Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Ziekte en plagen

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups is er weer

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden april tot en met augustus voorkomt. De rupsen verplaatsen zich’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Door. de brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten ontstaan.Raak de rupsen niet aan! De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen

Klachten

Bent u in aanraking geweest met de rupsen? En heeft u klachten als jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen en luchtwegen? Neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Bestrijding

We laten een gespecialiseerd bedrijf de rupsen bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. We doen dit alleen op plaatsen waar veel mensen in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups.

Door het doden van de rupsen in een vroeg stadium voorkomen we overlast en gezondheidsproblemen. De rupsen hebben nu nog geen brandharen, die krijgen ze pas in een later stadium. Daarnaast controleren we eikenbomen op aanwezigheid van nesten en maken een planning voor het wegzuigen. Door deze manier van bestrijden, beperken we het aantal rupsennesten. De nesten die daarna toch nog ontstaan laten we wegzuigen en afvoeren naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Mezen- en vleermuiskasten

Ook zetten wij 160 mezenkasten en 40 vleermuiskasten in om de rups te bestrijden. Kooolmezen en vleermuizen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De koolmezen eten de rupsen op. De vleermuizen eten de motten op zodra de rupsen zich verpoppen naar vlinder.

Aanwezigheid eikenprocesierups melden

De aanwezighheid van eikenprocessierupsen in bomen van de gemeente of in gemeenteplantsoenen kunt u via (030) 63 92 611 aan ons doorgeven. De gemeente laat de rupsen in bomen van de gemeente of in gemeenteplantsoenen verwijderen.

Heeft u rupsen in uw tuin?

Heeft u last van rupsen op uw eigen terrein? Wij kunnen u adviseren over de juiste wijze van verwijderen. De kosten voor het verwijderen moet u wel zelf betalen.

Vragen

Heeft u vragen? Kijk op de site van het kennisplatform processierups www.processierups.nu of www.Houten.nl/plagen

U kunt ook contact opnemen  met William van Meeteren van de afdeling VUB (voorbereiding uitvoering beheer) via (030) 63 92 611 of stuur een mail naar gemeentehuis@houten.nl.

Spinselmot

Spinselmot

De spinselmot is een vlinder die eitjes legt op jonge twijgen. De eieren worden afgedekt met een wit, taai spinsel. De takken en de stam worden hierdoor helemaal ingesponnen. De ingesponnen bomen zien er tijdelijk minder mooi uit, maar leveren geen schade voor uw gezondheid op.

In april/mei komen de eitjes uit en dan eten de rupsen de bomen en struiken kaal; gelukkig lopen deze daarna weer mooi uit. Bij aanraking van takken laten rupsen zich vallen.  Door de rupsen in een vroeg stadium te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel proberen we de overlast te voorkomen. 

Rupsen in uw tuin?

Soms veroorzaken spinselmotten overlast voor omwonenden als ze op zoek zijn naar voedsel. Door in een vroeg stadium de kolonies uit de takken te knippen, kan overlast worden tegengegaan. U doorbreekt hiermee de cyclus die tot een plaag leidt. De natuurlijke vijand van de spinselmot is de sluipwesp en vogels.  

Neem met vragen contact op met William van Meeteren via (030) 63 92 611 of stuur een mail naar gemeentehuis@houten.nl

Print Icoon printen