Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Luisterend oor op afstand en doventolk

Gemeenten zorgen sinds dit jaar voor doventolken en ‘anonieme hulp op afstand’ voor mensen die daar behoefte aan hebben. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens alle gemeente in Nederland de inkoop van deze diensten landelijk geregeld.

Sensoor

Wilt u vertrouwelijk spreken met iemand buiten uw eigen kring? Voor ‘anonieme hulp op afstand’ kunt u terecht bij Sensoor. Voorheen bekend als: SOS Telefonische Hulpdienst. Deze telefonische hulpdienst bestaat al meer dan 50 jaar, de chathulp en e-mailhulp al meer dan 10 jaar.

Als u belt, chat of mailt krijgt u contact met een vrijwilliger die luistert, meedenkt en eventueel kan doorverwijzen naar andere instanties. Deze vrijwilligers zijn goed opgeleid voor dit werk. Jonger dan 18 jaar? Dan is er de Kindertelefoon.

Contact met Sensoor

 • Bellen kan dag, nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Landelijk nummer is 0900-0767 (5 ct per minuut plus eventueel kosten voor mobiele telefoon). U kunt ook een regionaal nummer bellen. De telefoonnummers vindt u op de website www.sensoor.nl

• Wilt u mailen of chatten? Kijk op www.sensoor.nl 

Doventolk

De regeling voor doventolken valt sinds de beëindiging van de AWBZ onder de Wmo. Menzis is voor 2015 de uitvoerder, net als voorgaande jaren. Een medewerker van het Sociaal Loket kan u informeren over hoe u gebruik kunt maken van een doventolk. U kunt bijvoorbeeld een tolk inschakelen voor een gesprek met de huisarts of een advocaat, maar ook om een vergadering van een vereniging bij te kunnen wonen. Kijk voor de vergoeding op www.menziszorgkantoor.nl  Via de zoekopdracht ‘doventolk’ krijgt u meer informatie hierover. Voor gesprekken op de werkvloer voert het UWV de regeling voor doventolken uit. Kijk op www.uwv.nl via de zoekopdracht ‘doventolk werk’ voor meer informatie.

Meer informatie

Als u vragen heeft over deze faciliteiten, kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket Houten, Onderdoor 25 in Houten. Op werkdagen kunt u tussen 9 en 12 uur zonder afspraak binnenlopen of bellen (030) 63 92 611.

Print Icoon printen