Isolatie-aanpak

Oude Dorp en de Oorden

Veel huizen in Houten-Noord en in het buitengebied zijn minder goed geïsoleerd. Daarom starten we daar met een isolatie-aanpak in het Oude Dorp en de Oorden. Isolatie is een onmisbare eerste stap op weg naar aardgasvrij. Isoleren levert u meer comfort en een lagere energierekening. Door nu te starten met isoleren werken we stap voor stap naar een aardgasvrije toekomst. Samen met inwoners en lokale initiatieven gaat de gemeente daar aan de slag. Door goede informatie, aantrekkelijke acties en een persoonlijke aanpak willen we zoveel mogelijk mensen activeren om hun huis te isoleren.

In opdracht van de gemeente is het inwonersinitiatief EnergieRijk Houten in de Oorden gestart met een isolatiecampagne. Meedoen? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Tips om uw huis energiezuiniger te maken

Aardgasvrij begint met goede isolatie, zodat de warmte beter binnen, of juist buiten blijft. Daarna volgt de keuze voor een aardgasvrije oplossing. Dit kan hetzelfde zijn voor de hele buurt, of juist specifiek voor uw huis. Wilt u hier meer over weten? Er zijn verschillende websites die u op weg helpen.

Duurzaam Houten
Op Duurzaam Houten vindt u meer tips over (energiebesparende) stappen die u kunt zetten. Ook kunt u hier ervaringen van andere inwoners bekijken.

Jouw huis slimmer
Op het energieloket Jouw Huis Slimmer leest u meer over subsidies en bedrijven bij u in de buurt.

Wat u al kunt doen

Voor ondersteuning en tips over uw individuele situatie kunt u het beste terecht bij EnergieRijk Houten. Zij bieden ook de mogelijkheid om een afspraak te maken met een energiecoach.

Daarnaast kunt u elke vrijdagmiddag én elke 2e en 4e zaterdag van de maand binnenlopen in het Energiehuis voor informatie en ondersteuning ten aanzien van het verduurzamen van uw woning. Meer informatie vindt u hier.

Benieuwd naar voorbeelden of aanbieders in de regio? Kijk dan op Jouw huis slimmer; het regionale energieloket.

Huurders

Huurt u een huis? Dan is het aan uw verhuurder om te isoleren en uw huis klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. Als huurder kunt u wel met kleine maatregelen energie besparen. Bijvoorbeeld met radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Kijk voor tips op de website van Milieucentraal.

5 veelgestelde vragen

Hieronder 5 vaak gestelde vragen.

Veel woningen en gebouwen in Houten-Noord zijn nog niet goed geïsoleerd. Isolatie is een onmisbare eerste stap op weg naar aardgasvrij. Goed geïsoleerde gebouwen verbruiken minder aardgas én zorgen voor meer comfort. Omdat er dus veel verbetering te halen is met isolatie beginnen we hier.

Een isolatiebedrijf zal altijd eerst komen kijken naar uw situatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een gaatje boren in de muur en met een mini-camera de isolatie bekijken. Kijk op Jouw huis slimmer voor specialisten en hulp bij offertes.

Meewerken aan isolatie is op dit moment nog geheel vrijwillig. De gemeente wil dit niet verplichten. Wel willen we u adviseren om aan de slag te gaan met isolatie in de komende jaren. Niet omdat het moet, maar omdat u er een comfortabeler huis voor terugkrijgt en een lagere energierekening. Isolatie is een belangrijke stap bij het aardgasvrij maken van uw woning. Want welk alternatief er ook komt voor aardgas, energie besparen is altijd nodig.

Dit is afhankelijk van uw woning en de maatregelen die concreet genomen worden. U kunt hierover advies aanvragen via Jouw huis slimmer.

Wat aardgasvrij wonen voor u oplevert, hangt af van de maatregelen die in uw woning worden genomen. Over het algemeen leidt betere isolatie tot meer comfort. Ook gaat uw energierekening omlaag. Zeer goed isolerend glas is duurder, maar zorgt voor veel meer comfort in huis. Ook vloerverwarming is comfortabel. Bij vergaande isolatie is het wel goed om te (laten) bekijken of uw huis voldoende wordt geventileerd.

Aardgasvrij wonen is ook veiliger. Koken met gas kan gevaarlijke situaties opleveren omdat er sprake is van open vuur. Een voordeel van wonen zonder aardgas is dat er geen koolmonoxidegevaar meer is.