Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Uitkering

Uitgangspunten van de Wet werk en bijstand

Iedere Nederlander moet zoveel mogelijk proberen in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Betaald werk is daarvoor het belangrijkste middel. Dit is het uitgangspunt van de Wet werk en bijstand (Wwb).
Lukt het u niet om een baan te vinden en zijn er geen andere voorzieningen beschikbaar, dan is het de taak van de gemeente om u te helpen bij het zoeken naar werk.
Totdat u werk gevonden heeft en/of u werk is aangeboden, heeft u mogelijk recht op een bijstandsuitkering. Bij de uitkering horen rechten en plichten. Iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt heeft een informatieplicht en bijna iedereen heeft ook een sollicitatieplicht.

De eerste stap om een uitkering aan te vragen is u aan te melden bij het UWV WERKbedrijf Hoe u een uitkering aanvraagt staat beschreven in uitkering aanvragen.

De gemeente kent verschillende uitkeringen. Dit zijn:

  • Wwb
  • WIJ
  • IOAW
  • IOAZ
  • BBZ

Werk en Inkomen Lekstroom per 1 mei 2013

Vanaf 1 mei 2013 kunt u voor bovenstaande informatie contact opnemen met Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). WIL is de regionale uitvoeringsorganisatie voor de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Vianen en is gevestigd in het Stadshuis van Nieuwegein.

Daarnaast kunt u met uw vragen over werk en inkomen ook terecht bij het Sociaal Loket, het lokale loket in Houten.

Voor werkgevers heeft WIL het Werkgeversservicepunt opgericht.

Print Icoon printen