Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Problemen met de riolering van uw woning

Heeft u een probleem met de riolering van uw huis, dan moet u onderstaande stappen volgen.

Let op!

De gemeente vergoedt kosten alleen als u onderstaande stappen volgt en de verstopping zich op het gemeentelijke deel van de riolering bevindt.

Hebben uw buren ook problemen met de riolering?

Vraag eerst aan uw buren of zij hetzelfde probleem hebben. Hebben zij het probleem ook, dan kan het probleem zich voordoen in het gedeelte van het riool dat van de gemeente is. Neem in dat geval contact op met de gemeente via het Meldpunt Openbare Ruimte. Rioolstoringen kunt u 7 dagen in de week 24 uur per dag doorgeven via het Meldpunt Openbare Ruimte, telefoonnummer 030 - 63 92 101.

Heeft alleen u problemen met de riolering ?

Heeft alleen u problemen met de afvoer en uw buren niet, dan moet u het ontstoppingsstuk van de riolering opgraven en openen. Het ontstoppingsstuk is een hulpstuk in de leiding met een deksel. U vindt het ontstoppingsstuk vlak bij uw erfgrens op een diepte van ongeveer een meter.

Het kan zijn dat de bouwer van uw woning geen ontstoppingsstuk heeft geplaatst, dan moet u de leiding vrijgraven bij de perceelgrens en deze aanboren. De eigenaar van de woning moet aantonen waar de verstopping zit.

Hulp bij het graven

Bent u niet in staat om te graven, of weet u niet waar het ontstoppingsstuk zit, neem dan contact op met het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente. De gemeente kan u de leidinginformatie geven als deze bekend is. De gemeente kan ook de gemeentelijke onderhoudsaannemer inschakelen om u te helpen, als dat nodig is.

Het ontstoppingsstuk is opgegraven en geopend

Wanneer het ontstoppingsstuk is opgegraven en geopend zijn er twee mogelijkheden.

  1. Verstopping op uw terrein.
    De verstopping bevindt zich op uw terrein; het ontstoppingsstuk staat dan nagenoeg droog. U dient de verstopping zelf te (laten) verhelpen. Heeft u gekozen voor hulp van de gemeentelijke aannemer, dan zijn de ontstane kosten voor uw rekening. De gemeentelijke onderhouds-aannemer kan als u dat wilt deze werkzaamheden voor u uitvoeren.
  2. Verstopping op openbaar terrein.
    De verstopping bevindt zicht op openbaar terrein, het ontstoppingsstuk staat dan geheel onder water. De gemeente inspecteert de situatie en geeft de onderhoudsaannemer opdracht om de verstopping te verhelpen. De gemeente betaalt dan de kosten van het opgraven van het ontstoppingsstuk en het doorspuiten (wanneer dit door de gemeentelijke onderhoudsaannemer is uitgevoerd).

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang met het melden van een storing aan de riolering aan de gemeente. Op tijd handelen voorkomt schade, kosten en overlast. Een storing in de riolering wordt vaak langzaam steeds erger. Een slechter wordende afvoer, of geluiden bij het doorspoelen zijn voortekenen van problemen.

Print Icoon printen