Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Paniek in een grote menigte

Vooral bij grote evenementen kan in de menigte paniek ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, plotseling slechte weersomstandigheden of rellen. Als er paniek ontstaat, kunnen er gewonden vallen.

Ook in Houten worden jaarlijks grote(re) evenementen georganiseerd, zoals Riverdance, Varsity en de intocht van Sinterklaas. Hierbij komen grote groepen mensen samen in een beperkte omgeving.

Wat doet de gemeente?

Wie een evenement organiseert, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. De organisator moet daarbij voldoen aan een aantal eisen. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid voorafgaand, tijdens en kort na het evenement en zal hierover nauw overleg voeren met de gemeente en de hulpdiensten. Pas als de organisator aan alle voorwaarden voor de vergunningverlening voldoet, zal de burgemeester de vergunning verlenen.

Bij grootschalige evenementen zijn politie, brandweer, gemeentelijke en geneeskundige diensten paraat. De inzet is afhankelijk van de omvang van het publiek.

Wees voorbereid

Kijk bij het betreden van een gebouw of evenemententerrein altijd waar de nooduitgangen zijn; dan weet u welke kant u op moet om de locatie zo snel mogelijk te verlaten ingeval van een incident. Wees voorbereid.

Wat moet u doen als er paniek uitbreekt?

  • Blijf rustig en volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.
  • Ga niet tegen de mensenstroom in.
  • Ga niet naar de plek van de ordeverstoring toe.

Print Icoon printen