Agenda en nieuws

Bewonersavond ‘Aardgasvrij, wat kies jij?’ - 16 januari 2025

Aanmelden bewonersavond 16 januari (Verwijst naar een externe website)

Voor bewoners in de Polders organiseren we regelmatig activiteiten. Woon je in de Polders? Voel je welkom om aan te sluiten bij de activiteiten.

Donderdag 16 januari - Bewonersavond Aardgasvrij, wat kies jij?
19.30 - 21.15 uur - Cultuurhuis Schoneveld
Vanaf januari gaan we na hoe en op welke termijn jij en andere bewoners van de Polders aardgasvrij willen worden. We vragen alle bewoners hun voorkeuren kenbaar te maken de komende maanden. Daarom nodigen wij je graag uit voor de bewonersavond ‘Aardgasvrij, wat kies jij?’. Een avond over de aardgasvrije opties, hoe het keuzeproces verloopt en hoe jouw mening meetelt. Er is volop ruimte om vragen te stellen en mee te praten.
→ Aanmelden is wenselijk en kan via deze link(Verwijst naar een externe website).

Zaterdag 25 januari - Bezoek woning ventilatiepomp
13.00 - 15.00 uur - Vertrek om 12.45 uur met de fiets vanaf het informatiepunt (Plantagepolder 2-8)
Een ventilatiepomp is een systeem zonder buitenunit. De pomp hergebruikt warmte uit de ventilatielucht van jouw woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Bezoek een woning in de Polders die al een ventilatiepomp in gebruik heeft.
→ Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Maandag 27 januari - Bezoek aardgasvrije woningen Winterpolder
19.00 - 21.00 uur - Vertrek om 18.45 uur met de fiets vanaf het informatiepunt (Plantagepolder 2-8)
Er is niet maar één manier om aardgasvrij te worden. Bezoek in de Winterpolder twee verschillende aardgasvrije woningen en stel jouw vragen aan de bewoners.
→ Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Zaterdag 8 februari - Excursie bronnet De Mossen
19.00 - 21.00 uur - Vertrek om 18.45 uur met de fiets vanaf het informatiepunt (Plantagepolder 2-8)
Hierbij vertellen de initiatiefnemer, beheerder en een bewoner iets over hoe het bronnet is ontstaan, hoe het werkt, hoe het bevalt en wat men met de wetenschap van nu anders zou doen.
Opgeven hiervoor kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl. We verzamelen om 12.45 met de fiets bij het informatiepunt (Plantagepolder 2-8), waarna we naar de Mossen fietsen.
→ Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Maandag 10 februari - Thema-avond Warmtetechnieken & Hoe kies ik?
19.30 - 21.00 uur - Informatiepunt De Plantage (Plantagepolder 2-8)
We gaan dieper in op de techniek van de warmteoplossingen en hoe jij jouw keuze kan maken. Er is ruimte voor het stellen van vragen.
→ Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Woensdag 5 maart - Excursie Grijs naar Groen
19.30 - 21.00 uur - Vertrek om 19 uur met de bus vanaf het informatiepunt (Plantagepolder 2-8)
Wil je aan de slag met het verduurzamen van jouw woning of meer inspiratie opdoen? Ga dan mee naar de demonstratieavond speciaal voor inwoners van de Polders. Je komt bijvoorbeeld meer te weten over zelf energie opwekken en ziet hoe ventilatiesystemen en verschillende warmtepompen in de praktijk werken.
→ Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar aardgasvrij@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Openingstijden informatiepunt januari en februari:

  • Woensdag 22 januari 16.00 - 17.30 uur
  • Maandag 3 februari 19.00 - 21.00 uur
  • Dinsdag 18 februari 16.00 - 17.30 uur

Michiel van der Vight -Adviesbureau De WarmteTransitieMakers

Wie zijn De WarmteTransitieMakers (DWTM) en wat is jullie rol in de Polders?
Wij zijn een adviesbureau uit Utrecht met ongeveer 45 werknemers die zich allemaal inzetten voor duurzame warmte voor iedereen. Vanaf eind april 2024 zijn wij als DWTM betrokken bij het traject om de Polders aardgasvrij te maken. In de Polders ondersteunen wij de gemeente met de technische vraagstukken en de communicatie, voorlichting en participatie met bewoners. Wij helpen ook om wensen en plannen af te stemmen met professionele partijen die aanwezig zijn in de Polders, zoals Woonin, het vastgoedbeheer van de gemeente en uiteraard de netbeheerder (Stedin). Tot slot ondersteunen wij de VvE’s met hun traject om aardgasvrij te worden.

Ons doel is om alle bewoners en betrokken partijen neutraal voor te lichten, zodat ze in staat zijn hun eigen voorkeur en mening te bepalen. Immers, in de Polders mogen de bewoners, met de professionele partijen, aangeven welke lange-termijnkeuze de voorkeur heeft. De input vanuit bewoners is daarmee heel bepalend voor hoe we in de toekomst de wijk verwarmen (en koelen).

Hoe ervaren jullie het proces in de Polders?
Tot nu toe zien we veel bereidheid en zelfs een groot aantal mensen dat het belang van aardgasvrij worden onderschrijft. We zien ook echt wel dat er nog uitdagingen zijn, maar er is ook interesse en goede wil. Wat ook gezegd mag worden, het is best bijzonder hoeveel de gemeente investeert in het contact leggen met de bewoners en het ophalen van meningen en voorkeuren.

Bijzonder in dit project is dat aardgasvrij worden niet per se duurder hoeft te zijn voor de wijk. De woningen in deze wijk zijn al goed geïsoleerd en dat scheelt een hoop. Van alle aardgasvrije routes is verwarmen met individuelen warmtepompen net iets goedkoper dan verwarmen met een warmtenet of een bronnet. Het is gemiddeld genomen ook een betaalbare route in vergelijking met verwarmen met aardgas. Hoewel de collectieve oplossingen op papier iets meer kosten, geldt ook dat collectieve opties wezenlijke (maatschappelijke) voordelen bieden. Het is aan bewoners om te bepalen hoe zij de kosten en maatschappelijke voordelen van een warmtenet en een bronnet waarderen en meenemen in hun toekomstige voorkeur.

Wat is jullie grootste zorg voor nu?
We zien dat een groot deel van de wijk er niet echt mee bezig is. Te veel bewoners vinden dit nog een project van de gemeente. Op zich snappen we dat sentiment goed, maar er is nu een keuzemoment. Bewoners kunnen in de komende maanden aangeven voor welke lange termijn oplossing we wel of niet gaan.

We merken dat veel bewoners in eerste instantie individueel de ‘veilige’ route vinden. Maar na wat dieper doorpraten over alle verschillende oplossingen, zien we dat er vaak interesse ontstaat in de collectieve oplossingen. Een individuele richting biedt keuzevrijheid en je houdt alles in eigen hand. Bovendien is het heel logisch om op een eigen moment (zoals een verbouwing of bij vervanging van de cv-ketel) voor eigen individuele oplossingen te kiezen. Dat vormt wel een uitdaging. Tegelijk geldt dat we nu een slimme, lange termijn keuze kunnen maken voor de hele wijk. Dat is een hele puzzel. Immers, de lange termijn keuze sluit nooit bij iedereen goed aan op de korte termijn behoeften. Wij zijn erg benieuwd en nieuwsgierig hoe iedereen die maatschappelijke voor- en nadelen van verschillende oplossingen ervaart en meeneemt in het bepalen van een voorkeursroute.

In de maanden januari tot en met april gaan we de voorkeur ophalen van de wijk. We hopen dat we dan met nog meer bewoners contact kunnen krijgen. We starten binnenkort met een wijkenquête. Hiertoe stellen we een keuzewijzer op. Die sturen we rond en we gaan, samen met de gemeente, deur aan deur bij iedereen aanbellen. Zo proberen we iedereen te bereiken. We kijken uit naar al die gesprekken.

Heb je een tip voor bewoners?
Voor alle aardgasvrije routes is verwarmen met lage temperaturen (tot 50 °C) een grote pré, misschien zelfs wel een must. Als je woning nú al met 50 °C kan worden verwarmd, dan kan je je woning op elke gewenste manier verwarmen. Je bent dan dus klaar voor elke toekomstige vorm van verwarmen. Je kan op een eenvoudige manier te weten komen of jouw woning al klaar is voor verwarmen op lagere temperatuur. Doe deze winter de 50 graden test! Zet je ruimteverwarming van je CV op 50 °C. Als je woning met deze instelling van de cv-ketel gewoon goed warm blijft in een koude winterweek, dan weet je zeker dat je niets hoeft te doen aan je radiatoren en leidingen. Wordt het toch koud in de woning? Probeer eerst simpele boosterventilatoren onder je radiatoren. Als het niet goed warm wordt in huis, kun je de cv-ketel net zo eenvoudig weer terugzetten naar 60 °C (of hoger als dat echt nodig is). Op deze manier merk je deze winter vanzelf of er in jouw huis extra maatregelen nodig zijn om je woning op lagere temperaturen te verwarmen. Als er stappen nodig zijn, dan kan dat met bijvoorbeeld LT-radiatoren of vloerverwarming. Die stappen kun je ook zetten zolang je nog een cv-ketel hebt. Blijft je huis wel warm, dan ben je LT-ready (klaar voor lage-temperatuurverwarming).

Stel het niet uit, maar doe het nu, morgen of komend weekeinde. Je cv-instelling aanpassen is eenvoudig en kost echt weinig tijd. Pak de handleiding van je cv-ketel erbij, een paar drukken op de juiste knoppen en het is gepiept. Milieu Centraal heeft op haar website een goede uitleg staan voor veel voorkomende cv-ketels: Verwarmingstest(Verwijst naar een externe website). Lukt het niet, kom langs op het informatiepunt. We helpen je graag verder.