Route 3
U doorloopt route 3 als u een initiatief heeft met veel impact op de omgeving. Bij route 3 werkt u een uitgebreide participatieaanpak uit. Hiervoor bieden we een invulbaar stappenplan aan dat bestaat uit 2 delen. Deel 1 bevat de verkennende fase en deel 2 de ontwikkelfase.
Als u een initiatief heeft die hoort in route 3 ondersteunt de gemeente u. Denk daarbij aan toegang naar een adviseur binnen de gemeente voor vragen en advies. Ook kunt u gebruik maken van de plantafel/omgevingstafel. In fase 2 kunt u ook samenwerken met een adviseur van de gemeente.
Deel 1. Participatie in de verkenningsfase
Voor deel 1 maakt u een participatieaanpak. Het doel is om meningen te op te halen van belanghebbenden. Waar mogelijk biedt u hen de ruimte om mee te denken en mee te praten over uw initiatief. De informatie die u op heeft opgehaald legt u vast in het participatielogboek.
Deze uitkomsten bespreekt u aan de plantafel/omgevingstafel van de gemeente. Hier krijgt u een advies voor het vervolg. Soms kan het voorkomen dat u het advies krijgt om uw plan te presenteren aan het college en/of de gemeenteraad. Als het initiatief akkoord is bevonden start u fase 2.
Deel 2. Participatie in de ontwikkelfase
Voor deel 2 maakt u opnieuw een participatieaanpak. In deze fase haalt u ook weer ideeën op en bezwaren bij de belanghebbenden. En werkt u aan manieren om daaraan tegemoet te komen. Wat u heeft opgehaald bij de belanghebbenden legt u vast in het participatielogboek. Ook voegt u het definitieve ontwerp van uw initiatief hieraan toe.
Invulbare stappenplannen route 3
Participatie voor initiatieven uit route 3 bestaat uit twee delen.
U start met deel 1 – de verkenning. Hiervoor gebruikt u 'stappenplan Route 3 - deel 1 Verkenning (pdf, 191 KB)'. Het stappenplan bevat vragen die u helpen bij het nadenken over een goede manier om belanghebbenden te betrekken bij de start van deel 2 vult u het en bij uw initiatief om zo meningen en belangen te inventariseren.
Bij de start van deel 2 vult u het stappenplan Route 3 - deel 2 Ontwikkeling (pdf, 191 KB) in. Dit stappenplan bevat vragen die u helpen bij het nadenken over een goede manier om belanghebbenden te betrekken bij de verdere ontwikkeling van uw initiatief.
Met wie in gesprek?
Wie zijn allemaal belanghebbend? Waarover wilt u met hen in gesprek? Welke rol hebben de verschillende gesprekspartners? De antwoorden op deze vragen bepalen mede de invulling van uw participatieaanpak. Dit hulpmiddel helpt u bij het vinden van antwoorden: www.gesprekspartnershouten.nl
Hoe in gesprek?
Door het kiezen van passende gespreks- en werkvormen maakt u uw participatietraject beter en leuker. Om u te inspireren en te ondersteunen hebben we 100 gespreksvormen verzameld. Met dit hulpmiddel vindt u gemakkelijk gespreksvormen die bij uw doel passen: www.gespreksvormenhouten.nl
Participatielogboek
In het participatielogboek noteert u de resultaten van de participatie met de omgeving. Het participatielogboek stuurt u straks mee met uw vergunningaanvraag. Het participatielogboek maakt voor de gemeente duidelijk of u participatie heeft gedaan, hoe die participatie eruit zag en wat er is besproken.
Voorbeeld
Via de onderstaand voorbeeld kunt u inspiratie opdoen over hoe anderen met de omgeving hebben geparticipeerd, bij route 3.