Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Waarom borrelt mijn riolering?

Een vraag die mensen vaak stellen is; hoe komt het dat tijdens hevige regenbuien de afvoeren van de WC, het aanrecht en wastafels kunnen borrelen?

Het borrelen heeft te maken met een niet goed werkende ontluchting van de binnenhuisriolering. In Houten ligt op veel plaatsen een gemengd rioolstelsel waarin het huishoudelijk afvalwater samen met het hemelwater (regen, hagel of sneeuw) wordt afgevoerd naar de zuivering. Normaal gesproken staat het hoofdriool vrijwel leeg, maar tijdens hevige regenval vult het rioolstelsel zich snel met regenwater. De lucht die in het hoofdriool aanwezig is moet plaats maken voor het water. De afvoer van lucht gebeurt via de huisaansluiting en de  ontspanningsleiding van de woning. De ontspanningsleiding steekt door het dak van de woning en heeft een open verbinding met de buitenlucht.

Wanneer de ontspanningsleiding onvoldoende werkt kan de lucht via een sifons van de wastafel, de WC of een keukenafvoer ontsnappen. Hierbij ontstaan borrelende geluiden, spetterend water en stankoverlast. Met een voldoende gedimensioneerde ontspanningsleiding is de overlast tot een minimum te beperken.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met de afdeling Beheer Openbare Ruimte, 030 – 63 92 611.

Print Icoon printen