Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Nationale en internationale belangstelling

Houten is voor veel gemeenten een inspirerend voorbeeld. Reden dat op 20 juni 2019 ook het Nationaal Fietscongres met 350 fietsprofessionals in Houten wordt gehouden. De verkiezing tot Fietsstad van Nederland in 2008 en 2018 heeft bijgedragen aan de nationale en internationale naamsbekendheid van Houten.

Studenten van Boston University
Studenten van Boston University o.l.v. Australische Kylie van Dam. Zij koos voor Houten.

Kennis delen met de wereld

Al vanaf de jaren ’90 trekken delegaties van stads- en verkeersplanners, bestuurders en studenten naar Houten om het succes als fietsstad met eigen ogen te zien. De gemeente Houten doet weinig aan promotie. Fietsstad Houten is zelf het visitekaartje. Publicaties in (vak)bladen en op internet doen de rest. Al vanaf het begin kwamen er groepen ontwerpers en studenten uit Nederland op excursie naar het snelgroeiende Houten. Eind jaren negentig komt ook de belangstelling vanuit het buitenland op gang. De meeste delegaties komen uit de Verenigde Staten en Scandinavië.

Excursie groep uit Finland
Excursie groep uit Finland o.l.v. Arjen de Boer van Fietsersbond Houten en fietsambassadeur André Botermans

Duurzame mobiliteit actueler dan ooit

Houten is niet alleen heel trots op de Fietsstad-status maar deelt de opgedane kennis en ervaring ook graag met de wereld. Fietsdelegaties zijn dan ook van harte welkom. Op het programma staat meestal een presentatie over Fietsstad Houten en een fietsrondleiding.

Met meer dan 30 delegaties van soms wel 50 personen per jaar is de teller inmiddels de 5.000e bezoeker al gepasseerd. Naar verwachting zal de belangstelling alleen maar verder toenemen, omdat duurzame mobiliteit, klimaat, energie, gezondheid, (verkeers)veiligheid en leefbaarheid, vooral in de (grote) steden, wereldwijd actueler zijn dan ooit.

Excursie beleidsmakers uit Kyoto-Japan
Excursie met beleidsmakers uit Kyoto-Japan

Ambitie gemeente

Het is de ambitie van de gemeente Houten zich internationaal verder te profileren door:

  • samen te werken bij ontwikkelingsprojecten die op fietsen gericht zijn;
  • deel te nemen aan Europese netwerken van fietsvriendelijke steden;
  • actief het fietsbeleid van Houten te presenteren tijdens internationale congressen;
  • het bieden van een aantrekkelijk toeristisch en recreatief aanbod voor fietsliefhebbers.

Vragen?

Belangstellenden kunnen contact opnemen met André Botermans, internationaal Fietsambassadeur van de gemeente Houten, telefoon 030 6392653, e-mail Andre.Botermans@houten.nl.

Print Icoon printen