Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Openbaar Vervoer

De gemeente Houten heeft het beleid om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren, om onnodig autogebruik tegen te gaan. In de afgelopen jaren is een ambitieus beleidsprogramma uitgevoerd om de snelheid van de bus te verhogen en het bereik van de trein te vergroten. In samenwerking met ProRail en met een subsidie van het Bestuur Regio Utrecht wordt nog gewerkt aan verbetering van de stallingsvoorzieningen bij de stations.

Bussen

In 2001 zijn nieuwe bushaltes op de Rondweg-west en zuidoost gerealiseerd en vrije busbanen aangelegd. Bij de verkeerslichten heeft de bus een eigen voorrangslicht gekregen. De bushaltes liggen vlakbij de tunnels voor fietsers en voetgangers en hebben overdekte fietsenstallingen in de nabijheid. Ook zijn er hellingbanen voor mensen met rollator of kinderwagen. In 2011 wordt van een groot aantal bushaltes de hoogte van het perron aangepast, zodat het nog makkelijker wordt om in te stappen.

In het centrum van Houten ligt het tijdelijke busstation aan het begin van De Molen. Op dit moment worden plannen gemaakt om hier het definitieve busstation in te richten. Alle buslijnen hebben hier hun begin- en eindpunt en geven overstapmogelijkheid voor de trein. 

De volgende lijnen zijn in Houten te vinden:

  • Lijn 45: Houten NS - Schalkwijk - 't Goy - Houten NS;
  • Lijn 47: Houten NS - De Koppeling - De Meerpaal, Rondeel (Hotel Houten) en Doornkade - Hoograven - Utrecht CS;
  • Lijn 48: Houten NS - De Koppeling - Rondweg noordwest - Plettenburg - Nieuwegein Stadscentrum – Papendorp – Lage Weide – Maarssen, station;
  • Lijn 49: Houten NS - Houten zuid - Houten NS (alleen met de klok mee);
  • Spitslijn 247: Houten NS - De Koppeling – Rondweg noordwest - Laagraven – Kanaleneiland - Hoograven
  • Spitslijn 281: Houten NS - Rondweg noordoost - Laagraven - Rijnsweerd - Utrecht Uithof WKZ
  • Wegbrengservice 545: Houten – Schalkwijk – ‘t Goy

Ga naar de U-OV-lijnennetkaart.

Voor een reisadvies gaat u naar de OV reisplanner.

Regiotaxi

Voor wijken waar geen bus komt of voor mensen die minder goed ter been zijn, kan Regiotaxi een alternatief zijn. Regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer, waarbij u voor uw huisdeur wordt opgehaald en voor de deur van uw bestemming wordt afgezet. Daarbij is het een deeltaxi, meerdere mensen kunnen met u meereizen, waardoor u soms een stukje omrijdt. Vanaf 15 augustus veranderen de precieze spelregels voor regiotaxi, kijk hiervoor op de speciale website www.regiotaxiutrecht.nl.

Treinen

Voor het openbaar vervoer is de trein het meest belangrijk, dagelijks maken ongeveer 9225 reizigers gebruik van het station. Met 4 verbindingen per uur naar Utrecht CS en naar Geldermalsen (2 keer per uur door naar Tiel / 's-Hertogenbosch) heeft Houten al behoorlijke verbindingen. In zuidelijke richting rijden de treinen "om en om", het ene kwartier richting Tiel, het ander richting 's-Hertogenbosch. Door het splitsen en combineren op Geldermalsen CS te laten vervallen wordt de reistijd behoorlijk verkort.
Voor de dienstregeling kijkt u op de NS reisplanner. Voor het laatste stukje van uw reis is in Houten OV-fiets beschikbaar, de bewaakte fietsenstalling is alle dagen van de eerste tot de laatste trein geopend. Om een route te plannen klikt u naar de fietsplanner.

Wilt u meer weten over het beleid van de gemeente inzake OV, dan kunt u de door de raad vastgestelde Openbaar Vervoersvisie 2005 downloaden via de knop "downloads" (kaarten niet beschikbaar). In 2011 zal de visie van de gemeente op de bereikbaarheid worden geactualiseerd. De bereikbaarheid met Openbaar Vervoer zal hierin nadrukkelijk aan de orde komen.

Print Icoon printen