Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Stop hennepteelt

Stop hennepteelt

Hennep kweken een onschuldige hobby? Niets is minder waar. Het telen van hennep is een misdrijf en dus strafbaar. Aan de hennepteelt zitten grote risico’s voor teler en de woonomgeving. Daarnaast loopt u als verhuurder een extra risico bij hennepteelt in uw woning of bedrijfspand. Bijvoorbeeld schade aan of zelfs de sluiting van uw woning of bedrijfspand

Signalen van hennepteelt

Hennepkwekerijen komen in elke gemeente voor. De kwekerijen zijn vaak te vinden op zolders, in kelders, (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, vastgoedobjecten, boerderijen enzovoorts. Hennepkwekerijen kunnen overal zijn, dus ook bij u in de buurt.  Maar hoe kunt u nu weten of er een kwekerij in uw buurt aanwezig is?

 • Stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops)
 • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
 • Extra ontluchtingspijpen in het dakTocht (een sterke aan- en afvoer van lucht)
 • Warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds)
 • Condensvorming op de ramen van een woning
 • Stroomstoringen (zoals knipperende lampen)Kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden)
 • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
 • Bij sneeuw: een onbesneeuwd dak
 • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
 • Criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel)
 • Onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen)

Risico’s en gevolgen

De kans op brand, ontploffing, verloedering van de wijk, water- en stankoverlast bij hennepteelt is zeer groot. Henneptelers brengen niet alleen de woonomgeving, maar ook zichzelf in gevaar. Door een kwekerij te beginnen worden zij onderdeel van een keihard crimineel milieu. En lopen zij het risico slachtoffer te worden van geweldsdelicten.

Een hennepkweker krijgt verder te maken met maatregelen van diverse instanties. Denk aan naheffingen van de belastingdienst en het energiebedrijf. Maar ook een ontbinding van het huurcontract of sluiting van het pand. Tenslotte zal de kweker zich bij de strafrechter moeten verantwoorden. Wilt u meer weten over de gevolgen van hennepkweek? Kijk op www.stophennepteelt.nl.  

Wat doet de gemeente?

De gemeente zet zich in om inwoners en bedrijven te informeren en ze bewust te maken van hun eigen rol. Informatie over de risico’s van hennepteelt en maatregelen die ze kunnen nemen.. Als er in de gemeente Houten een hennepkwekerij wordt aangetroffen, stuurt de gemeente een brief aan de omwonenden. In die brief kunnen inwoners meer lezen over de signalen die duiden op hennepteelt. En vragen wij aan inwoners om het te melden als zij het vermoeden hebben dat er ergens hennep wordt geteeld. Wilt u weten wat deze signalen zijn? Kijk dan bij het kopje ‘signalen van hennepteelt’.

Als een hennepkwekerij wordt ontmanteld, onderzoekt de gemeente of het pand kan worden gesloten op basis van de Opiumwet. Het pand wordt dan gedurende een bepaalde periode (minimaal 3 maanden) verzegeld en kan niet meer gebruikt worden. Het doel van een sluiting is het pand te onttrekken aan het criminele circuit. En daarmee de leefomgeving te normaliseren.

Naast deze bestuurlijke maatregel krijgen henneptelers te maken met het strafrecht, de belastingdienst, de energiemaatschappij enz.

Partners

De gemeente werkt samen met diverse partners om de overlast van hennepkwekerijen terug te dringen. Dit zijn onder meer het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC), Politie, Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst, Stedin en Viveste.

Verhuurder? Zorg dat er geen hennep in komt!

Het komt met enige regelmaat voor dat verhuurders (bedrijven of inwoners) onbewust het criminele circuit faciliteren door een pand aan criminelen te verhuren. Verhuurt u (een deel van) uw huis of ander pand? Wees dan extra bewust van de risico’s. Teelt de huurder hennep in uw woning, dan kunt u verantwoordelijk worden gesteld. Ook als u nergens vanaf wist. Dat betekent dat u mogelijk opdraait voor energiekosten, kosten voor de verwijdering en overige schade in uw woning. Deze kosten kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Zorg ervoor dat u hennep uit uw pand houdt. Hoe? Raadpleeg de tips op stophennepteelt.nl.

In het nieuws

Melden

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Of heeft u overlast van een hennepkwekerij? Bel dan de politie, 0900-8844 (lokaal tarief) of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis).

Speel hoe dan ook niet de held en ga er nooit zelf op af! Achter de teelt van hennep zitten vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld of bedreiging. Denk daarom altijd aan uw eigen veiligheid en neem geen onnodige risico’s.

Print Icoon printen