Milieu
Buiten stoken of barbecueën: 5 tips om rook- en geuroverlast te verminderen
Als je een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Deze rook bevat schadelijke stoffen die slecht zijn voor de lucht en je gezondheid, zelfs als je de rook niet ziet. Probeer daarom niet of minder vaak te stoken. Wil je toch stoken? Gebruik dan deze tips om de schadelijke stoffen te beperken:
- Check de Stookwijzer: Stook niet bij windstil of mistig weer, want dan blijft rook hangen en veroorzaakt het veel overlast. Kijk altijd op de Stookwijzer en stook niet bij een stookalert.
- Gebruik droog, schoon hout: Vochtig hout verbrandt slecht en geeft meer schadelijke stoffen af. Laat hout minimaal 2 jaar drogen en gebruik een vochtmeter om te controleren of het hout droog genoeg is (15-20% vocht).
- Verbrand geen bewerkt hout: Bij het verbranden van geverfd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Het verbranden van bewerkt hout, snoeihout en afval is verboden.
- Gebruik geperste houtblokken: Deze branden schoner. Kies voor blokken met een FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes zodat er voldoende zuurstof bij kan.
- Overweeg een elektrische barbecue: Deze geeft weinig rookoverlast. Bij alle barbecues kan giftige rook ontstaan door het verbranden van druipend vet. Dit kun je voorkomen met een vetopvangplaatje.
Wil je meer weten over de effecten van houtstook op het milieu en je gezondheid? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.
Last van houtrook?
Als je last hebt van de (hout)rook van de buren, kan je het beste hierover met hen in gesprek gaan. Misschien zijn zij zich er niet van bewust dat ze overlast veroorzaken. Samen kunnen jullie tot een oplossing komen. Lukt dat niet? Dan kan je gebruikmaken van buurtbemiddeling.
Geen idee waar de (hout)rook vandaan komt? Dan is het goed om dit via de mail bij de gemeente te melden. Het mailadres hiervoor is: gemeentehuis@houten.nl