Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Maak hiervoor een afspraak. Ook kinderen moeten zelf komen bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs.

Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Het afhalen kan zonder afspraak en moet persoonlijk gebeuren.

Wat neemt u mee?

 • Al uw reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart). Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
 • één kleuren pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
 • Pinpas voor de betaling, als dat mogelijk is.

Kinderen tot 18 jaar

Beide ouders of gezaghebbers moeten schriftelijk toestemming geven bij:

ID-kaart: tot en met 11 jaar
Paspoort: tot en met 17 jaar

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook het originele identiteitsbewijs mee van de andere ouder/gezaghebber. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet toegestaan. Ook moet de andere ouder/gezaghebber digitaal toestemming geven. 
 • Komt het kind alleen? U geeft dan allebei toestemming door beide digitaal of schriftelijk toestemming te geven.
 • Bent u geen ouder van het kind, maar de wettelijke voogd? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister

Aanvraag digitale toestemming paspoort of ID door ouder

U logt in met DigiD

Let op! De toestemming is 6 weken geldig. Geef de digitale toestemming door voor de afspraak op het gemeentehuis. Vanaf 12 jaar mag een kind zonder ouder(s) een reisdocument aanvragen en afhalen.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen

 • Is uw reisdocument gestolen? Bij diefstal of beroving moet u eerst aangifte doen bij de politie. Vraag daarna een nieuw identiteitsbewijs aan.
 • Gaat het om vermissing? Vraag direct een nieuw identiteitsbewijs aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Wilt u alleen de vermissing van uw reisdocument melden en geen nieuw reisdocument aanvragen? Dan kunt u dit online doen. Het melden van vermissing van een reisdocument is gratis.

Let op! Een geregistreerde vermissing kan niet meer worden teruggedraaid, het document wordt meteen geregistreerd als vermist en is vanaf dat moment onbruikbaar.

Vermissing reisdocument doorgeven 

U logt in met DigiD

Identiteitsfraude melden

Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

Spoedaanvraag

Als u vóór 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het paspoort of identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 10:00 uur afhalen. Doet u een spoedaanvraag na 14.00 uur aan? Dan kunt u het document 2 werkdagen later na 10.00 uur ophalen.

Wanneer u komt voor de aanvraag van uw paspoort of indentiteitsbewijs dan kunt u ook aangeven of de aanvraag spoed is. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra kosten.

Afhalen reisdocument

 • Het reisdocument ligt na 5 werkdagen klaar.
 • Het afhalen kan zonder afspraak en moet persoonlijk gebeuren.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen, zonder dat toestemming van ouders nodig is.
 • Wanneer u het reisdocument na 3 maanden niet hebt afgehaald, wordt het vernietigd.

Reizen met een minderjarige

Reist u met een minderjarige waarover u niet het gezag heeft?  Dan heeft u toestemming nodig van de ouders, verzorgers of personen die gezag hebben over het kind. Bekijk de voorwaarden op de website van de rijksoverheid.

Een Tweede Paspoort

Reist u veel voor zaken, beroep of privé? Dan kunt u een 2e paspoort aanvragen bij de gemeente. Dit werkt hetzelfde als de aanvraag van uw eerste paspoort. Bekijk de voorwaarden op de website van de rijksoverheid.

Vreemdelingenpaspoort en vluchtelingen paspoort

Een vreemdelingenpaspoort of een vluchtelingenpaspoort vraagt u zelf aan.

U vraagt een vluchtelingenpaspoort wanneer u vluchteling bent. Een vreemdelingenpaspoort kunt u aanvragen als u in Nederland woont, maar niet de Nederlandse nationaliteit hebt. En u kunt aantonen dat u van de overheid van uw eigen land geen paspoort of identiteitskaart kunt krijgen.

Wat neemt u mee?

 • Een geldig verblijfsdocument van de IND
 • alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
 • Voor een vreemdelingenpaspoort een bewijs dat u in het land van herkomst geen paspoort kunt verkrijgen.
 • één kleuren pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
 • Pinpas voor de betaling, als dat mogelijk is.
 • Jonger dan 18 jaar en een paspoort nodig? Of jonger dan 12 jaar en een ID nodig? Dan is er altijd schriftelijke toestemming nodig van ouders of gezaghouders  U kunt als ouder hier digitaal toestemming voor geven. 

Aanvraag digitale toestemming paspoort of ID door ouder

U logt in met DigiD

Print Icoon printen