Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Alles over elektrisch rijden

Op deze pagina kunt u terecht met al uw vragen over elektrisch rijden.

Elektrische auto’s zijn schoon, stil en dragen bij aan onze ambities voor een energie- en klimaatneutraal Houten. Gemeente Houten wil dat alle Houtenaren in hun eigen buurt hun elektrische auto kunnen opladen. Op eigen terrein is dat het snelst en (uiteindelijk) ook het goedkoopst om te realiseren. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Om elektrisch rijden ook mogelijk te maken voor mensen die parkeren in de openbare ruimte plaatst de gemeente openbare laadpalen.

Wilt u het beleid nalezen? Dat kan in de downloads hiernaast.

elektrische auto gemeente Houten

Waar staan / komen laadpalen in Houten?

Op de website www.oplaadpalen.nl kunt u de locaties van bestaande laadpalen vinden. Hierop staan niet alleen openbare laadpalen, maar ook laadpalen die op privé- of semi-publiek terrein staan. Op de website van https://www.mra-e.nl/ is te zien welke laadpalen er in Houten gepland staan en aangevraagd kunnen worden.

Kan ik een laadpaal aanvragen?

U kunt een openbare laadpaal aanvragen via https://www.mra-e.nl/ indien u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto. Indien u nog geen kentekenbewijs of leasecontract heeft, maar wel verwacht dit binnen 3 maanden te krijgen, kunt u dat aantonen met een koopovereenkomst of verklaring van de leasemaatschappij.
  • Uw auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden.
  • U bent ingeschreven als inwoner van Houten of werkzaam in Houten (aan te tonen met een arbeidsovereenkomst).
  • U heeft niet de beschikking over een parkeergelegenheid op eigen terrein (inclusief bij het wooncomplex horende parkeergarages, parkeerkelders of parkeerplaatsen).

Hoe lang duurt het plaatsen van een laadpaal?

Bij het plaatsen van een laadpaal zijn meerdere partners betrokken. De periode van aanvraag tot realisatie kan 2 tot 5 maanden duren. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een laadpaal, wel voor het gebruik. Op deze website vindt u meer informatie over de gebruikskosten.

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto te laden?

Voor het opladen heeft u een oplaadpas nodig. De oplaadpas is vergelijkbaar met een tankpas. U kunt de oplaadpas aanvragen bij verschillende aanbieders. Deze aanbieders zijn te vinden op http://zerijden.nl/laden/laadpassen. U heeft geen ontheffing van de gemeente nodig om bij de oplaadpaal te kunnen laden.

Hoe lang mag ik parkeren?

U mag, zolang uw auto laadt, op de gereserveerde plekken bij de laadpaal parkeren. De gereserveerde plekken staan aangeduid met een verkeersbord. Het parkeren bij een oplaadpunt is gratis. Ook in de blauwe parkeerzone heeft u geen parkeerschijf nodig.

Geeft de gemeente subsidie?

De gemeente Houten heeft geen subsidies voor elektrische auto’s en oplaadpunten.

Werkt de laadpaal niet?

Een storing kunt u doorgeven via het storing telefoonnummer dat op de laadpaal staat aangegeven. Als dit nummer ontbreekt, kunt u de storing doorgeven aan Pitpoint via 030- 4100 887 of helpdesk@pitpoint.nl.

Contact

Heeft u vragen over het beleid van de gemeente? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@houten.nl of bel met het algemene telefoonnummer van de gemeente. Heeft u een vraag over de stand van zaken van uw aanvraag of over een specifieke laadpaal? Neem dan contact op met MRA-E via https://www.mra-e.nl/

Print Icoon printen