Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Ziekte en plagen

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met augustus voorkomt. De rupsen verplaatsen zich 's nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Door de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Neem voor gezondheidsspecifieke vragen contact op met de huisarts of GGD regio Utrecht, tel. (030) 608 60 69, e-mail mmk@ggdru.nl

Bestrijding

Op de locaties waar veel aantasting van rupsen wordt verwacht gaan we preventief bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Door het doden van de rupsen in een vroeg stadium voorkomen we de overlast. De rupsen hebben op dat moment namelijk nog geen brandharen, die krijgen ze pas in een later stadium. Door deze bestrijdingsmethode voorkomen we dat er veel rupsennesten komen. De nesten die dan nog ontstaan, worden dan met enkele dagen weggezogen.  

Aanwezigheid eikenprocessierupsen melden

De aanwezigheid van eikenprocessierupsen in gemeentebomen kunt u via meldpunt Openbare Ruimte via www.houten.nl/meldpunt aan ons melden. U kunt ook bellen (030) 63 92 101.

Spinselmot

Spinselmot

De spinselmot is een vlinder die eitjes legt op jonge twijgen. De eieren worden afgedekt met een wit, taai spinsel. De takken en de stam worden hierdoor helemaal ingesponnen. De ingesponnen bomen zien er tijdelijk minder mooi uit, maar leveren geen schade voor uw gezondheid op.

In april/mei komen de eitjes uit en dan eten de rupsen de bomen en struiken kaal; gelukkig lopen deze daarna weer mooi uit. Bij aanraking van takken laten rupsen zich vallen.  Door de rupsen in een vroeg stadium te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel proberen we de overlast te voorkomen. 

Rupsen in uw tuin?

Soms veroorzaken spinselmotten overlast voor omwonenden als ze op zoek zijn naar voedsel. Door in een vroeg stadium de kolonies uit de takken te knippen, kan overlast worden tegengegaan. U doorbreekt hiermee de cyclus die tot een plaag leidt. De natuurlijke vijand van de spinselmot is de sluipwesp en vogels.  

Neem met vragen contact op met Henry Blitterswijk via (030) 63 92 611 of stuur een mail naar gemeentehuis@houten.nl

Print Icoon printen