Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Persoonsgebonden budget huishoudelijke ondersteuning

Naast de mogelijkheid om rechtstreeks huishoudelijke ondersteuning te krijgen van één van de geselecteerde zorgaanbieders (zorg in natura) kunt u óók kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB).

Hiermee kunt u zelf uw huishoudelijke ondersteuning inkopen. U neemt dan als het ware iemand in dienst die voor u het huishouden doet. U bepaalt zelf wie u inhuurt en bent ook degene die de overeenkomst afsluit met de zorgaanbieder. Dit kan bij een professionele zorgaanbieder maar u kunt ook ergens anders zorg inkopen, bijvoorbeeld bij een particuliere hulp of bij een buurvrouw of familielid. De gemeente beoordeelt uw persoonlijke situatie en het soort zorg waar u recht op heeft. Op basis van deze indicatie wordt de hoogte van uw PGB bepaald.

Trekkingsrecht

Vanaf 1 januari 2015 is het PGB anders georganiseerd. De gemeente verstrekt het PGB voor een Wmo-voorziening nog wel. Alleen stort de gemeente uw PGB-budget op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in plaats van op uw eigen bankrekening. Dit heet het zogenaamde trekkingsrecht. De SVB beheert uw budget en betaalt de rekening(en). U blijft zelf bepalen wie er wanneer zorg verleent en koopt zelf uw ondersteuning in. De facturen voor de geleverde zorg stuurt u naar de SVB en deze zorgt voor betaling. Dit kan ook digitaal via ‘Mijn PGB’. Meer informatie vindt u ook op  SVB

Voor meer informatie over het PGB kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. (030) 63 92 611.

Print Icoon printen