Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Veilig wonen en leven

We hechten allemaal veel waarde aan een veilige leefomgeving. U wilt zonder gevaar over straat kunnen, heelhuids thuiskomen na een uitstapje met de auto en ook binnenshuis wilt u beschermd zijn tegen oplichters en inbrekers.

Natuurlijk werken de overheid en bedrijven er hard aan om de veiligheid in Nederland te waarborgen. Maar u kunt zelf ook veel doen.

Veilig wonen

Politiekeurmerk

Om aangenaam, veilig en gezond te kunnen wonen, is het om te beginnen belangrijk dat u uw woning goed ventileert en dat u veilig omgaat met gas- en elektriciteitsinstallaties. Zo kunt u koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie zo veel mogelijk voorkomen.

Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken van ongelukken met gas en elektra in woningen. Zulke ongelukken komen in Nederland gelukkig niet zo vaak voor, maar als het mis gaat, kunnen de gevolgen wel groot zijn.

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installatie in de woning. Huurt u uw woning? Dan is uw verhuurder  verantwoordelijk.

Veilig wonen betekent ook: inbraak voorkomen.

Veilig leven

De meeste inwoners van Houten voelen zich veilig op straat. Helaas voelen sommigen zich ook wel eens onveilig. De belangrijkste oorzaken van een onveilig gevoel zijn: te hard rijden, berichten over woninginbraken en autokraken, hangjongeren en ongure types in het donker.

U kunt meehelpen om de leefbaarheid in de buurt verbeteren en criminaliteit te voorkomen.

Wat kunt u doen?

Burgernet

Als bewoner van Houten kunt u op verschillende manieren meehelpen om jongerenoverlast in uw buurt te beperken en de veiligheid en leefbaarheid te vergroten:

  • Spreek jongeren aan op hun gedrag.
  • Ziet u ergens achtergelaten zwerfvuil dat een gevaarlijke situatie veroorzaakt (bijvoorbeeld kapot glas op speellocatie)? Geef dit dan door aan het Meldpunt Openbare Ruimte, telefoon: 030-6392101 (24 uur per dag, 7 dagen per week).
  • Ervaart u regelmatig overlast van jongeren in de openbare ruimte? Meld dit bij het Meldpunt Jeugd en Veiligheid. Als u anoniem wilt blijven, kunt u dat op het digitale formulier aangeven.
  • Ervaart u acute overlast door jongeren die niet levensbedreigend of spoedeisend is? Meld dit dan bij de politie, telefoon 0900 8844. Geef de overlast óók door aan het Meldpunt Jeugd en Veiligheid. Geef op het digitale formulier aan dat u ook de politie heeft gebeld.
  • Meld u aan bij de WhatsApp buurtpreventiegroep van uw wijk. Kijk op www.veilighouten.nl voor meer informatie.
  • Telt elke seconde? Bent u bijvoorbeeld slachtoffer of getuige van een levensbedreigende situatie of misdrijf? Bel dan met het alarmnummer 1-1-2.

Print Icoon printen