Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Met een rookmelder in huis kunt u levens redden!

Rookmelder

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus van levensbelang. Het geeft je de tijd om te vluchten.

De gemeente Houten is samen met de brandweer (VRU) een campagne gestart in Houten om te stimuleren dat alle woningen een rookmelder hebben: heelhouteneenrookmelder.nl. Want als uw buren ook meedoen, bent u nog veiliger!

Nog geen rookmelders?

Al rookmelders?

1. Koop een rookmelder1. Goed zo!
2. Hang 'm op
2. Geef het door via deze pagina
3. Geef het door via deze pagina
3. Kijk hoe brandveilig uw wijk is
4. Kijk hoe brandveilig uw wijk is
4. Check jaarlijks de batterijen van uw rookmelder(s)

Geef het door

Hieronder kunt u aangeven  of er een rookmelder hangt in uw huis. De gemeente verzamelt deze informatie en verwerkt het in een digitale kaart. Binnenkort kunt u deze kaart inzien op deze pagina en kijken of uw wijk al brandveilig is.

Uw gegevens
Gegevens rookmelder
Rookmelder aanwezig?*

(velden met een * zijn verplicht in te vullen).

Hoe te gebruiken

  • Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang, maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Het beste is om alle ruimten waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht te voorzien van rookmelders. Meestal is dit dus de hal of gang op elke verdieping.
  • Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij!
  • Stof uw rookmelder regelmatig af of gebruik de stofzuiger om de rookmelder schoon te houden. U kunt de melder wanneer nodig ook met een iets vochtige doek afnemen.
  • Plaats rookmelders nooit in keuken en badkamer, boven verwarming en in nabijheid van luchtventilatie.
  • De melder is te testen met een testknop. Wordt die ingedrukt, dan klinkt een signaal. Dat is de enige manier om te testen of het apparaat het nog goed doet. Testen met behulp van een kaars of een sigaret is gevaarlijk. Het apparaat kan dan beschadigen.

Koop tijd, koop een rookmelder!

Wist u dat u met een rookmelder een brand gemiddeld 14 minuten eerder ontdekt en dus veel eerder 112 kunt bellen?

Ontdekken en blussen van brand

Print Icoon printen