Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Circulair Inkopen

De gemeente koopt zelf verschillende producten en diensten in, bijvoorbeeld koffiebekertjes of bedrijfskleding voor de buitendienst. Bij een aantal inkopen zet de gemeente hoog in op circulariteit. Er wordt dan extra gelet op:

  • waar de grondstoffen vandaan komen;
  • wat er na gebruik met de producten gebeurt.

In het Programma Duurzaam Houten 2016-2018 staat: ‘In 2018 heeft Houten 10 voorbeelden van circulaire inkoop’. Om deze inkopen te bevorderen werkt de gemeente sinds 2017 samen met Rendemint, een expertisebureau op het gebied van circulair inkopen met een methode om circulariteit te meten. Tot nu toe heeft de gemeente zeven circulaire inkopen gedaan.

7/10 voorbeelden van circulaire inkoop

  • Grondgebruik – Najaar 2016

Bij het uitgraven van de Castellumgracht is veel grond vrij gekomen. In overleg met de opdrachtnemer is extra ingezet op duurzaam hergebruik van de grond. Door de opdrachtnemer tijdig te betrekken kon hij op zoek naar afnemers bij wie de grond hoogwaardig hergebruikt kon worden. De grond die niet direct door een derde partij kon worden afgenomen is hoogwaardig opgeslagen in hun grondbank.

  • Bedrijfskleding – April 2017

Sinds kort dragen de medewerkers van de Buitendienst bedrijfskleding van BTN. Maar liefst 11 soorten kledingstukken, van polo’s en broeken tot schoenen, zijn van ‘infinity-material’ gemaakt. Aan het einde van hun levensloop wordt de kleding apart ingezameld, tot grondstof teruggebracht en weer ingezet als kledingstuk. Dit proces herhaalt zich 8 keer. Met behulp van QR-codes wordt ieder kledingstuk gevolgd, over de hele wereld. De ‘infinity’ kleding wordt, na 8x hergebruikt te zijn, verwerkt tot Cliff materiaal. Hiervan worden bijvoorbeeld picknicktafels gemaakt. Deze inkoop draagt bij aan minder textiel op de afvalberg en een milieuvriendelijkere kledingproductie.

  • Beton – April 2017

De nieuwe parkeerplaats bij Fort Honswijk is ingericht met circulaire grasbetontegels. Bij de productie is 80% minder CO2 uitgestoten dan bij gewoon beton en er zit een vulstof in van gerecycled materiaal. Door de grasbetontegels kan regen gemakkelijk de bodem infiltreren. Heftige regenbuien leveren zo minder wateroverlast op. Daarmee draagt deze parkeerplaats ook bij aan een klimaatproof Houten.

  • Mini-containers – November 2017

In het kader van plastic afval scheiden moesten er  mini-containers (weetje: kliko is een merknaam) komen voor het plastic afval. De romp en deksel van de ingekochte mini-containers zijn van 95% gerecycled materiaal. De winnende partij moet voor april 2018 met de methode van Rendemint aantonen dat de 95% gewaarborgd wordt.

  • Koffiebekertjes – November 2017

De koffiebekers zijn onderdeel van het We Paper Cycle concept. Een uniek concept in Nederland van Nederlands bedrijven waarmee een kringloop wordt gesloten. De bekers zijn gemaakt van papier met het FSC keurmerk en verlijmd met maïzena, een natuurlijk bindmiddel. De bekers worden 100% gerecycled tot toilet- en hygiënepapier, welke de gemeente ook inkoopt. Door deze slimme combinatie bespaart de gemeente autoritten (CO2-uitstoot), energie en water.

  • Toilet inrichting – November  2017

De toiletruimtes in het gemeentehuis hebben een nieuwe inrichting van het cradle-to-cradle gecertificeerde merk Satino Black. Dit betekent dat Satino Black CO2-neutraal geproduceerd wordt, de dispensers van gerecycled kunststof zijn gemaakt en het toilet- en hygiënepapier van 100% gerecycled papier (afkomstig van onze koffiebekers) is gemaakt.

  • Bureaustoelen – December 2017

In samenwerking met Rendemint heeft de gemeente Houten circulaire bureaustoelen ingekocht. Aan de marktpartijen is op het gebied van circulariteit gevraagd naar de herkomst en samenstelling van materialen, en naar het hergebruik van de huidige en nieuwe bureaustoelen na gebruik door de gemeentelijke organisatie.

Print Icoon printen