Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker
folder giftig goedje

Gevaarlijke stoffen

Door de centrale ligging vormt de regio Utrecht een belangrijk knooppunt voor alle soorten van vervoer. Dit geldt ook voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook in Houten worden gevaarlijke stoffen vervoerd. Zowel over de weg, het spoor, het water en door buizen onder de grond worden stoffen vervoerd die giftig, brandbaar of explosief kunnen zijn.

Daarnaast werken sommige bedrijven in de gemeente Houten met gevaarlijke stoffen zoals LPG, ammoniak en chloor. Deze stoffen zijn gevaarlijk omdat ze giftig, brandbaar of explosief zijn. Om de risico’s te beperken, gelden strenge veiligheidseisen voor de opslag en vervoer.

Wilt u weten of en waar in uw omgeving opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen of vervoerskanalen voor transport zijn? Kijk dan op de risicokaart.

Wat doet de gemeente?

Er bestaan wettelijke regels over de afstand die er minimaal moet zijn tussen een gevarenbron, zoals een LPG-tankstation, en de (woon)omgeving. De gemeente controleert of iedereen zich ook aan die regels houdt.

Wees voorbereid

Zorg dat u altijd een noodvoorraad in huis heeft, voor het geval u bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen langdurig binnen moet blijven. In het geval van een ramp met gevaarlijke stoffen kan het voorkomen dat u thuis het gas, de elektriciteit en de ventilatie moet uitschakelen. Zorg ervoor dat u weet wat u moet doen en hoe u dat moet doen. Wees voorbereid.

Wat moet u doen als er een gevaarlijke stof is vrijgekomen?

Bij het vrijkomen van de ene gevaarlijke stof moet u wat anders doen dan bij de andere. Het gevaar van giftige stoffen is niet altijd even snel te herkennen. U kunt last krijgen van branderige ogen of hoesten, misselijkheid of jeuk. Maar er is één duidelijk signaal: de sirene. Weet wat u moet doen als de sirene gaat.

Links

RTV Utrecht

Radio M Utrecht
In de gehele provincie is Radio M Utrecht op draagbare en autoradio's te beluisteren op FM 93.1. Via de kabel vindt u Radio M Utrecht op: FM 101.3 Mhz.

RTV Utrecht
De tv-frequenties zijn afhankelijk van uw (kabel)tv-provider.

Print Icoon printen