouwen en rond het water spelen. Niet met traditionele speeltoestellen, maar met natuurlijke objecten waarbij ze hun fantasie kunnen gebruiken. Op deze manier wordt de beleving van de natuur vergroot. Een fantastische plek voor kinderen uit de hele regio om naar toe te gaan.

Uniek

Bijzonder is dat het plan voor het speelbos samen met kinderen is gemaakt. De thema’s hebben betrekking op de geschiedenis van Houten: de Romeinen en de Hollandse Waterlinie en de daarbij behorende archeologie. Het speelbos bestaat uit zes deelgebieden: de Nieuwe Wulvense Waterlinie, het verdronken bos, de vliegerweide, de Romeinse Notenakker, het grote fort en het kleine dwaalbos.

Kunstproject

Masker in het speelbosIn het bos is ook een kunstproject gerealiseerd wat het bos ook een educatief karakter geeft. Het verbindt spelen met de historie van dit gebied. Uit diverse tijdlagen zijn archeologische vondsten gedaan. De kunstenaars Eric Klarenbeek en Maartje Dros hebben de diverse perioden van de geschiedenis zichtbaar gemaakt in onder andere de bewegwijzering, het meubilair en een aantal grote objecten. Met name het masker bij de entree aan de Binnenweg is opvallend en bijzonder. De vondst van een masker die de Romeinen gebruikte in het theater was de inspiratiebron voor dit ontwerp. Het is driedimensionaal ingescand en vervolgens uitvergroot tot een object van bijna 2 meter hoog. Het is samengesteld uit allemaal stalen driehoekjes die met puntlassen aan elkaar zijn verbonden.

Het Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU) heeft voor de gemeente een adviserende rol gespeeld voor dit onderdeel van het Speelbos.

Locatie

Overzichtskaart Houten met locatie speelbos Nieuw Wulven

Indeling

  • Het grote Fort: het hart van het speelbos, met diverse natuurlijke speeltoestellen, een waterspeelplaats en een trapveldje. Dit gebied is geschikt voor kinderen van 0-6 jaar.
  • De vliegerweide: balspelen, vliegeren, in bomen klimmen, picknicken; alles kan hier.
  • Kleine dwaalbos: vlak naast het grote Fort kunnen kinderen verstoppertje spelen en hutten bouwen tussen de struiken.
  • Romeinse notenakker: wandelen, picknicken of even uitrusten tussen de walnotenbomen.
  • Het verdronken bos: voor de waaghalzen is hier een klimtouwen constructie gebouwd over het (ondiepe) water. Wie durft er als eerste naar de overkant?
  • Nieuw Wulvense waterlinie: Het achterste deel van het speelbos is het meest ruige stuk, speciaal voor de wat oudere kinderen (8-14 jaar). Hier meandert het water langs stuwen en boomstammen, rond eilandjes in het water. Kinderen kunnen zich hier op allerlei manieren vermaken; bouw een dam van takken of onderzoek de wilgentenen huisjes in het bos.

Overzichtskaart met indeling speelbos

Regionale functie

Het speelnatuurgebied is mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, Dienst Landelijk Gebied, De Nationale Postcodeloterij en Landschap Erfgoed Utrecht.

Huisregels

Het speelbos is een natuurgebied, dat betekent dat er geen faciliteiten zijn zoals toiletten en prullenbakken. De gemeente Houten en Staatsbosbeheer werken samen om het bos mooi te houden. U kunt ons daarbij helpen door uw afval mee te nemen en niet in het bos achter te laten.

Folder

Een folder van Speelbos kunt u onder andere verkrijgen bij het gemeentehuis, de VVV en de bibliotheek. De folder wordt ook verspreid via diverse VVV’s in de omgeving van Houten, Fort Vechten en andere toeristische locaties, zoals de Speelheuvel, campings en Bed and Breakfasts.

Voorkant folder Speelbos Nieuw Wulven (pdf - 637kB) Voorkant folder tijdreizigers (pdf - 817kB)

Partners

Het speelbos in Nieuw Wulven is door de gemeente Houten in samenwerking met Staatsbosbeheer ontwikkeld.

Logo gemeente Houten Logo staatsbosbeheer

De gemeente Bunnik heeft een eenmalige financiële bijdrage geleverd voor het beheer en onderhoud.

De totstandkoming ervan is mede mogelijk gemaakt door:

  • Bestuur Regio Utrecht (BRU);
  • Dienst Landelijk Gebied (Bijdrage Landinrichtingscie. Groenraven-Oost);
  • Regeling Beeldende Kunst van de provincie Utrecht;
  • Landschap Erfgoed Utrecht.

De uitvoering van het project is gesubsidieerd op basis van het Agenda Vitaal platteland van de Provincie Utrecht

Logo leaderLogo euEuropees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Print Icoon printen