Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Koolmonoxide is levensgevaarlijk

logo stop koolmonoxidevergiftiging

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden ramen gesloten en sluiten ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico. De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Daarom: ventileer, controleer en alarmeer.

Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.  

Ventileer, controleer, alarmeer

Te weinig ventilatie en/of slecht onderhoud van apparaten die gas, hout, kolen of olie verbranden, kunnen zorgen voor een (te) hoge concentratie van het gas. Koolmonoxide ontstaat doordat deze stoffen onvolledig verbranden. Laat uw boiler, gaskachel, geiser en/of CV-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur. Hang ook een CO-melder op. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een CO-melder levens redden. Zo wordt je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest.

Hoe herkent u koolmonoxide?

Het gas is lastig te herkennen. Als er teveel koolmonoxide in een ruimte is:

  • is de vlam in een gastoestel oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal;
  • beslaan vaak de ramen in de ruimte waar het toestel hangt.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
  2. Waarschuw uw huisgenoten en ga naar buiten. Breng slachtoffers in de frisse lucht.
  3. Bel 112.

Meer informatie

Meer informatie over bijvoorbeeld waar de CO-melder te plaatsen, welke te kopen en hoe koolmonoxidevergiftiging te herkennen staat op www.vrubrandweer.nl/. U kunt op deze site uw kennis over koolmonoxide testen.

Print Icoon printen