Op tijd ver- of aanbouwen voor later

Tekst en foto: Mariëtte Woudenberg

Toen de kinderen uit huis gingen, verkochten Paul en Ads van Oudheusden hun te groot geworden woning. Ze wilden daarmee ook plaats maken voor een gezin. Hun nieuwe, veel kleinere hoekhuis aan het Beurtschipperserf 11 in Houten liet het echtpaar uitbouwen, zodat ze er kunnen blijven wonen als hun leven verandert door een beperking of bijvoorbeeld een ziekte. Ook buren Hans (69) en Alice (67) van den Berg van nummer 13 maakten hun woning levensloopbestendig.

Mariëtte Woudenberg

Hans en Alice wonen sinds een jaar aan het Beurtschipperserf. Alice zag eerst op tegen ‘het gedoe’ van een verbouwing en vond het jammer een stuk tuin te moeten opofferen. “Ik zei tegen Hans: “Joh, laten we er eerst gaan wonen. Als we op ons tachtigste niet meer kunnen traplopen, kunnen we altijd nog iets doen. Pas na advies van een overbuurman die ook zijn huis had verbouwd, dacht ik: hm, misschien is het toch wel slim om nu al een aanbouw te plaatsen. Straks hebben we er niet meer de energie voor.”

In je huis blijven?

De buren van nummer 11 kwamen hun nieuwe huis twee jaar geleden op het spoor via mensen uit de buurt. “Het voldeed aan alle wensen”, zegt Paul (66). “We wilden een woning kopen die we gelijk levensloopbestendig konden maken”, legt Ads (66) uit. “De zorg voor ouders en schoonouders had ons aan het denken gezet: hoe willen wij wonen als we zeventig of tachtig zijn? Kunnen we in ons huis blijven als één van ons iets gaat mankeren?”

Kijk rond

Beide stellen gebruikten dezelfde architect en aannemer om hun huis aan te passen. Voordat je een opdracht geeft, is het volgens Hans slim om advies te vragen aan mensen die zoiets al hebben gedaan. “Ga kijken bij anderen”, adviseert hij, ‘En denk vooraf goed na over wat je nodig hebt. Je kunt het zo duur of zo goedkoop maken als je wilt. De financiering is ook iets. Verkoop je een eengezinswoning om kleiner te wonen, dan heb je vaak overwaarde. Dat geld hoef je niet per se weer in de stenen te steken. Zolang de hypotheekrente laag blijft, is het een idee een extra hypotheek af te sluiten.”

Omgevingsloket

Hans checkte zelf eerst of hij een vergunning nodig had voor een aanbouw en aan welke bouweisen hij moest voldoen. “Dat kon ik vrij makkelijk online nakijken bij het omgevingsloket. Uiteindelijk regelde onze architect wel verder de vergunning.”

Zonder drempels

De aanbouw van Paul en Ads heeft een slaapkamer, een grote badkamer en een hoek voor wasmachine en droger. Alle deuren zijn zonder drempel en extra breed, zodat je er makkelijk met een rolstoel of rollator doorheen kunt. Hans en Alice hebben een soortgelijk aanbouw en nog iets extra’s: een klusschuurtje. Als het moet kunnen beide echtparen helemaal op de begane grond wonen.

De bovenverdieping gebruiken ze nu nog zelf. “Maar”, zegt Paul, “stel dat we straks zorg nodig hebben, dan zou één van onze kinderen makkelijk in huis kunnen komen wonen.” Hij lacht:  “Ik hoop wel dat dat nog een ver-weg-verhaal is.”