Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Beleidskader openbare laadinfrastructuur 2018-2020

Elektrische auto’s zijn schoon, stil en dragen bij aan onze ambities voor een energie- en klimaatneutraal Houten. Gemeente Houten wil dat alle Houtenaren in hun eigen buurt hun elektrische auto kunnen opladen. Op eigen terrein is dat het snelst en (uiteindelijk) ook het goedkoopst om te realiseren. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Om elektrisch rijden ook mogelijk te maken voor mensen die parkeren in de openbare ruimte plaatst de gemeente openbare laadpalen. Tussen 2018 en 2020 kunnen er 75 nieuwe openbare oplaadpunten bij komen, mits deze worden aangevraagd. Op deze pagina leest u alles lezen over het plaatsen en aanvragen van laadpalen.

Wilt u het beleid nalezen? Dat kan in de downloads hiernaast.

Wanneer kan ik een laadpaal aanvragen?

U kunt een openbare laadpaal aanvragen als de volgende punten voor u van toepassing zijn:

  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto, of nog geen kentekenbewijs of leasecontract heeft maar verwacht dit binnen 3 maanden te krijgen (aan te tonen met een koopovereenkomst, verklaring leasemaatschappij). Uw auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden.
  • U bent ingeschreven als inwoner van Houten of werkzaam in Houten (aan te tonen met een arbeidsovereenkomst).
  • U heeft niet de beschikking over een parkeergelegenheid op eigen terrein (inclusief bij het wooncomplex horende parkeergarages, parkeerkelders of parkeerplaatsen).

Waar kan ik een laadpaal aanvragen?

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u een laadpaal aanvragen via https://www.mra-e.nl/

Kan ik een laadpaal direct bij mijn huis krijgen?

Een openbare laadpaal is een publieke voorziening en wordt zo geplaatst dat er zoveel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken. Op het moment dat de gemeente een aanvraag voor een laadpaal binnen krijgt, wordt er gekeken naar de 'plankaart openbare laadinfrastructuur'. Als er nog geen bestaande laadpaal bij u in de buurt aanwezig is, wordt er vanaf de plankaart een geschikte locatie bij u in de buurt gekozen voor het realiseren van de laadpaal.

Waar staan/komen de laadpalen?

Op de website www.oplaadpalen.nl kunt u de locaties van de bestaande laadpalen vinden. Hierop staan overigens niet alleen de openbare laadpalen, maar ook laadpalen die op privé- of semi-publiek terrein staan.

Op de website van https://www.mra-e.nl/ is te zien welke laadpalen er in Houten gepland staan, en welke aangevraagd kunnen worden.

Hoe lang duurt het plaatsen & welke kosten zijn hieraan verbonden?

Bij het plaatsen van een laadpaal zijn meerdere partners betrokken. De periode van aanvraag tot functioneren kan 2 tot 5 maanden duren. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een laadpaal, wel voor het gebruik. Op deze website vindt u meer informatie over deze kosten.

Contact

Heeft u vragen over het beleid van de gemeente? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@houten.nl of bel met het algemene telefoonnummer van de gemeente en.

Heeft u een vraag over de stand van zaken van u aanvraag, of over de laadpalen zelf? Neem dan contact op via https://www.mra-e.nl/

Print Icoon printen