Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Wanneer strooit de gemeente?

Zout laden

De gemeente houdt 24 uur per dag, 7 dagen per week de weersverwachting in de gaten. Als er besloten wordt om te strooien, dan zijn de strooiwagens binnen een half uur op de weg. De strooiroutes staan geprogrammeerd in het gps-systeem, zodat de chauffeurs precies weten welke route ze moeten rijden.

De gemeente strooit preventief, voordat het glad wordt. Dat is meestal in de (voor)avond en/of 's morgens vroeg voor de ochtendspits. Als het langer glad is of als er sneeuw blijft de gemeente strooien en indien nodig sneeuw schuiven om de gladheid te bestrijden. Een strooiactie wordt uitgevoerd met 8 voertuigen. Indien nodig kan de gemeente extra materieel en menskracht inzetten.

De gemeente strooit in principe in de volgende situaties:

  1. Bij opvriezen van natte weggedeelten c.q. lichte sneeuwval, uitsluitend de doorgaande wegen en de hoofdfietspaden en de opritten naar de bushaltes langs De Rondweg (A, B/C- route).
  2. Bij sneeuwval wordt de D-route mee gestrooid, De E-route wordt gestrooid als de hoofdwegen goed begaanbaar zijn.
  3. Bij aanhoudende ijzel en/ of zware sneeuwval worden naast de bovengenoemde wegen ook op een aantal aangegeven voetpaden en locaties handmatig gestrooid (F-route, G-route) en indien nodig geschoven. Dit vindt in principe alleen plaats op normale werkdagen binnen de werktijden (07.30 tot 16.00 uur).

Hoe lager de temperatuur, des te minder het strooien van zout werkt tegen gladheid. Als de temperatuur onder de -6 graden Celsius komt heeft het strooien van zout nog weinig effect. Zout heeft namelijk water nodig om te kunnen werken. Beneden de -6 komt er te weinig water vrij waardoor de dooiende werking van het zout slecht op gang komt.

De gemeente gebruikt voor de gladheidbestrijding zout met een toevoeging van natriumchloride. Het moderne strooisysteem is zuinig met zout, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast, terwijl de veiligheid zo optimaal mogelijk is.

Wanneer strooit de gemeente niet?

Zout

De gemeente strooit niet in natuurgebieden zoals bos Nieuw Wulven. Door het bos loopt een fietspad dat Houten verbindt met Utrecht.

Het strooizout vormt echter een te zware belasting voor het milieu in het kwetsbare natuurgebied.

Wat kunt u zelf doen? Wees alert bij winters weer!

Soms verrast de gladheid en is het opeens glad op de Houtense wegen. Ga in de winter daarom altijd goed voorbereid op pad. Houd de weersberichten in de gaten en zorg dat u altijd alert bent als u naar buiten gaat. Gaat u op de fiets, let dan extra op bij de fietspaden die niet gestrooid worden en in bochten. Ook stoepen en klinkerbestrating kunnen verraderlijk glad zijn.

Print Icoon printen