Vragen en antwoorden

Heel Nederland wordt aardgasvrij, de gemeente Houten ook. Dat roept natuurlijk veel vragen op. Hieronder staan een aantal vaak gestelde vragen.

Aardgas is een fossiele brandstof. Dit betekent dat als we aardgas gebruiken, er CO2 (kooldioxide) vrijkomt. Dit is een broeikasgas en draagt bij aan de opwarming van de aarde. In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat we de temperatuurstijging op aarde willen beperkten tot maximaal 2 graden. Dit betekent dat we minder CO2 moeten uitstoten. De afspraak is dat we in 2050 de CO2-uitstoot met 85% tot 95% hebben verminderd ten opzichte van 1990. Niets doen is nu daarom geen optie. We hebben een aantal redenen op een rijtje gezet:

  • Aardgas raakt op. De wereldvoorraad van aardgas raakt op. Door nu over te stappen op duurzame energiebronnen, ben je minder afhankelijk van eindige brandstoffen.
  • Energieonafhankelijkheid. Veel landen, waaronder Nederland, zijn deels afhankelijk van geïmporteerd aardgas. Dit brengt risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan prijsstijgingen of leveringsproblemen.
  • Klimaatverandering. We hebben te maken met klimaatverandering. De overgang naar aardgasvrije energiebronnen, zoals elektriciteit uit wind en zon, is belangrijk om onze klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te bereiken en de opwarming van de aarde te beperken.

In Nederland is afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken om huizen en gebouwen te verwarmen. Gemeente Houten heeft die doelstelling op 2040 gezet.

De gemeente ondersteunt de wijken bij het maken van een plan om van het gas af te gaan. We starten in de wijk de Polders. Het plan schrijven we samen met alle partijen die bij een wijk betrokken zijn. Denk aan bewoners, woningcorporaties, bedrijven, maatschappelijke organisaties en netbeheerder Stedin. De gemeente heeft een regierol en zorgt dat iedereen betrokken wordt.

De keuze voor een nieuwe warmtebron wordt aan bewoners, ondernemers en gebouweigenaren voorgelegd, na het vergelijken van alle mogelijkheden voor de wijk. Dit gebeurt door middel van het technisch onderzoek. Hierin wordt gekeken naar verschillende aspecten, zoals investeringskosten, maandelijkse lasten of baten, inpasbaarheid en duurzaamheid. Door dit op wijkniveau te onderzoeken kan er ook worden gekeken naar eventuele schaalvoordelen of collectieve oplossingen. Jij beslist uiteindelijk of je meedoet met het plan voor de wijk of zelf een oplossing kiest. 

Er wordt per wijk een wijkuitvoeringsplan gemaakt. We gaan met iedereen in gesprek waarna we samen het plan maken. In het plan staat hoe de huizen in die wijk duurzaam kunnen worden verwarmd. Op basis van de mogelijkheden bepaal jij als bewoner zelf wat jouw voorkeur heeft. Je wordt op de hoogte gehouden door onder andere bijeenkomsten, brieven per post, gemeentenieuws in de krant, de website en social media. Ook voor wijken waar nog geen wijkuitvoeringsplan wordt opgesteld, communiceert de gemeente over tussenstappen.

  • Ben je huurder? Dan word je op de hoogte gehouden door Woonin. Zij zijn aan zet bij het aardgasvrij maken van alle huurwoningen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Woonin via 088 - 989 0123.
  • Ben je lid van een VvE? Voor VvE's hebben we een apart traject. Daarin gaan we met alle VvE's in gesprek over de beste warmteoplossingen voor hun woning. Je ontvangt hierover informatie per brief.