Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Wanneer strooit de gemeente?

Zout laden

Wij houden 24 uur per dag, 7 dagen per week de weersverwachting in de gaten. Als we besluiten om te strooien, zijn de strooiwagens binnen een half uur op de weg. De strooiroutes staan geprogrammeerd in het gps-systeem, zodat de chauffeurs precies weten welke route ze moeten rijden. Tijdens een strooiactie hebben we 8 voertuigen op de weg. Als het nodig is, kunnen we extra materieel en medewerkers inzetten.

De gemeente strooit preventief, voordat het glad wordt. Dat is meestal in de (voor)avond en/of 's morgens vroeg voor de ochtendspits. Als het langer glad is of als er sneeuw ligt, blijven we strooien en indien nodig sneeuw schuiven.

We strooien in principe in de volgende situaties:

  1. Bij opvriezen van natte weggedeelten en bij lichte sneeuwval: uitsluitend de doorgaande wegen en de hoofdfietspaden en de opritten naar de bushaltes langs De Rondweg (A, B/C- route);
  2. Bij sneeuwval strooien we ook de D-route. De E-route strooien we als de hoofdwegen goed begaanbaar zijn;
  3. Bij aanhoudende ijzel en/of zware sneeuwval strooien en/of schuiven we naast de bovengenoemde wegen ook op een aantal voetpaden en locaties handmatig (F-route, G-route). Dit doen we doorgaans alleen op normale werkdagen tussen 7.30 en 16.00 uur.

Hoe lager de temperatuur, des te minder het strooien van zout tegen gladheid werkt. Als de temperatuur onder de -6 graden Celsius komt heeft het strooien van zout nog weinig effect. Zout heeft namelijk water nodig om te kunnen werken. Beneden de -6 komt er te weinig water vrij waardoor de dooiende werking van het zout slecht op gang komt.

De gemeente gebruikt voor de gladheidbestrijding zout met een toevoeging van natriumchloride. De strooisystemen op de auto's zijn zuinig met zout. Dat zorgt voor een optimale veiligheid met zo min mogelijk belasting voor het milieu.

Wanneer strooit de gemeente niet?

Zout

De gemeente strooit niet de voet- en fietspaden in natuurgebieden zoals bos Nieuw Wulven. Het strooizout zou het milieu in het kwetsbare gebied te zwaar belasten.

Wat kunt u zelf doen? Wees alert bij winters weer!

Soms verrast de gladheid en is het opeens glad op de Houtense wegen. Ga in de winter daarom altijd goed voorbereid op pad. Houd de weersberichten in de gaten en zorg dat u altijd alert bent als u naar buiten gaat. Gaat u op de fiets, let dan extra op bij de fietspaden die niet gestrooid worden en in bochten. Ook stoepen en klinkerbestrating kunnen verraderlijk glad zijn.

Print Icoon printen