Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Veilig wonen en leven

zet inbrekers in het licht

Voorkom inbraak en diefstal

De gemeente en politie zetten zich gezamenlijk in om het aantal woninginbraken te verminderen. Kijk op www.politie.nl/mijn-buurt voer uw plaatsnaam in en bekijk waar en hoe vaak er de laatste bij u in de buurt is ingebroken.

Op de website van de politie vind je informatie over hoe je bijvoorbeeld inbraak of diefstal kan voorkomen.

keurmerk

Politiekeurmerk Veilig wonen

Het politiekeurmerk Veilig wonen stelt eisen die zorgen dat de inbreker langer de tijd nodig heeft om uw woning binnen te komen.

De crimineel herkent deze woning aan de goede sloten, verlichting en PKVW-sticker. En bedenkt zich dus wel twee keer voor hij een woning probeert te betreden met dit kenmerk. Zie voor meer informatie en tips https://www.politiekeurmerk.nl/.

Brandveiligheid

Vooral bij brand in woningen vallen jaarlijks dodelijke slachtoffers en gewonden. De meeste (dodelijke) slachtoffers vallen door rook in te ademen. De meeste woningbranden zijn eenvoudig te voorkomen. Tref daarom maatregelen om ongelukjes met vuur uit te sluiten. En om, als het toch mis gaat, de schade te beperken. Kijk op verklein de kans op brand en lees wat je kan doen.

voorkom brand

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus van levensbelang. Het geeft je de tijd om te vluchten.

rookmelder

Op de digitale kaart kunt u zien hoe veilig u wijk is. Is uw wijk nog rood? Zorg dan dat uw buren ook mee doen, dan bent u veiliger.

Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Dus wees alert. Lees op de website van de brandweer hoe je dit kan voorkomen.

Print Icoon printen