Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Hoe werkt Fietsnet?

De fietsnetroutes zijn 8 duidelijk aangegeven routes door de bebouwde kom van Houten die het makkelijk maken uw bestemming te vinden. Ze zijn niet bedoeld als snelfietsroutes. Binnen Houten wordt druk gebruik gemaakt van het netwerk van fietspaden, en u zult te allen tijde rekening moeten houden met ander fietsverkeer (bijvoorbeeld schoolgaande kinderen).

U heeft een bestemming buiten Houten

Als u naar een bestemming buiten Houten wilt fietsen, kunt u gebruik maken van de rood-witte wegwijzers. Zij wijzen u de weg naar de volgende bestemmingen:  

 • Bunnik
 • Culemborg
 • Nieuwegein
 • Odijk
 • Schalkwijk
 • Utrecht (West)
 • Werkhoven
 • Wijk bij Duurstede  

Deze doelen worden vanaf de komgrens en/of vanuit Het Rond, Het Oude Dorp en Castellum aangegeven. Staat het doel dat u zoekt niet op de wegwijzer?  Kijk dan op de kaart  aan de wegwijzermast. U ziet hier via welke Fietsnetroute(s) u naar de juiste ‘uitgang’ van Houten kunt fietsen. Op de randen van de kaart staat aangegeven welke bestemmingen u via de verschillende wegen vanuit Houten kunt bereiken.

rood-witte wegwijzers
rood-witte wegwijzers

Op de rood-witte wegwijzers staat aangegeven welke genummerde en gekleurde fietsnetroute u moet volgen om uw doel te bereiken. De routes zijn zo bepaald dat u eenvoudig en direct naar uw bestemming kunt fietsen, met zo min mogelijk ‘overstappen’ naar andere routes.    

U heeft een bestemming binnen Houten  

De belangrijkste bestemmingen binnen Houten worden op de rood-witte wegwijzers aangegeven:  

 • Centrum / Station
 • Castellum / Station
 • Oude Dorp
 • Kruisboog
 • Weteringhoek  

De routes zijn zo bepaald dat u eenvoudig naar uw bestemming kunt fietsen, met zo min mogelijk ‘overstappen’.  

Als u de route zoekt naar een bestemming in een van de buurten of industriegebieden, gaat u als volgt te werk:  

1. Zoek uw bestemming op de kaart en kijk via welke route u hier het dichtst bij komt 

Het adres van uw bestemming  geeft u in de meeste gevallen al aan in welke buurt moet zijn. De straatnamen zijn gebaseerd op de buurten waarin de straten liggen. Zo liggen bijvoorbeeld alle straten die eindigen op ‘–borch’ in de Borchen.

Onder de kaart staan alle buurten in alfabetische volgorde op een rij. Achter de buurtnaam staat aangegeven welke route  door of langs de buurt loopt. Als u deze route op de kaart volgt, kunt u snel vinden waar de buurt op de fietsnetroute ligt.

Drie routes brengen je bij de Houten
Drie routes brengen je bij de Houten
Hier komt route 2 door de Houten
Hier komt route 2 door de Houten

Heeft het adres dat u zoekt niet zo’n duidelijke link met de buurtnaam? Kijk dan op één van de vele stadsplattegronden met behulp van het straatnamenregister waar in de wijk Houten u moet zijn. Op de Fietsnetkaarten op de wegwijzer en internet kunt u zien waar de dichtstbijzijnde plattegrondkast staat. Deze staan met een i-symbool aangegeven.

2. Bekijk hoe u vanaf de plek waar u bent via de fietsnetroutes naar uw bestemming kunt rijden en plan uw route.

Op de kaart kunt u nu zien waar u bent (hier staat u) en u weet waar u naar toe moet. U kunt nu bekijken hoe u zo makkelijk mogelijk via de fietsnetroutes naar uw bestemming kunt fietsen. U kunt zelf bepalen wat u het prettigst vindt: een route met zo min mogelijk wisselingen van fietsnetroutes of juist de meest kortste route waar u eventueel gebruikt maakt van fietspaden die geen onderdeel zijn van het Fietsnet. Plan uw route en onthoud via welke nummers of kleuren u gaat fietsen.  

Routekeuze

"Ik kan via de zwarte en rode route naar de wijk Houten fietsen, of via de blauwe, of via de zwarte en blauwe. Ik kies ervoor om te fietsen via de zwarte route 5 en de blauwe route 4 omdat me dat het kortste lijkt"

3. Volg de Fietsnetroute(s) naar uw bestemming.

Volg de Fietsnetroute naar uw bestemming. U kunt aan de gekleurde stickers op de lantaarnpalen goed zien op welke route u zich bevindt. Bij alle kruispunten ziet u precies hoe de route verder loopt. Op alle kruispunten met Fietsnetroutes staan wegwijzers. De Fietsnetnummers staan aangegeven op de wegwijzer en er hangt een kaart van het Fietsnet. Zo kunt u altijd controleren waar u bent en kijken hoe u verder kunt fietsen.

Sticker welke buurt u rijdt
Aan de sticker is te herkennen op welke route u rijdt
Sticker wijk de Gaarden

Op de lantaarnpalen kunt u ook aan stickers zien welke buurt u binnen rijdt. Als u de sticker ziet met de buurtnaam waarnaar u op weg bent, heeft u de juiste buurt bereikt.  

4. Vind de weg in de buurt met behulp van een kaart of tablet.

Bij het binnenrijden van de buurt heeft u misschien de omgeving al herkend en weet u hoe u verder kunt fietsen. Als u behoefte heeft aan een kaart van de buurt kunt u deze raadplegen op uw smartphone of tablet. De kaarten staan op deze website. U kunt ze ook direct raadplegen door de QR-code op de sticker te scannen met uw telefoon.

Kaart fietsnetroutes

Op de kaart ziet u de buur en hoe de fietsnetroutes lopen.
Met behulp van deze plattegrond kunt u alle adressen in de buurt vinden.

Printkaart en Flyer

Wilt u graag een handzame Fietsnetkaart op papier bij de hand? Door de afbeelding te openen kunt u deze uitprinten. (A4)

Kaart fietsnet

Print Icoon printen