Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

De sirene: test of waarschuwing?

Uw gemeente test de sirenes op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. U hoeft dán niets te doen. Het testsignaal duurt 1 minuut en 26 seconden. De test is nodig om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt.  Op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen wordt de sirene nooit getest.

Is de sirene bij u niet afgegaan, dan horen wij dat graag. U kunt dit doorgeven aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Dit kan telefonisch via 088 – 878 13 15 of per e-mail via paraatheid@vru.nl.

Gaat de sirene op een ander moment? Dan betreft de sirene een waarschuwing: er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

 • gevaarlijke stoffen die vrijkomen
 • een grote brand
 • een zwaar ongeval
 • een dreigende overstroming

Voor vragen over de sirene kunt u terecht bij de gemeente.

Wat te doen als de sirene gaat?

Als de sirene gaat dreigt er gevaar. Er is dan beslist meer aan de hand dan stank of een prikkelende lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen.

Bent u thuis?

 1. Blijf binnen.

 2. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.

 3. Sluit onmiddellijk alle (tussen)deuren, ramen en andere openingen in uw woning, zoals roosters, ontluchtingskokers, schuiven, muur- en toiletroosters enzovoorts.

 4. Stel eventuele mechanische ventilatiesystemen buiten werking. Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic). Denk ook aan de afzuigkap.

 5. Doe geiser, cv-ketel en kooktoestel uit, sluit kachels af. Doe de hoofdkraan van het gas dicht en doof open vuur.

 6. Ga naar een goed af te sluiten kamer waar het niet tocht, liefst midden in het huis of gebouw. Als het kan op de hoogste verdieping.

 7. Rook niet en bel de huisarts als u kortademig bent of zich suf voelt, of als dat het geval is bij een huisgenoot.

 8. Houd bij ontploffingsgevaar de gordijnen dicht en blijf weg bij het raam.

 9. Zet radio of tv aan en stem af op RTV-Utrecht. Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiële rampenzender. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op.

 10. Bel het alarmnummer niet.

Bent u buiten?

 1. Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, bijvoorbeeld een bedrijf, winkel, kantoor of huis.

 2. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.

 3. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vertelt wat ze moeten doen. Informeer vooraf bij de school van uw kind(eren) hoe ze bij een noodsituatie handelen.

 4. Zit u in de auto? Parkeer dan z.s.m. en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.

 5. Loop niet onnodig over de (snel)weg; houd de vluchtstrook vrij voor brandweer, politie, ambulance.

 6. Is er een gevaarlijke stof vrijgekomen terwijl u buiten bent en kunt u niet naar binnen? Loop dan dwars op de wind in en bedek uw neus en mond.

 7. Bel niet overbodig met het alarmnummer of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. Voorkom dat de telefooncentrales en mobiele netwerken van hulpdiensten overbelast raken.

Wat te doen als de sirene niet gaat?

De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt, bijvoorbeeld in geval er een vliegtuig neerstort, een grote explosie of een dreigende overstroming.

Bent u getuige van een ramp of bemerkt u een ramp als een van de eersten? Aarzel dan niet en doe als volgt:

 1. Breng uzelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid en bel het alarmnummer 112.
 2. Zet radio/tv aan en stem af of RTV Utrecht. RTV Utrecht vertelt u wat er aan de hand is en adviseert welke maatregelen u verder moet nemen.

Geluidswagens

De sirene is niet het enige hulpmiddel om u te waarschuwen. Een radiowagen in uw straat of politie aan de deur kunnen u ook waarschuwen voor gevaar. Volg voor uw eigen veiligheid het advies en/of de instructies van de geluidswagens op. De geluidswagens rijden meerdere keren rond. Hebt u de boodschap van de geluidswagens toch niet (goed) gehoord? Wacht dan binnen af.

Help anderen

 • Waarschuw doven en slechthorenden; zij kunnen de sirene niet (goed) horen.
 • Help gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn door met hen het dichtstbijzijnde gebouw binnen te gaan.
 • Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om bij u te schuilen.

Wanneer is het buiten weer veilig?

Als het gevaar voorbij is, wordt dit door de rampenzender of de geluidswagens bekend gemaakt. Let hier dus goed op! Wacht het einde van de alarmering binnen af.
Let op: het is niet zo dat als de sirene stopt, de situatie weer veilig is.

Radio M Utrecht

In de gehele provincie is Radio M Utrecht op draagbare en autoradio's te beluisteren op FM 93.1. Via de kabel vindt u Radio M Utrecht op: FM 101.3 Mhz.

TV Utrecht

De tv-frequenties zijn afhankelijk van uw (kabel)tv-provider.

 • Radio M Utrecht
  In de gehele provincie is Radio M Utrecht op draagbare en autoradio's te beluisteren op FM 93.1. Via de kabel vindt u Radio M Utrecht op: FM 101.3 Mhz.
 • RTV Utrecht
  De tv-frequenties zijn afhankelijk van uw (kabel)tv-provider.

Print Icoon printen