Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Wateroverlast voorkomen bij buien en verstoppingen

Om te voorkomen dat u door regenval en verstoppingen wateroverlast in huis krijgt, kunt u zelf een zogenaamd 'ontlastputje' plaatsen. De ontlastputje wordt onderaan de regenpijpen aan de voorkant en achterzijde van de woning geplaatst. Dit putje zorgt ervoor dat áls de doorstroming in het riool wat gehinderd is, het regenwater afkomstig uit de dakgoot geen schade aanricht. Het water kan dan namelijk vrijelijk over het maaiveld wegstromen zonder dat het via het toilet naar binnen komt. Op de tekeningen en foto’s ziet u hoe een ontlastputje eruitziet en hoe deze moet worden ingebouwd.

Het plaatsen van een ontlastputje is eenvoudig zelf te doen. De benodigde materialen zijn bij de plaatselijke Praxis of Welkoop te koop voor ca. 20 euro. U kunt ook een van de plaatselijke installateurs vragen ontlastputjes te plaatsen. Indien een ontlastputje niet mogelijk is, dan kunt u ook een gaatje boren in elke regenpijp net boven de grond. Het is voor het plaatsen van het ontlastingspunt raadzaam om te onderzoeken of een stankafsluiting aanwezig is.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met de afdeling Beheer Openbare Ruimte, 030 – 63 92 611.

Ontlastputje
Ontlastputje
dwarsdoorsnee ontlastputje
dwarsdoorsnee ontlastputje
Ontlastputje
Ontlastputje

Hoe ontstaat wateroverlast

De klimaatverandering heeft ook merkbare gevolgen voor de verwerking van regenwater in Houten. Er is steeds vaker sprake van hevige neerslag in een korte periode. Een bui waarbij binnen één uur circa 40 mm water of meer valt is geen uitzondering meer. Dit komt neer op 40-60 liter water per vierkante meter. Het rioleringsstelsel is ontworpen volgens de algemene normen die in Nederland gelden. Dit houdt in dat een regenbui die, statistisch gezien, één keer in de twee jaar voorkomt, geen water op straat mag veroorzaken.

Bij zwaardere regenbuien mag er tijdelijk water blijven staan op straat die wordt benut als berging. Echter ook bij extreme neerslag is het niet nodig dat er wateroverlast in woningen of bedrijven ontstaat. Het hoogteverschil tussen het vloerpeil van een pand en het peil van de weg is normaal gesproken 20 cm. Zelfs wanneer er 15 cm water op straat staat zal een aangesloten pand droog moeten blijven.

Print Icoon printen