Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Tweede paspoort

Reist u veel voor zaken, uw beroep of privé? Dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een 2e paspoort aan te kunnen vragen. Zo moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U vraagt een 2e Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Nederlanders in het buitenland vragen het 2e paspoort aan bij een ambassade of consulaat. Of bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente).

Gebruik 2e paspoort

  • U kunt een 2e paspoort nodig hebben in de volgende situaties: U bezoekt landen die met elkaar in conflict zijn. Toegang tot het ene land kan dan problemen geven, als van het andere land een stempel in hetzelfde paspoort staat. In de lijst met conflicterende landen kunt u zien voor welke landen dit geldt.
  • U moet regelmatig voor naar landen reizen waarvoor een visum is vereist. Is uw paspoort al bij een ambassade voor de aanvraag van een visum? Dan kunt u met het tweede paspoort reizen of een visum aanvragen voor een ander land. Een visum is geen los document. Het is een stempel of sticker in het paspoort. U geeft uw paspoort af aan de ambassade, zodat die het visum kan toevoegen.

Print Icoon printen