CISO (Chief Information Security Officer)

Ben jij de nieuwe collega die zich de komende jaren wil inzetten om de dreigingen van cybercrime het hoofd te bieden bij een prachtige gemeente in het midden van Nederland?

 • 36 uur per week, schaal 12 (€ 4.447,- / € 6.103,-)
 • Vacaturenummer: 2023-017-INFO
 • Reactietermijn: op het moment dat een geschikte kandidaat solliciteert gaan we daarmee graag in gesprek.
Soliciteer direct

Als CISO bij de gemeente Houten ben je op verschillende manieren bezig met informatiebeveiliging. Onderstaand de hoofdelementen uit deze functie:

 • Beleid en coördinatie: Je definieert de strategie voor informatiebeveiliging van de gemeente Houten en organiseert de realisatie van de beveiligingsmaatregelen. Je werkt hierbij veel samen met collega’s, zowel binnen het Team Informatie als andere disciplines. Je bent adviseur voor de portefeuillehouder en de directie en het aanspreekpunt voor de organisaties waarvoor de gemeente Houten de hostingpartner is. Daarnaast heb je periodiek collegiaal overleg met de CISO’s in de regio.
 • Controle en registratie: Je zorgt voor periodieke toetsing van de getroffen maatregelen en stelt vast of de organisatie nog ‘in control’ is. Je bewaakt de afhandeling van beveiligingsincidenten en ziet er op toe dat meldingen vanuit het SOC snel en adequaat worden opgevolgd. Bij afwezigheid van de Privacy Officer pak je urgente privacy zaken op. Je zorgt dat er periodiek (jaarlijks) een risicoanalyse informatiebeveiliging wordt uitgevoerd en dat te nemen maatregelen daaruit worden opgepakt en de voortgang wordt bewaakt.
 • Communicatie en voorlichting: Je zorgt ervoor dat het onderwerp informatiebeveiliging regelmatig aandacht krijgt binnen de organisatie, door bijvoorbeeld actuele berichten op het Intranet en het testen van awareness binnen de organisatie. Je bevordert actief dat alle medewerkers trainingen op het gebied van security awareness volgen en bent beschikbaar als vraagbaak voor je collega’s. Je onderhoudt contacten met partijen in het werkveld zoals de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBD) en met commerciële partijen waarvan de gemeente Houten informatiebeveiligingsproducten gebruikt. Natuurlijk zorg je dat je goed op de hoogte bent van nieuwe wet- en regelgeving en (dagelijks) van nieuwe bedreigingen op het terrein van cybersecurity.
 • Advies en rapportage: Je signaleert knelpunten of lacunes in het beleid en draagt oplossingen aan. Bij beveiligingsprojecten kun je optreden als projectleider. Je bent in staat om informatiebeveiliging af te stemmen met lopende projecten binnen de organisatie en geeft daarbij gevraagd en ongevraagd advies aan je collega’s of aan het management. Periodiek rapporteer je aan de leiding van de organisatie over het gevoerde beleid met betrekking tot informatiebeveiliging, de voortgang van implementatie van nieuwe maatregelen, de opgetreden incidenten, ondernomen acties, de resultaten van onderzoeken en resultaten van controles.

 • Je hebt een afgeronde opleiding op (post) HBO niveau binnen een relevante richting zoals Information Security Management Expert of Certified Chief Information Security Officer;
 • Je hebt minimaal 3 jaar aantoonbare recente ervaring in een soortgelijke functie op een vergelijkbaar niveau, en met de implementatie van en specialistische kennis over informatiebeveiliging en de raakvlakken met privacy;
 • Je hebt aantoonbaar ervaring met het uitvoeren van risicoanalyses en het implementeren van beveiligingsnormen zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), ISO27001 en de beveiligingsmaatregelen in het kader van de AVG;
 • Certificeringen (of bereidheid tot) CISSP en CISM is een pré;
 • Je hebt kennis van de actuele stand van zaken en mogelijkheden van ICT (besturingssystemen, netwerken, standaarden, ontwikkel- en beheermethoden);
 • Je hebt aantoonbare ervaring met projectmanagement en het aansturen van leveranciers in een regieorganisatie;
 • Je durft verantwoordelijkheid te nemen en toont initiatief;
 • Je hebt strategisch/tactisch inzicht en bent procesmatig sterk;
 • Je hebt gevoel voor bestuurlijke- en politieke verhoudingen en besluitvormingsprocessen;
 • Je beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden (NL & EN);
 • Je beschikt over uitstekende adviesvaardigheden en een hands-on mentaliteit.


Beschik je wel over de juiste competenties en opleiding maar heb je iets minder ervaring, schroom dan niet toch te reageren! Wij ontvangen graag jouw sollicitatie!

Wij stellen ons graag aan je voor. Gemeente Houten ligt centraal in Nederland, in de regio Utrecht. We zijn gericht op ontwikkeling. Van een dorp met 7000 inwoners groeiden we uit tot een middelgrote gemeente met 50.000 inwoners. Iedere dag dragen onze 400 collega’s eraan bij dat inwoners Houten een prettige plek vinden om te wonen.

Je krijgt bij ons eigen verantwoordelijkheden en ruimte om zelf invulling te geven aan je werkzaamheden. Als collega’s staan we voor elkaar klaar. We lopen gemakkelijk bij elkaar binnen, onze deuren staan letterlijk en figuurlijk voor elkaar open.

Je bent gepositioneerd in team Informatie van de gemeente Houten. Dit team bestaat uit ICT-beheer, een aantal functioneel beheerders, adviseurs op het gebied van informatie, privacy en gegevensveiligheid en collega’s die zich bezig houden met Geo-informatie en GEO-basisregistraties. In dit team werken circa vijfentwintig medewerkers binnen een informele, collegiale werksfeer.

Wij hebben als doel om andere teams zo goed mogelijk te ondersteunen met informatie(technologie). Wij zijn een innoverende gemeente en haken graag aan bij nieuwe ontwikkelingen. Je krijgt bij ons de ruimte om je verder te ontwikkelen en te experimenteren. We zijn altijd bereid om te sparren en samen een mooi resultaat neer te zetten.

 • Een salaris dat afhankelijk is van je opleiding en ervaring. Als je voldoet aan de gestelde functie-eisen kunnen wij je inschalen in functieschaal 12. Het bruto maandsalaris is in deze schaal minimaal € 4.447,- en maximaal € 6.103,- bij een fulltime dienstverband (36 uur per week). Wanneer je nog niet aan alle gestelde functie-eisen voldoet, vindt inschaling plaats in aanloopschaal 11. Bij wederzijdse tevredenheid kom je na een jaar in aanmerking voor een vast dienstverband (op basis van een beoordelingsgesprek).
 • Vakantiegeld en een eindejaarsuitkering in de vorm van een Individueel keuzebudget (IKB). Je kunt dit IKB vrij inzetten, bijvoorbeeld door het uit te laten betalen of voor extra verlof.
 • Deels thuiswerken in overleg behoort tot de mogelijkheden
 • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering en een pensioenregeling.
 • Opleiding en ontwikkel mogelijkheden, bijvoorbeeld via ons interne opleidingscentrum:
  de Houten Academie.
 • Mogelijkheid om te sporten met korting via Bedrijfsfitness Nederland.