Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Ontlastput hemelwaterafvoer

Om wateroverlast in een pand te voorkomen is het van belang dat een gebouw bij elke regenpijp een ontlastput heeft. Is de buitenriolering niet in staat om het afvalwater af te voeren, is de kans groot dat water dat op het dak van dat gebouw is gevallen vanuit via de WC of een afvoerputje het gebouw binnenstroomt. Wanneer er een ontlastputje is aangebracht onder aan de regenpijp stroomt het water vanuit het rooster de tuin in. Op deze wijze wordt veel schade en overlast in een gebouw voorkomen. Een ontlastput is daarmee een onmisbaar onderdeel van de huisriolering.

Regelgeving

In 2012 is de ontlastput verplicht gesteld voor nieuwbouw (Bouwbesluit, NEN 3215), voor bestaande bouw geldt de verplichting niet. Toch is het verstandig dat eigenaren van gebouwen hun deel van de riolering aanpassen aan de richtlijnen en een of meerdere ontlastputten plaatsen. Door klimaatverandering neemt de kans op calamiteiten met wateroverlast toe. Het belang van ontlastputten wordt steeds groter. De gemeente adviseert om bewoners en bedrijven om ontlastputten aan te brengen in de regenpijpen.  De ontlastputjes en hulpstukken zijn verkrijgbaar bij Praxis in Houten die over een duidelijke proefopstelling beschikt.

Actieposter

Wat is een ontlastput

Een ontlastput zit in of onder aan de regenpijp. Er zijn twee mogelijkheden, de keuze voor één van de opties is afhankelijk van de omstandigheden.

Ontlastput A, ontlastput zonder sifon

Wanneer er in de regenwaterafvoer een stankslot (zwanenhals) aanwezig is, is de kans op geuroverlast nihil, in deze situatie kiest u voor ontlastput A. Ontlastput A is compact en eenvoudiger in te bouwen. De ontlastput kost 15 euro.

Ontlastput B, ontlastput met sifon

WWanneer er in de regenwaterafvoer geen sifon aanwezig is ontstaat er geuroverlast door de open verbinding met het riool. In deze situatie kiest u voor ontlastput B. Deze ontlastput beschikt over een stank afsluitende sifon. Ontlastput B kost 50 euro.

Waarop moet u letten

Onderzoek voordat u naar de winkel gaat welke ontlastput u kunt gebruiken. Controleer of er een stankslot in de regenwaterafvoer aanwezig is om stank tegen te houden. Hiervoor graaft u de regenwaterafvoer vrij om werkruimte te creëren. Zaag daarna de regenwaterafvoer aan de muur is bevestigd verticaal door op 1,5 cm boven het maaiveld en 4,0 cm onder het maaiveld. U heeft nu een stukje buis van 5,5 cm uit de regenwaterafvoer gehaald, dit is voldoende ruimte om de ontlastput A te plaatsen.

Wanneer er geen rioollucht uit de afvoer komt is er een stankslot aanwezig en kunt u kiezen voor ontlastput A, wanneer er een rioollucht uit de afvoer komt kiest u voor ontlastput B. Meet ook de diameter van de regenpijp op, deze heeft u nodig om passende PVC hulpstukken te kopen. Monteer de bovenzijde van de ontlastput in ieder geval lager dan de laagste afvoer in uw woning. Zit er bijvoorbeeld een schrobputje in de begane grondvloer dan is het essentieel dat het ontlastputje lager wordt geplaatst.

Ontlastput A, na plaatsing en herstel straatwerk

Foto Ontlastput A in de grond
Ontlastput A tekening
Schematische tekening ontlastput A

Ontlastput B, tijdens en na montage

Montage ontlastput B
Ontlastput B na montage

Montage

Het plaatsen van een ontlastput is vrij eenvoudig, op het Youtube kanaal van gemeente Houten www.houten.nl/water staan 3 instructievideo’s die u kunt bekijken.

Hulp bij de montage

Voorbeelden van bedrijven binnen de gemeente die ervaring met de montage van ontlastputjes zijn:  

M.B.V. Installaties B.V.
Pakketboot 33,
3991 CH Houten
030 637 76 70
m.maat@mbv-installaties.nl;

Installatiebedrijf Smit
Lagedijk 22
3998 KB Schalkwijk
030 601 1334
info@smit-installatie.nl

Installatietechniek Rijnhuis
Postbus 423
3990 GE Houten
030 6340 763
info@installatietechniek-rijnhuis.nl

Print Icoon printen