Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Woningomzetting en woningsplitsing

Wilt u een woning omzetten van zelfstandig woning tot onzelfstandige woning? Of wilt u uw woning/gebouw splitsen in meerdere woonruimten? U hebt dan een omzettings- of splitsingsvergunning nodig. Hiervoor moet u een aanvraagformulier invullen. 

Voor de aanvraag zijn kosten verbonden. U kunt dit formulier aanvragen via Team Vergunningverlening van de gemeente via 030 - 63 92 611. 

Regels voor woningomzetting en splitsing

In de beleidsnota, vastgesteld op 3 december 2019, kunt u lezen welke regels er zijn voor het omzetten of splitsen van uw woning. Deze kunt u terugvinden onder de downloads aan rechterzijde van deze pagina. Hieronder leest u kort samengevat het verschil tussen woningomzetting en woningsplitsing.

Woningomzetting

Wilt u kamers verhuren in een woning? Hierdoor zet u een bestaande zelfstandige woonruimte om in onzelfstandige woonruimten. De huurders delen dan de douche, wc en keuken. Ook hebben de kamers geen eigen ingang met een eigen, door de gemeente toegekend, huisnummer.

Woningsplitsing

Wilt u uw woning/gebouw splitsen in meerdere woonruimten? Dit kan bijvoorbeeld door een (grote) woning van drie verdiepingen per verdieping te splitsen in drie appartementen. Daarin heeft elk pand dus alle eigen voorzieningen. Er is dan geen sprake van het delen van die voorzieningen. 

 

Print Icoon printen