Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Elektrisch rijden

De gemeente Houten heeft in de afgelopen maanden zich bezig gehouden met een nieuw beleid voor openbare oplaadpalen 2018-2020. Dit beleid wordt op 17 december 2017 behandeld ter besluitvorming door de gemeenteraad.

Voor meer informatie over het nieuwe beleid kunt u kijken op onze pagina laadpalen beleid. Heeft u vragen over het huidige beleid (2017)? Hieronder staan de meest gestelde vragen met antwoord voor u klaar.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

In de gemeente Houten zijn 27 openbare oplaadpalen. Dit zijn de blauwe punten op de kaart hieronder. Bij deze oplaadpalen kan iedereen zijn elektrische auto opladen. Er zijn speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Auto’s die niet op elektriciteit rijden, mogen hier niet parkeren.

Oplaadpunten in Houten 2017
Oplaadpunten in Houten 2017

U kunt uw auto ook opladen bij private oplaadpunten. Deze punten staan niet op deze kaart. Voor een overzicht van private oplaadpunten kijkt u op www.oplaadpunten.nl en www.oplaadpalen.nl.

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto te laden?

Voor het opladen heeft u een oplaadpas nodig. De oplaadpas is vergelijkbaar met een tankpas. U kunt de oplaadpas aanvragen bij verschillende aanbieders. Deze aanbieders zijn te vinden op http://zerijden.nl/laden/laadpassen. U heeft geen ontheffing van de gemeente nodig om bij de oplaadpaal te kunnen laden.

Hoe lang mag ik parkeren?

U mag, zolang uw auto laadt, op de gereserveerde plekken bij de laadpaal parkeren. De gereserveerde plekken staan aangeduid met een verkeersbord. Het parkeren bij een oplaadpunt is gratis. Ook in de blauwe parkeerzone heeft u geen parkeerschijf nodig.

Komen er nog meer openbare oplaadpunten?

Ja, er komen meer openbare oplaadpunten. In het jaar 2017 worden er nog 5 oplaadpunten gerealiseerd. Ieder oplaadpunt is goed voor 2 oplaadmogelijkheden. Voor de periode 2018-2020 is nieuw beleid in ontwikkeling. In die periode willen wij als gemeente op 75 nieuwe locaties de mogelijkheid bieden om een openbare laadpaal aan te vragen. Wilt u meer weten? Meer informatie vindt u op deze pagina.

Komt er beleid voor laadpalen?

In de afgelopen jaren heeft de gemeente veel ervaringen opgedaan met het plaatsen van oplaadpunten. Hierbij hebben we gezien dat de behoefte aan oplaadpunten blijft stijgen. De gemeente is daarom druk bezig met het maken van nieuw beleid voor 2018-2020. Wilt u daar meer over weten? Bekijk deze pagina.

Er is geen openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt. Kan ik een openbaar oplaadpunt aanvragen?

De gemeente wil graag weten waar behoefte is aan openbare oplaadpunten. U kunt een verzoek indienen bij de gemeente voor een plaats bij u in de buurt. Dat kan via een mail naar duurzaam@houten.nl. De gemeente zal uw verzoek meenemen in de opstelling van het nieuwe beleid.

Kan ik een oplaadpunt realiseren op mijn eigen oprit?

Ja, dat kan. Het realiseren van een oplaadpunt op uw eigen terrein is relatief eenvoudig. De laadpaal wordt aangesloten op uw eigen meterkast. Hier is geen vergunning voor nodig. Bovendien is het relatief goedkoop. Let wel op dat u uw auto tijdens het opladen op uw eigen terrein moet parkeren.

Kan ik een oplaadpunt realiseren in de openbare ruimte?

De gemeente heeft een proef gedaan met privé oplaadpunten in de openbare ruimte. De ervaringen waren niet voldoende positief om hiermee door te gaan. Met de realisatie van een dekkend netwerk van openbare laadpalen kan straks iedereen in zijn/haar omgeving opladen. 

Geeft de gemeente subsidie?

De gemeente Houten heeft geen subsidies voor elektrische auto’s en oplaadpunten. Wat is er wel mogelijk? Bedrijven en leaserijders kunnen gebruik maken van verschillende fiscale regelingen. Voor elektrische leaseauto's geldt een lage bijtelling. Bedrijven krijgen vrijstelling van aanschafbelasting en kunnen de MIA/Vamil-regeling gebruiken. Meer informatie vindt u in de Startgids EV voor bedrijven. Deze gids geeft algemene informatie over elektrisch rijden, inclusief enkele rekenvoorbeelden.   

Wat is een verlengd privaat oplaadpunt?

Een verlengd privaat oplaadpunt is een openbaar oplaadpunt in de openbare ruimte. Ze zijn gerealiseerd door een inwoner of een bedrijf. De oplaadpunten zijn aangesloten op de meterkast van een inwoner of een bedrijf.  

Wat is een snellader?

U kunt uw elektrische auto ook opladen bij het Total tankstation aan De Staart. Daar staat een snellader. Een snellader laadt uw auto sneller op dan een gewone openbare oplaadpaal.  

Contact

Staat uw vraag hier niet tussen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@houten.nl of bel met het algemene telefoonnummer van de gemeente.

Print Icoon printen