Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Veelgestelde vragen dierenwelzijn

Hebt u een dood dier gevonden of zien liggen langs de weg, meldt dit dan bij het Meldpunt Openbare Ruimte op 030 - 63 92 101. Een van de wijkteams haalt het dier dan op en voert het af naar het Afvalscheidingsstation. Gaat het om een hond of een kat, dan wordt met onze chipreader gecheckt of het dier gechipt is. Bij een gechipt dier kan de gemeente de eigenaar op de hoogte stellen. Is het dier niet gechipt, dan maken we een foto en omschrijving van het dier en geven dit door aan Amivedi.

Is uw huisdier vermist, neem dan contact op met Amivedi via 088-0064678. Amivedi is een stichting die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Houten valt onder het meldpunt Wijk bij Duurstede. Wordt de telefoon niet aangenomen, luister dan naar de voicemail waarop diverse alternatieven te horen zijn. U kunt ook via de site www.amivedi.nl vermiste en gevonden huisdieren aanmelden.

Hebt u een dier gevonden dat gewond is en waarvan u de eigenaar niet kent, neem dan contact op met de Dierenambulance Houten via 06-125 012 40.

Hebt u geen mogelijkheid om u huisdier naar de dierenarts te vervoeren, neem dan contact op met de Dierenambulance via 06-125 012 40. De ritprijs is € 30.

Voor voetpaden en gedeelten van de weg die ook voor voetgangers zijn bedoeld, geldt een opruimplicht van paardenpoep. Dit is bepaald in de algemene plaatselijke verordening (art. 2.4.18b) van de gemeente Houten. Daarnaast mogen paarden niet komen op speelplekken, speelvelden en in zandbakken.

Er geldt geen opruimplicht voor kattenpoep. De overlast die katten veroorzaken is vaak op privéterrein (bijv. in de tuin van de buren), maar hier heeft de gemeente geen taak. Bij ons komen meldingen binnen van overlast van kattenpoep op speelplekken, met name in de valondergronden van speeltoestellen. Deze overlast van katten is moeilijk op te lossen. Katten laten zich niet sturen en ze vinden zand aantrekkelijk om hun behoefte in te doen. Overlast van kattenpoep in zandondergronden is niet alleen in Houten een probleem, daarom volgen wij de landelijke ontwikkelingen. Zodra zich een milieuvriendelijke, kindvriendelijke en betaalbare oplossing voordoet, gaan wij kijken of dit middel in Houten ingezet kan worden. De gemeente onderhoudt alle ondergronden momenteel twee keer per jaar.

Ja, je mag watervogels voeren, maar zeker in het voorjaar en de zomer met mate. In deze maanden is er voor de dieren voldoende voedsel in de natuur te vinden. Als de dieren teveel gevoerd worden, worden ze lui en dik. Bovendien blijft dan veel voer liggen en dit is onhygiënisch en trekt ongedierte (m.n. ratten) aan.

Print Icoon printen