Op naar een aardgasvrij Houten

Nederland wordt aardgasvrij, dus ook gemeente Houten. In het hele land stappen we over op andere manieren om huizen en gebouwen te verwarmen en om te koken. We maken daarom plannen waarin we beschrijven we hoe we de overstap naar aardgasvrij gaan maken. Dit doen we samen met allerlei organisaties, inwoners en ondernemers.

Dit vinden we als gemeente belangrijk bij deze verandering:

  • Het moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.
  • De overstap gaat stap-voor-stap en wijk-voor-wijk.
  • Bewoners en ondernemers kiezen zelf hoe zij hun huis of gebouw duurzaam maken.

Animatie: we gaan van het aardgas af

In de animatie laten we zien wat we belangrijk vinden en wat de eerste stappen zijn in Houten. De tekst gaat verder onder de animatie.

Een aanpak passend bij uw buurt

We bekijken nu hoe we de overstap naar een aardgasvrije gemeente gaan maken. De uitgangspunten beschrijft de gemeente in een document; de Transitievisie Warmte (pdf, 7.28 MB). De gemeenteraad van Houten heeft dit document in maart 2021 goedgekeurd. Elke vijf jaar wordt het plan opnieuw bekeken en waar nodig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen en ervaringen.

Het staat nu nog niet vast wannéér we precies van het aardgas af gaan en er is nog geen keuze gemaakt over de alternatieven voor aardgas. Dat komt te staan in een plan op maat per wijk; een wijkuitvoeringsplan. Per wijk beschrijft dit plan welke aardgasvrije oplossing het beste past, wat de keuzes zijn van de bewoners en wanneer de levering van aardgas stopt. De eerste wijkuitvoeringsplannen wil de gemeente in 2025 klaar hebben. Dit plan kan niet voor alle wijken tegelijk worden gemaakt, andere wijken volgen later. De overstap naar duurzaam koken en verwarmen doen we stap voor stap.

Op dit moment doen we een verkenning in Houten-Zuid samen met inwoners. Uit deze verkenning wordt duidelijk welke wijk het meest kansrijk is om als eerste aardgasvrij te worden. De verkenning zal naar verwachting in 2022 klaar zijn, daarna volgt een wijkuitvoeringsplan.

Lees meer over de plannen in Houten-Zuid

In Houten-Noord, specifiek het Oude Dorp en de Oorden, gaan we de komende tijd aan de slag met isolatie. Dat doen we samen met bewoners en lokale initiatieven.

Lees meer over de plannen in Houten-Noord

5 veelgestelde vragen

In gemeente Houten bekijken we hoe we de stap gaan zetten naar een aardgasvrije gemeente. We hebben dit landelijk afgesproken. Dat roept natuurlijk veel vragen op over aardgas. Hieronder 5 vaak gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Lees meer op de uitgebreide informatiepagina over Houten aardgasvrij.

Samenwerking

Stap-voor-stap van het aardgas af doen we samen met bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere partijen. Voor het maken van de Transitievisie Warmte werkt de gemeente Houten samen met de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. De partijen delen zo kosten, kennis en ervaring. Elke gemeente maakt zijn eigen Transitievisie.