Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Houtstook

Houtstook

Het stoken van hout kan zowel binnen (kachel en open haard) als buiten (vuurkorf en barbecue). Dat is sfeervol en/of een duurzame manier om uw huis te verwarmen. Daarbij is het belangrijk om op een juiste manier te stoken. Zo beperken we overlast voor anderen.

Als bewoner van Houten kunt u op verschillende manieren meehelpen om de overlast van houtstook in uw buurt te beperken en de veiligheid en leefbaarheid te vergroten.

11 Stooktips voor open haard en houtkachel

De rook die vrijkomt bij het stoken kan schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid en dat van uw buren. De geur en rook kunnen bovendien hinderlijk zijn voor de omgeving. Milieu Centraal geeft 11 tips om op een juiste manier hout te stoken:

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
 2. Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
 3. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
 4. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
 5. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.
 6. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 7. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
 8. Ventileer je huis tijdens het stoken. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 9. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. 
 10. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 11. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Voor meer informatie over houtstook verwijzen wij u naar de website van Milieu Centraal en de 'toolkit houtstook' die in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is opgesteld. Beide links vindt u in de rechterkolom onder 'meer informatie'.

Ervaart u overlast van houtstook?

Overlast door houtstook komt vaak door slecht stookgedrag. Bij overlast, is een goed gesprek altijd het beste startpunt.

 • Spreek de houtstoker uit uw buurt vriendelijk aan en deel uw ervaring en overlast. Verwijs naar de informatie en tips over het stoken van hout. In de rechterkolom vindt u de links naar de website van Milieu Centraal en de Toolkit Houtstook, waar veel informatie staat.
 • Overlast kan ook veroorzaakt worden door installatie fouten. Voor vragen over de regelgeving rondom vergunningverlening en criteria voor schoorstenen kunt u contact opnemen met het meldpunt openbare ruimte of met de installateur van uw houtkachel of open haard.
 • Ervaart u regelmatig overlast van rook en/of geur van houtstook? Komt u er na meerdere gesprekken niet uit met uw buurtgenoot? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van buurtbemiddeling Houten. Getrainde vrijwilligers luisteren naar het verhaal van beide partijen. Het is de bedoeling dat de partijen onder begeleiding van bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door van Houten&co in opdracht van Viveste en de gemeente Houten.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie toch nog vragen over de regelgeving? Neem dan contact op met Toezicht en Handhaving via het meldpunt openbare ruimte.

Wilt u gebruik maken van Buurtbemiddeling Houten? Kijk dan op de pagina buurtbemiddeling.

Print Icoon printen