Nieuwe elektriciteitshuisjes
Om ervoor te zorgen dat inwoners en bedrijven stroom kunnen blijven gebruiken zijn er de komende jaren zo’n 50.000 extra elektriciteitshuisjes nodig in Nederland. Ook in heel Houten komen er ongeveer 130 nieuwe elektriciteitshuisjes bij en gaan kilometers nieuwe kabels de grond in. Deze kabels zijn dikker, zodat het stroomnet de groeiende vraag naar stroom aankan. De kans op stroomstoringen in de toekomst wordt dan kleiner.
Steeds meer stroom nodig
We gebruiken steeds meer stroom. Dat komt door onder andere de bouw van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, meer zonnepanelen op daken en meer elektrische auto’s. Ook gebruiken we steeds vaker op hetzelfde moment stroom. Dit zorgt voor meer belasting en problemen op het stroomnet. Daarom versterken de netbeheerders het stroomnet met extra elektriciteitshuisjes en dikkere kabels in de grond. Zo kan het stroomnet de groeiende vraag naar stroom aan. In Houten is Stedin de netbeheerder van het midden- en laagspanningsnet.
Nieuwe elektriciteitshuisjes
Een elektriciteitshuisje noemen we ook een middenspanningsruimte of een transformatorhuisje. Deze huisjes zetten stroom om naar de stroom die we thuis gebruiken.
Nieuwe elektriciteitskabels
Stedin legt in Houten nieuwe elektriciteitskabels neer, die meer stroom kunnen vervoeren.
Een elektriciteitshuisje kan niet zomaar overal staan. Voor het kiezen van een plek rekent Stedin eerst uit waar een extra huisje nodig is. Samen met de gemeente bepaalt Stedin vervolgens zorgvuldig de plekken van deze huisjes.
We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving en proberen de buurt veilig en zo groen mogelijk te houden. Ook proberen we veelgebruikte delen van de openbare ruimte zoveel mogelijk te behouden.
Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat omwonenden uitzicht krijgen op een elektriciteitshuisje. Veel plek om te schuiven is er namelijk niet. We letten op het volgende om te bepalen wat de meest haalbare plek is;
- Centrale plek: Het is belangrijk dat de elektriciteitshuisjes centraal in de buurt staan. Zodat de stroom beter verdeeld kan worden en er meer stroom naar de woningen kan worden vervoerd. De kabels naar de woning moeten zo kort mogelijk zijn. Hoe korter de kabel, hoe stabieler het stroomnet is. Het elektriciteitshuisje staat op straatniveau en een hijskraan moet erbij kunnen.
- Uit het zicht: We proberen de elektriciteitshuisjes zoveel mogelijk uit het zicht en buiten de openbare ruimte te plaatsen. Bijvoorbeeld op een parkeerhof of binnenterrein. Ook denken we aan de verkeersveiligheid. Het elektriciteitshuisje mag het zicht voor het verkeer niet blokkeren.
- Liever niet in het groen: Als een elektriciteitshuisje niet op eigen terrein kan, kijken we eerst naar verharde plekken zoals parkeerplaatsen. Daarna behoort groen ook tot de mogelijkheden. Daarbij wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af.
- Voldoende plek onder de grond: Er liggen al veel kabels en leidingen onder de grond. Op de plek van een nieuw elektriciteitshuisje mogen geen kabels en leidingen onder de grond liggen.
- Het mag niet op archeologische vindplaatsen staan
- Het huisje mag maximaal 15 vierkante meter en 3 meter hoog zijn
De meeste nieuwe elektriciteitshuisjes zijn ongeveer 3-3,5 meter lang, ongeveer 2,5 meter breed en ongeveer 2 meter hoog. De kleur is groen of grijs.

Stedin werkt de komende jaren buurt voor buurt aan de nieuwe elektriciteitshuisjes en kabels. De volgorde van buurten is bepaald op basis van de benodigde extra capaciteit die nodig is in een buurt. Bewoners krijgen een brief als er plannen zijn in hun buurt. Ook kunnen bewoners op de website van de BouwApp (Verwijst naar een externe website)de aanpak in hun buurt zien. Zodra Stedin aan het werk gaat in een buurt, komt de omgeving voor die buurt online in de BouwApp met een kaart en locatie van de elektriciteitshuisjes. Klik daarvoor op 'Over'.
Meer informatie over de elektriciteitshuisjes en de werkzaamheden vindt u op de website van Stedin(Verwijst naar een externe website).
Start in de polders
Binnenkort begint Stedin met de werkzaamheden in de wijk Polders. Stedin plaatst dan 4 nieuwe elektriciteitshuisjes en legt nieuwe elektriciteitskabels in de grond.
Planning
- Oktober 2025: Start plaatsen elektriciteitshuisjes in Polders
Geen bezwaar mogelijk bij elektriciteitshuisjes
Voor het plaatsen van een elektriciteitshuisje is in Nederland geen omgevingsvergunning nodig. Bezwaar maken kan alleen wanneer het college van burgemeester en wethouders een besluit voor een omgevingsvergunning heeft genomen. Zo'n besluit is bij vergunningsvrije bouwwerken dus niet aanwezig.