Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Hondenbeleid

Samen met inwoners pakt de gemeente de overlast van hondenpoep aan, een van de grootste ergernissen in Houten. Er geldt een opruimplicht voor hondenpoep, die onmiddellijk na het leggen moet worden verwijderd. Er zijn afvalbakken voor het deponeren van de hondenpoep en op 40 locaties staan dispensers met hondenpoepzakjes. Er geldt ook een aanlijnplicht voor honden. Om honden ook de ruimte te geven zijn er speciale gebieden ingericht waar honden mogen loslopen.

De folder 'Honden in Houten' geeft een overzicht van de voorzieningen en regels voor honden en hun bezitters: waar moeten honden aan de lijn, waar mogen ze loslopen, waar geldt de opruimplicht en hoe zit het met de hondenbelasting? Op de achterzijde staat een plattegrond met daarop de losloopgebieden en de locaties waar dispensers hangen. Een papieren exemplaar is verkrijgbaar in de Gemeente InGang.

In de losloopgebieden mogen honden loslopen. Hondenpoep moet hier echter wel worden opgeruimd. Dit geldt overal binnen de bebouwde kom. Op kinderspeelplekken mogen honden helemaal niet komen. Een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente, zeg maar hondenwachter, ziet erop toe dat het hondenbeleid wordt nageleefd. Hierbij kan hij bekeuringen uitdelen.

  • Het niet opruimen van hondenpoep: boete € 140,-
  • Een hond die losloopt waar het niet mag: boete € 95,-
  • Een hond op een kinderspeelplek: boete € 140,-(prijspeil 2018)

Op kinderspeelplekken staan rood-witte verbodsborden. U herkent de losloopgebieden aan onderstaande geel-blauwe borden.

paaltje hondenuitlaatplaats

Hondenbelasting

In Houten moet u voor uw hond(en) hondenbelasting betalen. Meer informatie over de hondenbelasting in Houten vindt u op de site van BghU.

Meer informatie

Met vragen over het hondenbeleid of voor een melding kunt u contact opnemen met de hondenwachter via Meldpunt Openbare Ruimte, tel. 030-6392101 of stuur een bericht via de contactpagina van deze website.

Print Icoon printen