Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Handelaren en opkopers tegen heling!

 Werkt u bedrijfsmatig als handelaar of opkoper? En/of ruilt u goederen bedrijfsmatig in, binnen de gemeente Houten? En koopt u de volgende goederen op of in:

  • edelmetalen
  • edelstenen
  • uurwerken
  • kunstvoorwerpen
  • auto's
  • motorfietsen
  • bromfietsen
  • fietsen
  • foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur
  • computers en laptops

Dan bent u verplicht om u aan te melden bij de gemeente als handelaar én om de goederen te registreren in een inkoopregister. Zo kunt u samen met de gemeente en politie heling bestrijden. Er is nu een nieuwe, betrouwbare en veilige manier waarop u zich als handelaar bij de gemeente kunt aanmelden.

Meld u hier aan!

Hoe meldt u zich aan?

Via het DOL kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Daarna neemt de gemeente, ter controle, per e-mail contact met u op.

Naast aanmelding bent u als handelaar verplicht een registratie van uw aan- en verkopen te maken. Daarvoor kunt u nu gebruikmaken van het Digitaal Opkopers Register (DOR). In dit register kunt u iedere aankoop registreren. Het voordeel is dat u maar één account hoeft aan te maken. En dat u direct voldoet aan de wettelijke eisen.

Wat is het Digitaal Opkopersregister?

Het Digitaal Opkopers Register (DOR) ondersteunt u bij het registreren van de goederen die u aankoopt. Een bijkomend voordeel is dat u ook meer gegevens over het gekochte goed kan registreren. Ook is er meer informatie over de verkoper bekend, vanwege de legitimatieplicht. Daarnaast is het systeem gekoppeld aan andere databases en (politie)systemen. Het DOR biedt daarmee de mogelijkheid om automatisch te controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, is er sprake van een match. Dan ontvangen u én de politie hiervan automatisch een melding.

Meer weten over hoe het DOR werkt?

Bekijk dan dit filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=7SFg74d_4No 

Wet- en regelgeving

Voor meer informatie over de wet- en regelgeving raadpleeg de site van het Centrum voor Criminialiteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Controleer serienummers

Controleer voordat u iets opkoopt het serienummer. Bekijk of het goed is gestolen op www.stopheling.nl  óf via de StopHeling app.

Vergoeding

Weet of vermoedt u niet dat het goed gestolen is? En hebt u het product vooraf gecontroleerd op www.stopheling.nl  en de inkoop in het DOR geregistreerd? Dan bent u niet strafbaar, maar het gestolen goed wordt wel ingenomen. U komt dan in aanmerking voor een vergoeding. Kijk voor meer informatie op de site van ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling.

Print Icoon printen