Agenda en nieuws
Voor bewoners in de Polders organiseren we regelmatig activiteiten. Woon je in de Polders? Voel je welkom om aan te sluiten bij de activiteiten.
Op dit moment staan er geen activiteiten meer gepland.
Openingstijden informatiepunt januari en februari:
- Maandag 3 februari 19.00 - 21.00 uur
- Dinsdag 18 februari 16.00 - 17.30 uur
Je kunt de nieuwsbrief openen door op de link hieronder te klikken.
250220 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #11 (pdf, 1 MB)
250131 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #10 (pdf, 1 MB)
250122 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #9 (pdf, 1 MB)
241220 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #8 (pdf, 1 MB)
241129 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #7 (pdf, 1 MB)
241112 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #6 (pdf, 1 MB)
241101 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #5 (pdf, 415 KB)
241015 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #4 (pdf, 691 KB)
241001 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #3 (pdf, 1 MB)
240913 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #2 (pdf, 422 KB)
240423 Nieuwsbrief Polders aardgasvrij #1 (pdf, 761 KB)
Je kunt de nieuwsbrief openen door op de link hieronder te klikken.
241217 Notulen 3e bijeenkomst wijkpanel #3 (pdf, 89 KB)
241217 Presentatie 3e bijeenkomst wijkpanel #3 (pdf, 2 MB)
241119 Notulen 2e bijeenkomst wijkpanel #2 (pdf, 129 KB)
241119 Presentatie 2e bijeenkomst wijkpanel #2 (pdf, 1 MB)
240919 Notulen 1e bijeenkomst wijkpanel #1 (pdf, 59 KB)
240919 Presentatie 1e bijeenkomst wijkpanel #1 (pdf, 2 MB)
Michiel van der Vight -Adviesbureau De WarmteTransitieMakers
Wie zijn De WarmteTransitieMakers (DWTM) en wat is jullie rol in de Polders?
Wij zijn een adviesbureau uit Utrecht met ongeveer 45 werknemers die zich allemaal inzetten voor duurzame warmte voor iedereen. Vanaf eind april 2024 zijn wij als DWTM betrokken bij het traject om de Polders aardgasvrij te maken. In de Polders ondersteunen wij de gemeente met de technische vraagstukken en de communicatie, voorlichting en participatie met bewoners. Wij helpen ook om wensen en plannen af te stemmen met professionele partijen die aanwezig zijn in de Polders, zoals Woonin, het vastgoedbeheer van de gemeente en uiteraard de netbeheerder (Stedin). Tot slot ondersteunen wij de VvE’s met hun traject om aardgasvrij te worden.
Ons doel is om alle bewoners en betrokken partijen neutraal voor te lichten, zodat ze in staat zijn hun eigen voorkeur en mening te bepalen. Immers, in de Polders mogen de bewoners, met de professionele partijen, aangeven welke lange-termijnkeuze de voorkeur heeft. De input vanuit bewoners is daarmee heel bepalend voor hoe we in de toekomst de wijk verwarmen (en koelen).
Hoe ervaren jullie het proces in de Polders?
Tot nu toe zien we veel bereidheid en zelfs een groot aantal mensen dat het belang van aardgasvrij worden onderschrijft. We zien ook echt wel dat er nog uitdagingen zijn, maar er is ook interesse en goede wil. Wat ook gezegd mag worden, het is best bijzonder hoeveel de gemeente investeert in het contact leggen met de bewoners en het ophalen van meningen en voorkeuren.
Bijzonder in dit project is dat aardgasvrij worden niet per se duurder hoeft te zijn voor de wijk. De woningen in deze wijk zijn al goed geïsoleerd en dat scheelt een hoop. Van alle aardgasvrije routes is verwarmen met individuelen warmtepompen net iets goedkoper dan verwarmen met een warmtenet of een bronnet. Het is gemiddeld genomen ook een betaalbare route in vergelijking met verwarmen met aardgas. Hoewel de collectieve oplossingen op papier iets meer kosten, geldt ook dat collectieve opties wezenlijke (maatschappelijke) voordelen bieden. Het is aan bewoners om te bepalen hoe zij de kosten en maatschappelijke voordelen van een warmtenet en een bronnet waarderen en meenemen in hun toekomstige voorkeur.
Wat is jullie grootste zorg voor nu?
We zien dat een groot deel van de wijk er niet echt mee bezig is. Te veel bewoners vinden dit nog een project van de gemeente. Op zich snappen we dat sentiment goed, maar er is nu een keuzemoment. Bewoners kunnen in de komende maanden aangeven voor welke lange termijn oplossing we wel of niet gaan.
We merken dat veel bewoners in eerste instantie individueel de ‘veilige’ route vinden. Maar na wat dieper doorpraten over alle verschillende oplossingen, zien we dat er vaak interesse ontstaat in de collectieve oplossingen. Een individuele richting biedt keuzevrijheid en je houdt alles in eigen hand. Bovendien is het heel logisch om op een eigen moment (zoals een verbouwing of bij vervanging van de cv-ketel) voor eigen individuele oplossingen te kiezen. Dat vormt wel een uitdaging. Tegelijk geldt dat we nu een slimme, lange termijn keuze kunnen maken voor de hele wijk. Dat is een hele puzzel. Immers, de lange termijn keuze sluit nooit bij iedereen goed aan op de korte termijn behoeften. Wij zijn erg benieuwd en nieuwsgierig hoe iedereen die maatschappelijke voor- en nadelen van verschillende oplossingen ervaart en meeneemt in het bepalen van een voorkeursroute.
In de maanden januari tot en met april gaan we de voorkeur ophalen van de wijk. We hopen dat we dan met nog meer bewoners contact kunnen krijgen. We starten binnenkort met een wijkenquête. Hiertoe stellen we een keuzewijzer op. Die sturen we rond en we gaan, samen met de gemeente, deur aan deur bij iedereen aanbellen. Zo proberen we iedereen te bereiken. We kijken uit naar al die gesprekken.
Heb je een tip voor bewoners?
Voor alle aardgasvrije routes is verwarmen met lage temperaturen (tot 50 °C) een grote pré, misschien zelfs wel een must. Als je woning nú al met 50 °C kan worden verwarmd, dan kan je je woning op elke gewenste manier verwarmen. Je bent dan dus klaar voor elke toekomstige vorm van verwarmen. Je kan op een eenvoudige manier te weten komen of jouw woning al klaar is voor verwarmen op lagere temperatuur. Doe deze winter de 50 graden test! Zet je ruimteverwarming van je CV op 50 °C. Als je woning met deze instelling van de cv-ketel gewoon goed warm blijft in een koude winterweek, dan weet je zeker dat je niets hoeft te doen aan je radiatoren en leidingen. Wordt het toch koud in de woning? Probeer eerst simpele boosterventilatoren onder je radiatoren. Als het niet goed warm wordt in huis, kun je de cv-ketel net zo eenvoudig weer terugzetten naar 60 °C (of hoger als dat echt nodig is). Op deze manier merk je deze winter vanzelf of er in jouw huis extra maatregelen nodig zijn om je woning op lagere temperaturen te verwarmen. Als er stappen nodig zijn, dan kan dat met bijvoorbeeld LT-radiatoren of vloerverwarming. Die stappen kun je ook zetten zolang je nog een cv-ketel hebt. Blijft je huis wel warm, dan ben je LT-ready (klaar voor lage-temperatuurverwarming).
Stel het niet uit, maar doe het nu, morgen of komend weekeinde. Je cv-instelling aanpassen is eenvoudig en kost echt weinig tijd. Pak de handleiding van je cv-ketel erbij, een paar drukken op de juiste knoppen en het is gepiept. Milieu Centraal heeft op haar website een goede uitleg staan voor veel voorkomende cv-ketels: Verwarmingstest(Verwijst naar een externe website). Lukt het niet, kom langs op het informatiepunt. We helpen je graag verder.