Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Alles over elektrisch rijden

Op deze pagina kunt u terecht met vragen over elektrisch rijden.

Elektrische auto’s zijn schoon, stil en dragen bij aan onze ambities voor een energie- en klimaatneutraal Houten. Gemeente Houten wil dat Houtenaren in hun eigen buurt hun elektrische auto kunnen opladen. Op eigen terrein is dat het snelst en (uiteindelijk) ook het goedkoopst om te realiseren. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Om elektrisch rijden ook mogelijk te maken voor mensen die parkeren in de openbare ruimte, plaatsen wij openbare laadpalen.

Wilt u het beleid nalezen? Zie onder Downloads.

elektrische auto gemeente Houten

Waar staan / komen laadpalen in Houten?

Bestaande locaties van laadpalen vindt u op www.oplaadpalen.nl. Dit zijn niet alleen openbare laadpalen, maar ook laadpalen op privé- of semi-publiek terrein. Op www.mra-e.nl is te zien welke laadpalen er in Houten gepland staan en aangevraagd kunnen worden.

Kan ik een laadpaal aanvragen?

Als u voldoet aan onderstaande voorwaarden kunt u op www.mra-e.nl een openbare laadpaal aanvragen:

  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto. Indien u nog geen kentekenbewijs of leasecontract heeft, maar wel verwacht dit binnen 3 maanden te krijgen, kunt u dat aantonen met een koopovereenkomst of verklaring van de leasemaatschappij.
  • Uw auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden.
  • U bent ingeschreven als inwoner van Houten of werkzaam in Houten (aan te tonen met een arbeidsovereenkomst).
  • U heeft niet de beschikking over een parkeergelegenheid op eigen terrein (inclusief bij het wooncomplex horende parkeergarages, parkeerkelders of parkeerplaatsen).

Hoe lang duurt het plaatsen van een laadpaal?

Bij het plaatsen van een laadpaal zijn meerdere partners betrokken. Tussen aanvraag en realisatie zit meestal een periode van 2 tot 5 maanden. Het aanvragen van een laadpaal is gratis, het gebruik ervan niet. Meer informatie over gebruikskosten vindt u op veelgestelde vragen over publiek laden.

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto te laden?

Voor het opladen heeft u een oplaadpas nodig. De oplaadpas is vergelijkbaar met een tankpas. U kunt de oplaadpas aanvragen bij verschillende aanbieders. Deze aanbieders zijn te vinden op http://zerijden.nl/laden/laadpassen. U heeft geen ontheffing van de gemeente nodig om bij de oplaadpaal te kunnen laden.

Hoe lang mag ik parkeren?

U mag, zolang uw auto laadt, op de gereserveerde plekken bij de laadpaal parkeren. De gereserveerde plekken staan aangeduid met een verkeersbord. Het parkeren bij een oplaadpunt is gratis. In de blauwe parkeerzone heeft u geen parkeerschijf nodig.

Geeft de gemeente subsidie?

De gemeente Houten heeft geen subsidies voor elektrische auto’s en oplaadpunten.

Werkt de laadpaal niet?

Geef een storing door via het telefoonnummer op de laadpaal. Staat er geen storingnummer? Geef dan de storing door aan Pitpoint via telefoon (030) 4100 887 of helpdesk@pitpoint.nl.

Contact

Heeft u vragen over het beleid van de gemeente? Stuur een mail naar duurzaam@houten.nl of bel (030) 6392611. Heeft u een vraag over de stand van zaken van uw aanvraag of over een specifieke laadpaal? Neem dan contact op met MRA-E.

Print Icoon printen