Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Bermen, gazons en hagen

Bloemenweides

Op verschillende plekken in de gemeente zijn bloemenweides te vinden. Hier kunnen de insecten naar hartenlust fourageren en zich voortplanten. Heel belangrijk omdat het niet zo goed gaat met de insecten. Er zijn er steeds minder. Insecten zijn belangrijk voor de flora en fauna en bijvoorbeeld de fruitoogst. Weten hoe de gemeente met deze bloemenweides omgaat? Bekijk dan het filmpje.

screenshot filmpje bloemenweides

Maaien

U heeft ze vast al gezien..... de grote maaimachines.  In deze tijd van het jaar zijn de medewerkers van de buitendienst weer druk bezig om al het groen weer netjes te krijgen.  Bent u nieuwsgierig hoe de Gemeente Houten de bermen en gazons onderhoud? Bekijk dan het fimpje.

screenshot filmpje grasmaaien

Bermen  

Twee keer per jaar maait de gemeente Houten de bermen in Houten. In juni/juli en augustus/september. De meeste bermen worden fijn geslagen en blijven liggen. Op een aantal plekken in Houten wordt het gras gemaaid en geruimd. Zo krijgen bloemen meer kans. Het kan zijn dat het gemaaide gras soms wat langer blijft liggen. Dit doen we om de zaden de gelegenheid te geven om uit het maaisel te vallen.

Bermen

Er zijn ook stukken berm die één keer per jaar worden gemaaid. Dit is beter voor de soorten rijkdom van de bloemen. Maar ook voor overwinterende rupsen en eitjes van vlinders en andere insecten. De bermen langs de Rondweg en bepaalde zichthoeken worden 4 keer per jaar gemaaid.

Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. Waar mogelijk past de gemeente Houten een aangepast (maai) beheer toe. Dit om natuurwaarden in stand te houden en/of te versterken.  

Gazon

Gazons

Vanaf half maart start het maaien van de grasvelden. Het gras van de gazons mag een maximale hoogte bereiken van 15 cm. Na het maaien blijft het gras liggen.

hagen

Hagen  

Hagen worden aangeplant voor diverse doeleinden. Zo zijn er hagen voor verkeersgeleiding en afscherming van fiets- of voetpad van de rijbaan.

 Bijvoorbeeld hagen bij een bocht van een weg of parkeerplaats. Dit om weerkaatsing van koplampen in huizen tegen te houden.  

Twee keer per jaar worden de hagen geknipt. In juni en september. De hagen worden tot op het oude hout geknipt. Hierdoor zien de hagen er na de knipbeurt wat kaal uit. De hagen zullen ook weer snel herstellen. Het terugknippen tot het oude hout is nodig om te voorkomen dat hagen steeds hoger en breder worden. Gemeentelijke hagen mogen maximaal 1,50 meter worden.   Wilt u een haag hoger hebben, dan kunt u deze adopteren. Kijk hier voor meer informatie.

Print Icoon printen