Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Naturalisatie

Er zijn 2 manieren om de Nederlandse nationaliteit te krijgen: via naturalisatie of via optie.

Nederlander worden door optie

U kunt de Nederlandse nationaliteit door optie aanvragen als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Op de website van de IND vindt u alle voorwaarden.

Documenten voor optie

  • Een geldig reisdocument (bijvoorbeeld paspoort)
  • Een geldige verblijfsvergunning
  • Een gelegaliseerde en vertaalde geboorteakte uit uw land van herkomst

Er kunnen nog andere documenten nodig zijn. Dit is afhankelijk van de optiecategorie waarin u valt. Neem hierover contact op met de gemeente.

Verloop proces optie

Denkt u dat u aan de voorwaarden voor optie voldoet? Neem dan eerst telefonisch contact op met de gemeente om een afspraak te maken. Tijdens de afspraak wordt uw aanvraag doorgenomen. Na maximaal drie maanden krijgt u bericht van de gemeente met de beslissing op uw aanvraag.

Nederlander worden door naturalisatie

Als u wilt naturaliseren, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de website van de IND leest u meer over die voorwaarden. Ook leest u meer in de folder “Inburgeringexamen voorwaarde naturalisatie”.

Documenten voor naturalisatie

  • Een geldig buitenlands reisdocument (bijvoorbeeld paspoort)
  • Een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd met een niet tijdelijk doel
  • Een gelegaliseerde en vertaalde geboorteakte uit uw land van herkomst
  • Een inburgeringsdiploma of ander bewijs van inburgering

Er kunnen nog andere documenten nodig zijn. Dit is afhankelijk van uw situatie. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie.

Verloop proces naturalisatie

U maakt een afspraak voor een informatiegesprek bij de gemeente. Tijdens dat gesprek neemt u samen met de medewerker de voorwaarden door. De medewerker vertelt u welke documenten u nodig heeft om een verzoek in te dienen.

Maak online een afspraak voor een informatiegesprek over naturalisatie. In overleg met de medewerker kunt  u een vervolgafspraak voor de aanvraag maken.

De gemeente stelt daarna een advies op voor de IND. De gemeente stuurt uw verzoek met een advies en alle documenten en stukken aan de IND. De IND beslist op uw verzoek om naturalisatie.
Binnen maximaal een jaar ontvangt u van de IND bericht over uw aanvraag.

Print Icoon printen